Directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), Dorel Benu, îi avertizează pe fermieri să aibă grijă la modul și gradul de fertilizare a terenurilor, întrucât peste 80% din teritoriul României este la limita încărcăturii cu nitraţi.

„E un avertisment din partea mea, nu din partea Comisiei Europene – faptul că, studiind harta cu studiile pedologice din ultimii ani, peste 80% din parcelele agricole din România sunt la limita încărcăturii cu nitraţi şi trebuie verificat în fiecare an, de câte ori mergem la controlul pe teren, modul de administrare a îngrăşămintelor şi de gestionare a cerinţelor minime statutare. Concret, asta înseamnă inclusiv aportul de la gunoiul de grajd, de nitraţi în sol. Asta înseamnă: o bună şi atentă gestionare a platformelor de gunoi, încărcătura pentru grajd pe care o au în gospodării să fie pentru numărul de capete pe care le au, perioada de administrare a gunoiului de grajd, grijă faţă de sursele de apă atunci când se administrează îngrăşăminte chimice cu azot foarte aproape de sursele de apă, pentru zonele în pantă. Sunt foarte multe condiţii pe care colegii mei le au într-un raport de control şi pe care le verifică de câte ori au ocazia‘‘, a declarat Benu, care a mai adăugat că ultimul control a avut loc săptămâna trecută. 

Dorel Benu a mai precizat că, în urma controalelor efectuate, prin sondaj, rezultatele au fost bune, întrucât fermele cercetate aveau un plan de fertilizare a solului. Potrivit acestuia, fermierii trebuie să fie conştienţi că în anumite perioade ale anului nu trebuie să împrăştie îngrăşăminte chimice, cum ar fi la topirea zăpezilor primăvara, când sunt ploi abundente, întrucât „trebuie să ştie că pe o anume suprafaţă o tonă de îngrăşăminte de gunoi de grajd înseamnă 30 de kilograme de substanţă activă”. O situație asemănătoare există în toată Europa, a precizat Dorel Benu. „(…) Vă spun că în toată Europa s-a impus controlul 100% al parcelelor cu privire la impactul la nitraţi şi nitriţi pentru că agricultura a fost acuzată de ceilalţi contribuabili că este un poluator. (…) Şi atunci a venit această măsură prin care să demonstrăm că ne luptăm pentru ecologizare, nu că suntem un mare poluator. (…) Acum, prin viitoarea Politică Agricolă Comună, asta demonstrăm, că între 5-7% din suprafaţă, în fiecare stat, va fi ecologizată. (…) Nu avem pericol de poluare, noi trebuie doar să monitorizăm”, a spus Dorel Benu, care a precizat că nimeni nu a prevăzut vreo sancţiune pentru depăşirea limitei maxime de încărcare cu nitraţi a solurilor.