Lumină Înviere lumânare
Lumină Înviere lumânare

Aproximativ 14.600 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne se vor afla la datorie în perioada sărbătorilor pascale, a anunţat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

”O mare atenţie va fi acordată locurilor unde vor fi organizate evenimente publice şi lăcaşurilor de cult unde se vor desfăşura slujbe religioase la care este preconizată participarea unui număr mare de credincioşi. Doar în noaptea de Înviere, la aproximativ 10.800 de lăcaşuri de cult ortodoxe se estimează prezenţa a aproape 1,6 milioane de persoane”, a declarat Monica Dajbog.

Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă au luat măsuri pentru a preveni, dar şi pentru a asigura stingerea incendiilor care s-ar putea produce în interiorul şi în zona lăcaşurilor de cult sau în spaţiile de divertisment din cauza utilizării necorespunzătoare, neglijente a surselor de foc, inclusiv a lumânărilor.

Pe linie preventivă, pompierii au început încă de săptămâna trecută activitățile de verificare la lăcașurile de cult unde se preconizează un aflux mare de participanți, precum și la construcțiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor. Astfel de acțiuni au fost efectuate și la unități turistice sau obiective care desfăşoară activităţi economice în zonele turistice. Pe timpul verificărilor, inspectorii de prevenire au urmărit aspecte privind dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și asigurarea accesului autospecialelor de intervenție la construcțiile bisericești și hidranţii exteriori.

Totodată, pe timpul acțiunilor preventive, au fost derulate instruiri cu preoții și personalul clerical asupra modalităţilor de coordonare a evacuării enoriașilor, dar și asupra utilizării stingătoarelor de incendiu dispuse în interiorul lăcașelor.

Pentru evitarea producerii unor incidente pe timpul slujbelor din noaptea de Înviere, se recomandă atât preoților, dar mai ales enoriașilor, să urmeze câteva reguli simple, însă foarte importante:

❗lumânările sau candelele să NU fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile, pentru prevenirea aprinderii hainelor sau a părului;
❗evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule;
❗parcarea mașinilor în vecinătatea lăcaşurilor de cult, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri.

Atenție! În locuință, amplasarea lumânărilor și a candelelor aprinse se realizează în suporturi care nu pot lua foc, la distanță de perdele, lemn sau electrocasnice (exemplu: într-o farfurie cu puțină apă). În nicio situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate și NU adormiţi cu lumânările aprinse. De asemenea, nu lăsați lumânările aprinse sau alte surse de foc la îndemâna copiilor. E bine să acordați o atenție sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, astfel încât să fie evitate situațiile în care viața sau bunurile pot fi puse în pericol.

Echipaje mai multe în trafic

”Pentru că, în fiecare an, în timpul minivacanţelor prilejuite de sărbătorile pascale, valorile de trafic cresc pe principalele drumuri naţionale şi autostrăzi, precum şi pe căile rutiere care converg către staţiuni turistice sau către lăcaşuri de cult, Poliţia va suplimenta numărul de echipaje. Poliţiştii rutieri se vor concentra pe fluidizarea traficului şi prevenirea accidentelor grave. Pentru a încuraja o conduită preventivă la volan, echipajele rutiere vor acţiona cu aproximativ 370 de aparate radar”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

În ceea ce priveşte situaţia de la graniţe, s-au dispus măsuri pentru tranzitarea fluentă a punctelor de trecere a frontierei, concomitent cu intensificarea activităţilor de control.

Măsuri dispuse la nivelul județului Ilfov

La sediul Instituției Prefectului – Județul Ilfov, prefectul Simona Neculae a susținut o declarație de presă, alături de reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov și Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov. Au fost anunțate măsuri integrate atât pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică și pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență care pot apărea în zilele de Paști, cât și pentru respectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța produselor alimentare specifice.

Astfel, pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Ilfov au fost verificat respectarea condițiilor sanitare veterinare în piețele agro-alimentare, abatoare, unități de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în diferite categorii de unități de vânzare cu amănuntul de tip carmangerii. Au fost efectuate 164 de controale oficiale și, împreună cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, au fost verificate în trafic 487 de mijloace auto, fiind aplicate 12 amenzi contravenționale în valoare de 73.200 lei. Sancțiunile au fost aplicate în urma identificării următoarelor neconformități: încălcarea normelor sanitare veterinare cu privire la trasabilitatea produselor alimentare sau cu privire la etichetarea produselor, comercializarea animalelor fără documente sanitar veterinare, manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor în vigoare, transportul produselor alimentare fără respectarea condițiilor de igienă și fără autorizație conform prevederilor legislației în vigoare.

Tot pentru a asigura respectarea drepturilor consumatorilor, în această perioadă premergătoare Sărbătorilor de Paști, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Ilfov a efectuat controale tematice privind modul de etichetare, publicitate și comercializare a produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale, respectiv carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată și produse din grăsimi vegetale și produse de patiserie.

La nivelul celor două structuri menționate s-a constituit un serviciu de permanență asigurat de personal de specialitate, care va prelua sesizările cetățenilor, inclusiv în zilele de sărbătoare, astfel încât, pe de o parte, consumatorii să nu aibă probleme de sănătate și siguranță, dar nici interesul economic să le fie afectat.

De asemenea, în ceea ce privește ordinea, siguranța publică și asigurarea intervențiilor în situații de urgență, doresc să vă informez că la nivelul județului Ilfov, structurile cu atribuții vor acționa în sistem integrat, astfel încât fiecare ilfovean să se simtă în siguranță. Astfel, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov a dispus suplimentarea efectivelor prezente în zonele aglomerate (piețe, târguri, oboare), în proximitatea lăcașurilor de cult, unde urmează a se desfășura slujbe religioase cu participarea unui public numeros, precum și în localitățile turistice și în zonele agrement. În noaptea de Înviere polițiștii ilfoveni vor acționa pentru asigurarea măsurilor de ordine publică și a fluenței traficului rutier, având în atenție cele 156 de lăcașuri de cult existente pe raza județului. Polițiștii ilfoveni sunt pregătiți să intervină pe toate segmentele, respectiv de ordine publică, rutieră, economic, judiciar și, oriunde este necesară intervenția forțelor de ordine din Ilfov, fie că se sesizează din oficiu, fie că sunt chemați să intervină în urma apelurilor 112.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Ilfov ”Lascăr Catargiu” va asigura măsuri de ordine și liniște publică la 14 lăcașuri de cult, printre care Catedrala ”Sfânta Parascheva” din Voluntari, mănăstirile Cernica, Pasărea, Căldărușani, Țigănești, Samurcășești și Snagov (Vlad Țepeș), Biserica ”Sf. Dimitrie” din orașul Bragadiru, Biserica ”Nașterea Maicii  Domnului” Parohia Dudu 2 din Roșu – comuna Chiajna și alte biserici la care enoriașii vor veni în număr mare, conform analizelor efectuate pentru anii anteriori.