Ciorogârla

Text: Ionela Chircu

Foto: basilica.ro  

 

De Sfânta Maria Mare, credincioșii care și-au dorit să se reculeagă și să-și liniștească sufletele la Mănăstirea Samurcășești din Ciorogârla, au asistat la o slujbă înălțătoare. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, aducând cinstire, închinare și preamărire Maicii Domnului, cu prilejul hramului așezării monahale.

 

Deși a fost sărbătorită Adormirea Maicii Domnului, luni, pe 15 august, la Mănăstirea Samurcășești, Preacurata și pururea Fecioară Maria a reînviat în inimile credincioșilor care au asistat evlavioși, la slujba de hram. La ceas de mare sărbătoare creștină, cu mic cu mare, copii care încă n-au făcut primii pași în viață, învățăcei, tineri și adulți trecuți bine de prima tinerețe, călători pioși au venit de departe ca să-și purifice sufletele în lăcașul închinat mamei Mântuitorului, de la Ciorogârla. Aproape din zorii zilei și până la orele amiezii, cu toții s-au umplut de duh sfânt.

 

* O zi binecuvântată, plină de rugăciune

 

Într-o atmosferă duhovnicească aparte, credincioșii s-au bucurat de o zi minunată și binecuvântată, plină de rugăciune, închinare și reculegere în mânăstirea frumos îngrijită și întreținută cu suflet de maicile înzestrate cu har și smerenie, ajutate de preoții și diaconii locașului. Slujba frumoasă, grandioasă oficiată cu prilejul praznicului Împărătesc, a fost săvârșită în chip luminat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

* Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul BOR: “Maica Domnului ne arată taina care ne duce la viața veșnică”

 

“Nu se numește înviere pentru că Maica Domnului nu s-a arătat pe pământ în viață ca trupul ei să poată fi atins așa cum s-a arătat Mântuitorul Iisus Hristos încă 40 de zile după Învierea Sa din morți până la înălțarea Sa la Ceruri. De asemenea, nu poate fi numită mutarea sa la ceruri înălțare, fiindcă ea a fost ridicată la Ceruri de Hristos prin lucrarea Duhului Sfânt și cu bunăvoința Tatălui Ceresc, dar nu s-a înălțat cu puteri proprii la Ceruri. Mântuitorul Iisus Hristos S-a înălțat întru slavă la Ceruri cu propria putere dumnezeiască. Ea se mută la viață veșnică. Ea trece din lumea aceasta trecătoare și se înalță la o viață netrecătoare, la o viață veșnică și se mută la viață fiind Maica Vieții, a spus Patriarhul României. (…) Această sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului este o sărbătoare deosebit de prețioasă pentru Biserică pentru că Maica Domnului este icoana vie a Bisericii care trece pe oameni din lumea aceasta pământească la viața veșnică. Maica Domnului ne arată taina Bisericii care duce la viață veșnică pe cei care cred în Hristos, s-au botezat în numele Preasfintei Treimi, s-au împărtășit cu Trupul lui Hristos și au săvârșit fapte bune potrivit voinței lui Hristos din Evanghelia Sa. Viața de pe pământ este doar o pregătire pentru viața veșnică. Maica Domnului ca icoană a Bisericii ne arată taina sfârșitului nostru și anume, cum să ne pregătim atunci când trecem din viața aceasta trecătoare la viața netrecătoare. De aceea, este numită «Biserică» și «Rai cuvântător»”, le-a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, credincioșilor prezenți la slujba de hram, în minunatul său cuvânt de învățătură.