Credincioși din toată țara sunt așteptați luni, 11 iulie și marți, 12 iulie, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului pentru a aduce închinare și cinstire Maicii Domnului, la hramul de vară.
Săptămâna aceasta, Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului își prăznuiește ocrotitoarea, pe Maica Domnului Prodromița. Cu prilejul hramului, credincioșii vor avea parte de două zile speciale, pline de bucurie duhovnicească.
Procesiune cu Sfânta Icoană
Un ales sobor de preoți și diaconi vor săvârși slujbe speciale, frumoase, grandioase, de Cinstire a Sfintei Icoane Prodromița de la Muntele Athos. Luni seară, de la ora 19.00, icoana Maicii Domnului, unul dintre odoarele neprețuite ale tezaurului așezării sacre, va fi scoasă și purtată în procesiune, în jurul lăcașului de cult. Marți dimineață, Sfânta Liturghie va avea loc în Altarul de vară al bisericii-paraclis.
“Odată cu sfințirea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, în anul 2011, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a așezat aici o copie a Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița. De atunci, clericii și credincioșii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului simt ajutorul Maicii Domnului, care binecuvântează pe toți binefăcătorii, rugătorii, ziditorii și toate lucrările ce se săvârșesc pentru edificarea Catedralei Mântuirii Neamului. În plus, cei care vin și se închină cu credință și evlavie Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița primesc ocrotirea și ajutorul Maicii Domnului în viața lor”, explică Părintele Arhimandrit Paisie Teodorescu, Vicar Patriarhal, citat de basilica.ro.
Prodromița, copia fidelă a icoanei de la Muntele Athos
Icoana Maicii Domnului Prodromița, care este păstrată la loc de cinste în paraclis și dată spre închinarea credincioșilor, este o copie fidelă a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Schitul românesc Prodromu, din Sfântul Munte Athos. Spre deosebire de alte copii, aceasta are mărimea icoanei de la Muntele Athos și reproduce perfect atât pictura cât și ferecătura. După modelul original, ea este lucrată din argint bogat ornamentat, aurită pe alocuri. Coroanele Maicii Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos sunt ornamentate cu pietre prețioase.
Povestea icoanei făcătoare de minuni
Despre icoana originală, care datează de aproape un veac și jumătate la Sfântul Munte Athos, se știe că este una dintre puținele icoane nefăcute de mână, ci pictate în chip luminat.
Priceput și evlavios, pictorul Iordache Nicolau de la Iași a pictat trupurile, iar fețele Maicii Domnului și a Mântuitorului s‑au pictat, printr-o minune, singure. Trupurile le pictase foarte frumos, dar Sfintele Fețe, nu reușea să le picteze. Întristat, pictorul a acoperit icoana cu o pânză, a închis atelierul și s-a rugat Maicii Domnului din adâncul inimii să-l ajute să ducă lucrarea la bun sfârșit. Când a intrat în atelier și a dezvelit icoana pentru a continua pictura, a descoperit cu uimire că aceasta era deja terminată și frumos lucrată, exact așa cum este și în zilele noastre.
Unde se află lăcașul de cult
Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului se află în inima Capitalei, pe Calea 13 Septembrie Nr. 4-60, Sector 5, vis-a-vis de Hotelul Marriott. Biserica paraclis are trei hramuri: Învierea Domnului, Maica Domnului Prodromița și Sfântul Ioan Gură de Aur.
Programul rânduielilor bisericești
Oricine își dorește să se închine, să se roage și să meargă în procesiune cu sfânta icoană a Maicii Domnului, la ceas de sărbătoare crreștină, ar fi bine să aibă în vedere programul hramului. Potrivit basilica.ro, rânduielile bisericești se vor desfășura astfel:
Luni, 11 iulie
ora 18.00
– Slujba Privegherii în cinstea Icoanei Maicii Domnului Prodromița (Vecernia, Litia și Utrenia);
ora 19.00
– Scoaterea în procesiune a icoanei Maicii Domnului Prodromița, în jurul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
Marți, 12 iulie
ora 08.00
– Slujba de sfințire a apei – Aghiasma mică;
ora 08.30
– Ceasurile și Acatistul Icoanei Maicii Domnului Prodromița;
orele 09.30 – 12.00 – Sfânta Liturghie săvârșită în Altarul de vară din curtea Paraclisului.