Fermierii vor afla în această săptămână dacă perioada de retenție a animalelor se va reduce, de la 6 luni la 3 luni astfel încât și crescătorii să poată intra la plata avansului care va începe la 16 octombrie. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Petre Daea, după ședința de Guvern din 10 august. El s-a arătat optimist că solicitarea sa va avea un răspuns pozitiv, mai ales că motivele sunt legate de lipsa hranei pentru animale din cauza secetei.

„(…) În momentul în care depui subvenția, cererea unică la APIA și ceri o subvenție anume(…) trebuie să ții animalele, acestea sunt procedurile europene, din momentul în care ai încheiat depunerea cererii și asta înseamnă 15 mai, ești obligat taurinele să le păstrezi în efectiv 6 luni…și în același loc. Ori în situația aceasta, când vegetație nu ai, stabulația liberă te îndeamnă să pleci cu animalele după furaje, este un nonsens. Cum să poți să păstrezi animalul acolo unde este sau a fost în faza în care depui cererea știind că te vei întâlni cu un an normal de vegetație. În momentul în care pleacă din zona respectivă, el este lipsit de dreptul de a primi subvenția respectivă. Și în al doilea rând ai posibilitatea să scoți din efectivul de animale, deci dacă ai 6 luni de zile, din 15 mai până în 15 noiembrie, tu trebuie să stai cu animalele toate în spațiul respectiv, toate în efectivul…să nu le scoți decât pe cele care în mod accidental, din cauza unor boli sau din cauza unor accidente, cu documente ies din efectiv”, a declarat Petre Daea

Crescătorii de animale și-ar putea încasa avansul, în premieră, din 16 octombrie

Petre Daea a menționat, de asemenea, că așteaptă un răspuns pozitiv de la Uniunea Europeană, motiv pentru care actul normativ prin care se instituie schimbarea pentru crescători este deja pregătit. Noutatea ar fi că, încheindu-se perioada de retenție mai devreme, crescătorii de animale pot lua avans la sprijinul cuplat zootehnic care este plătit APIA începând cu data de 16 octombrie. 

„Am solicitat și săptămâna aceasta voi avea răspunsul. (…) Acesta este un avantaj formidabil pentru fermieri, este avantajul faptului că poți să te deplasezi, asta înseamnă din 15 august poți să te deplasezi acolo unde, iată, natura ne dă posibilitatea să reînvie covorul vegetal în așa fel încât să constituie hrană pentru animale. Ne dă posibilitatea să scoatem reformele pentru că sunt animale care intră într-un proces de reformă și nu poate să-l mai mențină în producție și de aceea îl scoate de la furajare, practic elimină cheltuielile neproductive și un lucru extrem de important este acela că vom crea pentru prima dată în România să ia și zootehnia avans de la 16 octombrie”, a explicat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Articol apărut în edita print a Jurnalul de Ilfov, nr.613