Mare bucurie duhovnicească s-a așternut în Catedrala Patriarhală, luni, pe 30 septembrie, la împlinirea celor 12 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel, ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Catedrala Patriarhală de un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod, preoți și diaconi, sub coordonarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 471, ediția print

Rânduiala liturgică a fost urmată de o slujbă de Te-Deum, în semn de mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române (BOR), poporului român și a Preafericirii Sale, în cei 12 ani de slujire patriarhală. După frumoasele cântări bisericești, rugi și mărturisiri de credință care au făcut din ceremonia aniversară una deosebit de frumoasă și grandioasă, demnă de un slujitor conștiincios și merituos al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru toate harurile pe care le-a primit în toți acești ani. Apoi a adus mulțumire tuturor celor care-i sunt aproape sufletește, cinstesc Biserica și transmit iubirea lui Hristos peste tot în lume.

  • Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: „Numai împreună vom putea ajuta poporul român să fie demn în context european”

Cu acest prilej, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a explicat că numai împreună cu oamenii, prin care Dumnezeu lucrează, poporul român va putea fi ajutat să fie „demn într-un context european și universal”. „Mai întâi exprimăm mulțumire sau recunoștință adusă lui Dumnezeu, dar și oamenilor prin care Dumnezeu lucrează spre binele Bisericii și spre binele societății românești. Numai împreună vom putea ajuta România și poporul român să fie un popor demn într-un context european și într-un context universal. Uneori, sportivii noștri sunt semne încurajatoare și, desigur, această apreciere trebuie să ne facă pe toți mai dinamici în înțelesul de a fi harnici și darnici și înțelepți. Ne rugăm Preasfintei Treimi să ne binecuvânteze, să ne dăruiască sănătate și mântuire, pace și bucurie, întru mulți și binecuvântați ani”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.

  • Președintele Klaus Iohannis: „Ați cultivat valorile creștine. Ortodoxia și-a împlinit misiunea”

Dintre cele mai frumoase și mai emoționante mesaje de felicitare primite de Întâistătătorul BOR din partea oficialităților, la ceas aniversar, s-a evidențiat mesajul președinelui României, Klaus Iohannis, care elogiază cultivarea de către BOR a valorilor creștine și împlinirea misiunii acesteia de a aduce laolaltă credincioșii români din țară și din străinătate. „Sub înalta arhipăstorire a Preafericirii voastre ați întărit prezența Bisericii Ortodoxe Române în societate, ați cultivat valorile creștine ca reper de coeziune morală și etică în lumea contemporană. Ortodoxia și-a împlinit în toți acești ani misiunea de a aduce laolaltă, în spiritul unității de credință, de limbă și spiritualitate, credincioșii români din țară și din comunitățile Diasporei devenite tot mai numeroase”, relevă mesajul șefului statului transmis prin intermediul consilierului prezidențial al Departamentului de Cultură, Culte și Centenar din cadrul Administrației Prezidențiale, Sergiu Nistor.

La mulți ani binecuvântați, Preafericite Părinte Patriarh!

În semn de prețuire și recunoștință pentru întreaga slujire, cu prilejul acestei frumoase cinstiri, îi urăm și noi, echipa Jurnalului de Ilfov, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sănătate, bucurie și ajutor sfânt în toate! La mulți ani binecuvântați, Preafericite Părinte Patriarh!

Foto: Basilica.ro