În urma scandalului cu puii infestați cu Salmonella, de la Avicola Călărași, pe piață s-a semnalat o scădere a vânzărilor cu 20 de procente. Aceasta a provocat producătorilor de carne de pui pierderi apreciate la 25 de milioane de euro, doar în ultima perioadă.

Prejudiciile totale aduse industriei sunt estimate la 50-60 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR). În aceste condiții, președintele UCPR, Ilie Van, a făcut un apel către toți factorii responsabili „de a comunica prompt, corect şi transparent opiniei publice, pentru a linişti populaţia şi pentru a salva un sector avicol care, în ultimul timp, a făcut progrese însemnate atât calitative cât şi cantitative”. El a subliniat că din cele 2.500 de serotipuri de Salmonella, doar două sunt periculoase pentru om, iar în fermele din industria avicolă sunt monitorizate permanent toate infecţiile cu Salmonella atât prin controale oficiale cât şi prin autocontroale, conform Programului Strategic al ANSVSA. „În cazul în care există o suspiciune de contaminare cu Salmonella, fie a păsărilor vii, fie a produselor avicole, se trece la tipizarea Salmonella prin examene complexe şi după tipizare se trece la aplicarea procedurilor specifice. Astfel, se elimină orice risc de contaminare cu Salmonella patogenă a produselor avicole care se comercializează din fermele avicole”, a precizat Ilie Van.

Cu privire la scandalul recent creat în cazul Avicola Călăraşi, ANSVSA a comunicat că nu s-a găsit Salmonella patogenă pentru om, dar conform legislaţiei a trecut la analize amănunţite pentru reconfirmarea rezultatului.