Enunț tradus în bani: aproape 10 miliarde de euro pierduți

Fiecare angajat din România pierde, anual, mai mult de o săptămână de lucru din cauza problemelor cauzate de sistemele și echipamentele IT existente la locul de muncă și se deplasează, în medie, 263 de metri/zi pentru a ridica documentele tipărite de la imprimante, arată un studiu realizat la comanda Epson Europe în 14 țări din EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa).

Articol apărut în nr. 345 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Potrivit studiului, tim­pul pierdut de către an­gajații români este echivalent cu un cost cu productivitate care se ridică la 19 miliarde de euro. Din această sumă, peste jumătate este atribuită problemelor cu imprimantele, respectiv 9,7 miliarde de euro.

Angajații români chestionați în cadrul cercetării susțin că, deși pierd, în medie, 10 minute zilnic cu imprimarea de documente, rolul imprimantelor continuă să fie esențial în eficiența și productivitatea din birouri, cei chestionați susținând că productivitatea ar scădea în medie cu 28% dacă aceste aparate ar fi eliminate.

”Pe lângă problemele cu întreținerea și întreruperile, se pierde timp suplimentar din cauza modului în care sunt distribuite imprimantele, angajații deplasându-se în medie 5,4 metri până la cel mai apropiat echipament, ceea ce sugerează că numeroase companii încă folosesc un model tradițional de imprimare centralizată. Această distanță este mare, dacă ne gândim că cei chestionați imprimă în medie 38 de documente zilnic. Aceasta este o problemă care ar putea fi rezolvată cu ușurință prin intermediul unui model de imprimare destinat unor grupuri mici de lucru”, arată concluziile studiului de specialitate.

1,3 maratoane

La nivelul interna­țional, cei 2.380 de an­ga­jați ai birourilor din țărilor EMEA chestionați în studiul Epson imprimă, în medie, 14 documente/zi și merg pe jos, în medie, 263 metri zilnic pentru a lua din imprimante documentele pe care le printează. În total, angajații parcurg, anual, o distanță de 58 kilometri, echivalent cu participarea la 1,3 maratoane, notează realizatorii cercetării.