Peste 300.000 de ingineri au părăsit România după anul 1990, a declarat, săptămâna trecută, rectorul Universității Politehnica din București, Mihnea Costoiu, cu prilejul festivității de deschidere a Polifest.

Articol apărut în nr. 345 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

”După 1990, un număr foarte mare de ingineri a părăsit România. Peste 300.000. Doctorii care au părăsit România în ultimii 20 de ani sunt undeva la 18.000-20.000. (…) Ingineri au plecat în special în primii ani de la Revoluție, atunci când economia românească a căzut, inginerii bine pregătiți au plecat în străinătate. Pe de altă parte, sunt generații întregi de ingineri care la absolvire au plecat în străinătate. La Facultatea de Automatică și Calculatoare, în anul 1999 au rămas în țară cinci oameni din 250. În 2000 au rămas în țară 7 oameni, în 2001 – 11 oameni au rămas în țară. Generații întregi au plecat în străinătate, și nu doar de la Automatică și Calculatoare”, a spus Costoiu.

Potrivit acestuia, după modificarea Codului Fiscal, care prevede că IT-iștii nu mai plătesc impozit, exodul inginerilor din acest domeniu a scăzut, ajungând ca în prezent să plece 18-20% din ingineri.

”Sunt autorul moral și faptic, am scris cu mâna mea textul, l-am susținut. Astăzi avem un exod de circa 18-20% dintre absolvenți. Înainte plecau generații întregi. (..) Mulți dintre cei care încep facultatea și nu o mai termină, pentru că se angajează încă din anul doi sau trei și vin după câteva generații, pentru că le trebuie diploma. Unii dintre ei nu sunt interesați nici măcar de scutirea de impozit, pentru că salariile sunt foarte mari. Și, pe un tânăr care primește 1.500 de euro când se angajează, pentru că știe să facă foarte multe lucruri, nu-l mai interesează că nu mai plătește 16%, ­căci pentru el, oricum, sunt foarte mulți bani față de așteptările lui de moment. El se întoarce după ce își face o familie, vine să termine școala pentru că are nevoie de diplomă care să îl scutească de impozit pentru că banii contează, și valoarea banului este alta”, a explicat reprezentantul UPB.

Oferte de muncă

Costoiu a mai spus că, anul trecut, au fost oferite studenților din UPB, de către diferite companii, peste 11.000 de locuri de muncă.

”Anul trecut, în universitate am avut peste 11.000 de locuri de muncă oferite. Anul acesta, până la 15 martie, numărul de locuri de muncă oferite depășește 3.000. Eu mă aștept ca, după Polifest, dacă tradiția se respectă, companiile să mai ofere încă 3.000-4.000 de locuri de muncă. Estimez ca după 1 aprilie să depășim în total 6.500 de locuri de muncă oferite. O să mai fie locuri de muncă oferite, de obicei în perioada finalizării studiilor. Toată lumea dorește forță de muncă românească, inginerie”, a mai spus Mih­nea Costoiu.

El a mai declarat că, în ultimi 20 de ani, statul a finanțat aproximativ 65-70% dintre locurile din facultăți la domenii din zona umanistă, în timp ce pentru domenii precum matematică, fizică, chimie, inginerie, medicină a alocat doar 35-40% dintre locurile bugetate.