Ştiam multe despre primarul comunei Petrăchioaia, Mihai Dobre, din povestirile cadrelor didactice cu care mă întâlnesc la diferite concursuri, profesori care mi-au povestit de-a lungul timpului cât de mult s-a împlicat primarul pentru şcoală și ansamblul Floricica. A fost, însă, prima discuţie pe care am avut-o cu primarul Mihai Dobre, înafară de saluturile politicoase de la Ligile primarilor.

Problemele primului viscol

Marţi, în ziua vizitei echipei de la Jurnalul de Ilfov la Petrăchioaia, primarul Mihai Dobre se dusese acasă să se odihnească puţin, căci revenea seara pentru al doilea comandament de iarnă. Da, codul portocaliu era instituit de miercuri, dar Mihai Dobre, cu ochii pe internet, observase că ninsoarea începea cu câteva ore mai înainte de ora codului oficial. „Doar aşa, stând aici, am putut rezolva toate problemele care au apărut la viscolul de sâmbătă-duminică. A fost blocat pentru o scurtă perioadă de timp DJ 402 între satul Vânători care aparţine de Petrăchioaia şi satul Gagu al comunei Dascălu. Apoi, la ieşirea din satul nostru Măineasa spre Sineşti de Ialomiţa a fost o cantitate mare de zăpadă, mai multă spre ei. Duminică seară am avut incendiu şi totul s-a derulat perfect, şi pompierii şi ambulanța au putut trece. Avem contract cu o firmă care are 3 excavatoare plus al nostru, al primăriei şi aceste patru utilaje au mers non-stop, s-au schimbat şoferii la fiecare 12 ore. Comandamentul meu de urgenţă a fost în regulă, în schimb, cel al judeţului, a fost slăbuţ, m-au dezamăgit. Le-a căzut o maşină într-un şanţ, sâmbătă la orele 13 şi au scos-o abia duminică dimineaţa la 6-7. Apoi, tot ei mi-au lăsat spre Măineasa o porţiune de drum neterminată, au curăţat zăpada exact până la ultima casă deşi ştiau că nu acolo este limita satului. Am vorbit mereu cu Irinel Scrioşteanu,  şeful de cabinet al domnului Marian Petrache şi i-am comunicat în timp real ce se întâmplă în teritoriu. Apoi, chiar domnul Petrache a venit la Petrăchioaia, sâmbătă seară, să vadă cum stau lucrurile. Şi a văzut: primăria era în teren,  maşina de la AS Construct era în şanţ. Am cerut o wolă mare de la As Construct să facem drumul spre Măineasa, dar ba nu avea furtun de presiune, ba nu ştiu ce…. Știu eu dacă o să semnez în aşa fel încât să-şi ia ei banii de la CJ?”, întreabă Mihai Dobre.

Însă, şi primarul din Petrăchioaia, la fel ca şi primarul din Brăneşti, trag aceeaşi concluzie: dacă eşti la post, în situaţii de urgenţă ca acestea provocate de iarnă, nu ai cum să nu rezolvi problemele şi cetăţenii să fie mulţumiţi. „Trebuie să vă spun că, duminică dimineaţa, spre luni (26 spre 27 ianuarie- n.red.), am plecat eu cu 4 excavatoare pe DJ 200A spre Afumaţi să eliberăm drumul şi să poată circula  maxi-taxiurile. Sâmbătă spre duminică m-am culcat la 3, duminică spre luni tot la 3 şi  la noapte voi fi aici, la primărie. Am plinul făcut la maşină, totul e pregătit. Am primit mulţumiri pe toate căile de comunicaţie pentru rapiditatea deszăpezirii: pe e-mail, pe telefon, pe facebook, pe stradă. Şi cei de la ferma de vaci din Măineasa ne-au mulţumit, căci nu le-a venit să creadă că pot distribui laptele. E cea mai mare recompensă a unui primar. Să fie toată lumea mulţumită” , spune primarul din Petrăchioaia.

Sâmbătă, fără curent electric în Petrăchioaia

Da, a fost şi o importantă pană de curent, taman în sâmbăta  viscolului, iar Mihai Dobre confirmă ştirea televiziunilor.  A fost întrerupt curentul electric în toată zona adiacentă comunei, şi în Dascălu, şi în Grădiştea sau Moara. „ Nu am avut curent din cauza vântului puternic care obliga cablurile elctrice să se atingă între ele şi să producă scurt-circuite. Nu a fost deloc uşor, între orele 11 şi până la orele 21 şi cred că mămicile cu bebeluşi nu au fost foarte fericite că nu le merge centrala electrică. Am sunat la Enel şi am vorbit cu domnul Ion Drăghici de la Buftea care a trimis un echipaj. Maşina de intervenţie a venit pe linia de Centură, pe la orele 14-15, dar, cum defecţiunea era spre satul Gagu, comuna Dascălu, nu au avut cum să ajungă din cauza vântului puternic. Aşa că s-au reîntors şi, într-un final, când drumul a fost accesibil, au reuşit să intervină şi curentul electric a revenit  la Petrăchioaia”, povesteşte primarul Mihai Dobre despre întâmplările unei zi cu viscol.