Momente pline de însemnătate spirituală au avut loc joi, 26 septembrie, în sânul ansamblului monahal de pe insula Snagov. Marele praznic al Sfântului Neagoe Basarab l-a readus pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în mijlocul pelerinilor de la Mănăstirea Snagov, pentru a le sluji în cel mai minunat mod, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și un ales sobor de preoți din care au făcut parte și Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, și starețul mănăstirii, Varahiil Bănățeanul. La ceas de mare sărbătoare creștină, Preafericirea Sa a sfințit și podul pietonal care unește vestitul monument istoric de vatra satului.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 471, ediția print

Mănăstirea Snagov este unul dintre cele mai importante monumente istorice și de artă feudală din Țara Românească. La data de 20 noiembrie 2010, Patriarhul României a inaugurat podul care permite accesul vizitatorilor către sfântul lăcaș. Sfințirea pe care săvârșit-o în dimineața zilei de joi, 26 septembrie, a avut loc în contextul realizării unor lucrări de întreținere și extindere care erau absolut necesare pentru toți cei ce-și caută liniștea sufletească în sânul bisericii acestui așezământ monahal. După ce i-a binecuvântat pe credincioșii care au asistat cu pioșenie la toate rânduielile bisericești săvârșite în cinstea marelui voievod Neagoe Basarab, la finele slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh a ținut să amintească de valoarea neprețuită a Mănăstirii Snagov pe care a numit-o „loc de rugăciune și înaltă cultură duhovnicească”. Părintele Patriarh a ținut să le prezinte așezământul rugătorilor ca pe o „oază de cultură românească” ce trebuie ocrotită și promovată. „Este vizitată pentru frumusețea bisericii, dar și pentru frumusețea naturii. În jurul lacului Snagov există o mulțime de elemente naturale de o valoare deosebită și însuși locul acesta este un loc de pace, de multă liniște pentru meditație, pentru rugăciune”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

  • Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: „Mănăstirea Snagov va avea și un Ansamblu Muzeal-Cultural

Patriarhul României a venit, așadar, la credincioșii Mănăstirii Snagov, încărcat cu daruri spirituale. Pe lângă povețele de folos sufletesc, Preafericirea Sa le-a vorbit și despre dezvoltarea pe care o va cunoaște așezarea în perioada următoare, ca rezultat al întânirii dintre Biserică și cultură. „Mănăstirea Snagov are o bogată istorie a spiritualității, a culturii și a prezenței vieții monahale. Mănăstirea aceasta are valoare de simbol din mai multe puncte de vedere, dar pentru noi, astăzi, ea este, mai întâi, un loc de rugăciune, de pelerinaj și de reculegere. Sperăm ca în ședința de astăzi (26 septembrie 2019) a Consiliului Tehnico-Economic al Companiei Naționale de Investiții să fie avizat proiectul pentru o nouă clădire în capătul insulei, și anume Ansamblul Muzeal-Cultural al Mănăstirii Snagov. Acesta va cuprinde un muzeu, un paraclis de iarnă, o trapeză pentru pelerini, iar la etaj câteva chilii pentru viețuitorii – sau viețuitoarele mănăstirii, dacă vom aduce aici maici de la Mănăstirea vecină, Țigănești – câteva săli de expoziții, de icoane și, desigur, săli de expoziții pentru carte bisericească, atunci când se organizează expoziții tematice. Toate acestea vor fi concentrate într-un singur edificiu, în formă de „L”, pentru a nu oculta sau opri vederea celor două monumente istorice mari, și anume clopotnița lui Mircea cel Bătrân și biserica Sfântului Voievod Neagoe Basarab”, a mai spus Părintele Patriarh. Apoi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit mai multe volume pentru obștea monahală, iar credincioșilor le-a împărțit iconițe cu chipul Sfântului Domnitor Neagoe Basarab, ocrotitorul Mănăstirii Snagov.

  • Biserica, ridicată de Voievodul Neagoe Basarab 

Binecredinciosul Voievod Neagoe Basarab este considerat cel mai cult domn al Țării Românești. Mănăstirea Snagov a fost atestată documentar pentru prima oară în anul 1408, în timpul lui Mircea cel Bătrân. Sfântul Voievod Neagoe Basarab a fost Domn al Țării Românești între anii 1512 – 1521, când a și construit actuala biserică a Mănăstirii Snagov. În perioada voievodală, el a făcut donații generoase mănăstirilor ortodoxe din Țara Românească și din toate țările din Balcani. Biserica actuală a Mănăstirii Snagov este construită din cărămidă, în stil bizantin. Tot în timpul domniei sale a fost construită și Mănăstirea Curtea de Argeș, în jurul căreia s-a țesut legenda Meșterului Manole. De altfel, acolo se odihnesc și rămășițele pământești ale voievodului. Pentru faptele sale sfinte, Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat pe 8 iulie 2008, cu dată de prăznuire pe 26 septembrie.

Foto: Basilica.ro