Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a participat, zilele trecute, la dezbaterile din cadrul Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunărene (CoDCR), eveniment găzduit de Primăria Vienei, care a precedat lucrările celei de-a treia editii a Forumului anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).
Întâlnirea Comitetului Executiv extins al Orașelor și Regiunilor Dunărene a vizat perspectivele politicilor urbane în regiunea Dunării, în contextul elaborării unei Platforme Urbane în Regiunea Dunăreană (UPDR).
În alocuțiunea rostită în deschiderea evenimentului, Sorin Oprescu a ținut să sublinieze importanța includerii de către UE a capitalelor țărilor riverane în elaborarea Strategiei. „Dunărea este adevărata coloană vertebrală a Europei și, totodată, singurul fluviu cu adevărat internațional. De aceea, cred că dezvoltarea Dunării de Jos nu reprezintă doar o prioritate zonală. După discuții privind strategia UE, care au durat aproape 3 ani, astăzi este evident că avem nevoie de o Dunăre unificatoare și nu de o graniță între Nord și Sud, între Vest și Est. Avem nevoie de o Dunăre ca axă majoră de dezvoltare economică și socială, la nivelul continentului european. Sper ca, după discuțiile din aceste zile, să înțelegem că a venit momentul depășirii stadiului declarativ și să decidem împreună intrarea în etapa acțiunilor concrete“, a declarat primarul general.
La rândul sau, referindu-se la nevoia de implicare a administrațiilor publice centrale și locale în dezvoltarea și implementarea unei Strategii coerente în Regiunea statelor dunărene, Kurt Puchinger, coordonator din partea Uniunii Europene pentru Strategia Dunării, Axa prioritară 10, a subliniat nevoia armonizării politicilor europene, dar și a eliminării decalajelor în ceea ce privește statele participante. ”La costuri egale pentru produsele de bază – și dau aici ca exemplu prețul mediu al carburanților în Austria si în statele Europei de Est: 1,29 euro/litrul de motorină, în primul caz, respectiv între 1,3 – 1,41 euro în zona Dunării de Jos – salariile medii în domeniul administrațiilor publice din aceste state sunt catastrofal de mici: aproape 6 din 10 angajati din administratia publică locală câștigă mai puțin de 167 de euro pe lună, ceea ce înseamnă că marea majoritate a acestora au venituri mai mici decât un pensionar din aceste țări. Este imposibil de imaginat că vom putea aduce bunăstare în Regiunea Dunării fără să realizăm, înainte de toate, o echilibrare graduală, dar rapidă, a veniturilor celor cărora le cerem să contribuie la definirea, implementarea și dezvoltarea Regiunii dunărene”, a spus Puchinger.