Autoritățile au în evidență patru focare și au luat toate măsurile posibile ca să limiteze răspândirea virusului
Săptămâna trecută a debutat cu un focar de Pestă Porcină Africană (PPA) – primul din județul Ilfov, descoperit la o stână de pe raza administrativă a comunei Tunari. Jurnalul de Ilfov a relatat pe larg măsurile dispuse atunci de autorități, după întâlnirea din 19 august a Centrului Local de Combatere a Bolilor Ilfov, serviciile veterinare intervenind imediat în zonă, izolând anexa respectivă și plasând-o sub supraveghere oficială. S-a restricționat circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport și s-a dispus uciderea tuturor porcinelor găsite în focar (în total 15 capete).
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, nr. 417, ediția print
Cu toate că au luat aceste măsuri stricte, autoritățile nu au putut evita apariția și a altor focare de PPA, la nivelul județului. Astfel, un al doilea – ”focar atipic” – a fost descoperit în Voluntari, în Pădurea Ștefănești – trupul de pădure Roșia. Un loc la fel de izolat ca și în cazul stânei de la Tunari, însă o situație deosebită generată de iresponsabilitatea celor care se fac vinovați și care până la acest moment nu au fost descoperiți. A fost vorba de patru cadavre de porci domestici, necrotaliați, în stare de putrefacție avansată, dar întregi (nesfâșiate de prădători) aruncate în mijlocul pădurii. S-a reușit recoltarea de os pentru analize de laborator, care au confirmat, ulterior, prezența virusului Pestei Porcine Africane. Ca și în cazul stânei, s-a procedat la dezinfectarea perimetrului, după ce porcii au fost împachetați în folie și duși pentru incinerare în unitate specializată. S-au stabilit, de asemenea, zone de protecție (Voluntari, Ștefănești) și zone de supraveghere în jurul acestui focar (Otopeni, Odăi, Tunari, Dimieni, Runcu, Afumați, Moara Domnească, Găneasa, Pantelimon, Dobroești, Fundeni, sectorul 1 și sectorul 2 (municipiul București). Pentru fiecare dintre aceste zone s-au prevăzut măsuri specifice, iar pe 23 august, la solicitarea Prefecturii Ilfov, a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, condus de prefectul Marius Cristian Ghincea. Alături de acesta s-a aflat permanent subprefectul județului, Laurenția Georgeta Tortora, dar și vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, Rizia Tudorache. S-a analizat gravitatea situației, în condițiile în care, între timp, apăruseră deja, în plus, alte două suspiciuni de PPA, de data aceasta în gospodării din interiorul localităților – Voluntari și Tunari care, ulterior, au fost confirmate.
În cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a analizat, de asemenea, oportunitatea amânării/suspendării unor evenimente cu public numeros, programate de multă vreme de către primării, suspendarea activității unor târguri de animale și/sau furaje, continuarea efectuării la nivelul fiecărei localități ilfovene a recensământului suinelor (demers la care neapărat trebuie să participe și reprezentanți ai DSVSA Ilfov), diseminarea informațiilor legate de riscurile și efectele virusului PPA etc.
Noi decizii ale CLCB
În cursul aceleiași zile, după Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, după-amiaza, s-a convocat un nou Comitet Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), la care primarii sau viceprimarii din Ilfov au fost din nou prezenți, la fel ca și în ziua de 19 august. S-au adoptat patru hotărâri – privind aprobarea Programului de măsuri pentru combaterea focarului de PPA din Voluntari (trupul de pădure Roșia) și măsurile care se impun în zonele de restricție; hotărâre privind interzicerea organizării de evenimente/manifestări publice, precum și privind suspendarea activității târgurilor autorizate de animale pentru vânzarea/cumpărarea animalelor vii, în zona de supraveghere a focarelor de PPA de pe raza administrativ-teritorială a județului, în vederea stopării răspândirii virusului; privind efectuarea de controale în toate cantoanele silvice de pe raza județului, pentru a se verifica pădurarii care cresc animale în pădure sau în imediata vecinătate și hotărâre pentru intensificarea controalelor asupra vehiculelor ce tranzitează drumurile din județ, de asemenea, în vederea stopării răspândirii virusului PPA.
Astfel, s-au stabilit, ca și în cazul stânei, măsuri specifice aplicabile în întreaga zonă de restricție (formată din zonă de protecție – 3 km în jurul focarului și zonă de supraveghere – 10 km în jurul focarului, incluzând și zona de protecție). Pentru că în acest caz a fost vorba de o pădure, s-a recomandat pădurarilor și vânătorilor ca, în cazul în care găsesc cadavre de porci – mistreți sau domestici – să ambaleze carcasele în condiții de biosecuritate în pungile de plastic furnizate de DSVSA și să aducă aceste pungi la punctele de colectare prestabilite în interiorul zonei infectate. ”Este esențial ca ei să nu răspândească virusul în afara zonei infectate și, după informarea prealabilă, un vehicul autorizat, folosit numai pentru acest scop, va prelua carcasele ambalate și le va transporta la unitatea de ecarisare. Aici, un medic veterinar oficial va inspecta cadavrele, va preleva probe, după care carcasele vor fi neutralizate”, se arată în hotărârea CLCB. Documentul mai prevede măsuri minime de biosecuritate ce trebuie respectate în timpul inspecțiilor/patrulărilor/vânătorilor/după manipularea vânatului în toate fondurile de vânătoare de pe raza județului.
CLCB a fost de acord cu interzicerea organizării de evenimente/manifestări publice (prima localitate care a intrat sub incidența acestei măsuri fiind Tunari, unde în week-endul 25-26 august era programat Festivalul Tunari), precum și cu suspendarea activității târgurilor autorizate de animale privind vânzarea/cumpărarea animalelor vii, în zona de supraveghere a focarelor de PPA de pe raza județului. Pentru localitățile din afara zonei de supraveghere (practic, la peste 10 km de focar) se recomandă autorităților publice locale să NU aprobe organizarea de evenimente/manifestări publice și să suspende, de asemenea, activitățile din târgurile de animale. În continuare, în ceea ce privește controalele ce se efectuează în cantoanele silvice din Ilfov (pentru a se verifica dacă pădurarii cresc animale în pădure), Inspectoratul Județean de Poliție Ilfov și Garda Forestieră București vor aplica sancțiuni, acolo unde faptele contravin Codului Silvic, și vor dispune desființarea grajdurilor, dacă acestea vor fi descoperite. Nu în cele din urmă, s-a decis intensificarea controalelor asupra vehiculelor ce tranzitează drumurile publice din județ.
Ziua și pesta. Toate sectoarele Capitalei, în zonă de supraveghere
Vineri dimineață, DSVSA Ilfov a anunțat confirmarea celor două suspiciuni anunțate joi. Două gospodării din Voluntari (str. Andrei Mureșanu) și Tunari (str. Aurel Vlaicu) fiecare având în posesie câte un singur porc. În ambele cazuri s-au luat măsuri imediate în focar și s-au delimitat zone de restricție. Pentru noul focar din Voluntari, zona de protecție, de 3 km, se compune din Voluntari și Ștefănești, iar în zona de supraveghere, o rază de 10 km în jurul focarului, se încadrează Otopeni, Odăi, Dimieni, Tunari, Runcu, Afumați, Moara Domnească, Găneasa, Cozieni, Pantelimon, Dobroești, Fundeni, Cățelu – jud. Ilfov și toate sectoarele Capitalei. Pentru noul focar din Tunari, ca și în cazul focarului din Voluntari, localitățile din zona de protecție sunt Voluntari și Ștefănești, iar cele din zona de supraveghere sunt Otopeni, Odăi, Dimieni, Tunari, Runcu, Afumați, Moara Domnească, Găneasa, Cozieni, Pantelimon, Dobroești, Fundeni, Cățelu, Petrești, Corbeanca, Balotești, Săftica, Dumbrăveni, Mogoșoaia, Căciulați, Dascălu – jud. Ilfov și sectoarele 1 și 2 din București.
140.00 de porci eutanasiați la cea mai mare fermă din România, a doua ca mărime din Europa
Pesta Porcină Africană a fost confirmată, sâmbătă, la cea mai mare fermă de porci din România și a doua ca mărime din Europa, complexul din localitatea Gropeni, judeţul Brăila, care adăpostește aproape 140.000 de porci. Toate animalele sunt sacrificate, începând de luni, 27 august. Autorităţile cred că PPA a pătruns în fermă prin intermediul apei infestate de porcii morţi aruncaţi în Dunăre. ”Sunt cetăţeni inconștienţi, din cauza cadavrelor aruncate în Dunăre se întâmplă ce se întâmplă în judeţul Brăila”, a declarat directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.
În judeţul Brăila fuseseră confirmate, până la sfârșitul săptămânii trecute, 34 de focare de PPA în gospodării și în exploataţii comerciale, peste 30.000 de porci fiind deja eutanasiaţi. Peste 600 de angajaţi ai fermelor de porci afectate de pesta porcină își vor pierde locul de muncă.