Un grup de 27 de parlamentari PSD propune, printr-o iniţiativă legislativă depusă la Parlament, castrarea chimică a persoanelor care au săvârşit infracţiuni de agresiune sexuală asupra minorilor sau urmate de moartea victimei.

Proiectul a fost depus în data de 5 mai și urmează a fi discutat mai întâi în Senat și, apoi, în Camera Deputaților, care este for decizional. Proiectul se referă la combaterea şi prevenirea actelor cu caracter pedofil şi a infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale ale persoanelor şi prevede că făptuitorul acestor infracţiuni poate fi obligat să urmeze tratamentul de castrare chimică. Cei care acceptă şi urmează acest tratament de castrare chimică vor beneficia de reducerea la jumătate a limitelor speciale ale pedepsei. 

SUA pionieră în domeniu

Potrivit expunerii de motive a proiectului, iniţiatorii consideră că “prin măsura de castrare chimică se înţelege inhibarea pornirilor sexuale, prin metode chimice, a condamnatului găsit vinovat de abuz sexual asupra unui copil minor, în scopul prevenirii unei recidive”. Castrarea chimică este reversibilă și constă în medicamente ce reduc nivelul testosteronului, inhibând astfel dorinţele sexuale, drept urmare, este redus libidoul şi dispar fanteziile deviante ce duc la abuzul minorilor”, mai precizează iniţiatorii. Aceștia dau ca exemple și alte state în care se practică acest procedeu, printre care SUA, care au folosit pentru prima oară castrarea chimică în 1944. În Europa, procedura se aplică în Polonia. 

Costurile cu închisoarea, mai mari decât pentru castrarea chimică

“Pedofilii şi violatorii trebuie să beneficieze de reabilitare psihologică pentru că au într-adevăr nevoie de ajutor în acest sens, dar trebuie să fie şi motivaţi prin faptul că pedepsele se reduc la jumătate, numai dacă acceptă şi urmează tratamentul ce le va inhiba pornirile”, mai consideră iniţiatorii. Ei mai arată că persoanele condamnate pentru infracţiuni de natură sexuală şi considerate un pericol social riscă să se întoarcă în închisoare şi după ispăşirea pedepsei, dacă nu acceptă un tratament chimic pentru a le “înăbuşi pornirile”, iar costurile legate de executarea pedepsei cu închisoarea sunt incomparabil mai mari decât costurile castrării chimice.

Aceasta nu este prima inițiativă de acest gen, un proiect similar, depus de parlamentari PDL fiind respins în legislatura trecută.