Fiecare părinte își dorește tot ce e mai bun pentru copilul său chiar și atunci când vine vorba de îngrijirea pielii, însă multitudinea de opțiuni existente reprezintă o adevărată provocare în a face cea mai bună alegere. “Ingrediente naturale”, “fără parfum”, “hipoalergenic”, “testat dermatologic” sunt promisiuni care sună bine, dar este greu de știut care dintre ele sunt importante pentru îngrijirea pielii sensibile a bebelușului. Dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, va enumera, în cele ce urmează, trei pași care pot ușura această alegere.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 553, ediția print

Deoarece sistemul imunitar al bebelușului nu este pe deplin dezvoltat, pielea sa este mult mai sensibilă decât cea a adultului la factorii externi. Prin urmare, sunt recomandate produse care nu conțin alergeni, care ajută la regenerarea și menținerea pH-ului fiziologic al pielii și prezintă riscuri minine de a provoca reacții alergice. “Pielea bebelușului este mult diferită de cea a adulților: mai subțire, cu structuri anexe precum fire de par terminale și glande sebacee mai puțin dezvoltate, nesensibilizată la substanțe străine. Prin urmare, produsele de îngrijire naturale, adaptate nevoilor pielii în această etapă de viață, sunt de preferat din cauza riscului mai mic de dezvoltare a reacțiilor iritative, cum ar fi dermatita de contact”, spune specialistul dermatolog. Iată trei pași care îi pot ajuta pe părinți în a alege cele mai bune produse pentru îngrijirea pielii sensibile a bebelușului!

  1. Citim eticheta 

Este indicată citirea cu atenție a listei de ingrediente a oricărui produs care urmează a fi folosit în îngrijirea celui mic. Sunt de evitat produsele care conțin compuși chimici, uleiuri minerale, parfumuri, deoarece toate acestea pot provoca reacții alergice și disconfort, la fel ca și parabenii întalniți adesea în produsele cosmetice. “Există preocuparea că parabenii ar putea fi absorbiți mult mai ușor de către pielea bebelușilor decât de cea adultă, ceea ce îi face mai vulnerabili la eventualele lor efecte dăunătoare. De asemenea, sunt de evitat și coloranții, un adaos inutil în produsele pentru bebeluși”, atenționează dr. Vlădău. Cu cât este mai complexă lista ingredientelor, cu atât cresc șansele ca bebelușul să dezvolte o reacție alergică la unul sau mai multe dintre ele. Formulele simple sunt, fără îndoială, ideale pentru copiii mici și, în definitiv, pentru oricine suferă de sensibilitate cutanată.

2. Folosim produse speciale pentru copii

Este important de înțeles că îngrijirea bebelușilor în primele săptămâni de viață nu trebuie să fie o corvoadă, unii experți recomandând folosirea doar a apei pentru îmbăiere în primele câteva săptămâni de la naștere, apoi trecerea la produse blânde care minimizează riscul de iritare a pielii bebelușului. “Folosirea unor produse neadecvate, precum cele concepute și testate pentru adulți, pot duce la dermatite iritative care constau în roșeață, descuamare, exudație, mâncărime, deoarece sunt mai agresive cu bariera cutanată fragilă a bebelușului. Pe de altă parte, unele pot conține substanțe care, în concentrația existentă în produs, nu sunt nocive pentru adult, dar pot fi detrimentale pentru bebeluș din cauza unei absorbții crescute prin pielea subțire și permeabilă, precum produsele pe bază de acid salicilic folosite pentru pielea uscată și acnee. De asemenea, unele produse dedicate adulților pot duce la o sensibilizare a bebelușilor cu dezvoltarea de alergii sau dermatite de contact alergice”, explică dr. Laurențiu Vlădău.

3. Acordăm o atenție deosebită produselor noi destinate îngrijirii corporale

Este recomandat ca fiecare produs nou introdus în rutina de îngrijire a copilului să fie testat prin aplicarea unei cantități mici pe antebrațul celui mic și observarea zonei timp de 24 de ore. Semnele de sensibilitate care pot apărea includ roșeață, umflături, dificultăți în respirație sau vărsături, iar dacă este observat oricare dintre ele, folosirea produsului trebuie încetată și urmată imediat de prezentarea la medic. Deși pielea bebelușului este mai fragilă și mai sensibilă decât cea a adulților, ea include totuși o barieră care împiedică pierderea umidității și o protejează de factorii cu potențial iritant. Întărirea acestei bariere prin folosirea unor produse adecvate de îngrijire, evitarea expunerii la soare și folosirea de îmbrăcăminte corespunzătoare anotimpului vor fi suficiente pentru a preveni apariția unor probleme cutanate.