Fermierii care nu au primit nicio plată pentru Campania 2018 până în prezent trebuie să solicite funcționarilor APIA care se ocupă de dosarul lor de subvenții informații privind situația plăților și să verifice împreună dacă nu există vreo problemă care blochează plata.

Cea mai recentă comunicare, făcută de APIA pe 6 august, arată că autorizarea plăților pentru Campania 2018 continuă și în perioada imediat următoare. În luna iulie a fost autorizată la plată suma de 10,56 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și Bugetul Național, astfel că până în acest moment suma totală autorizată la plată pentru Campania 2018 este în valoare de 2,62 miliarde euro. Plafonul alocat României pentru plățile directe, pentru Campania 2018 este de 1,912 miliarde euro.

Plățile se efectuează la următoarele cursuri de schimb valutar:

4,6638 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 28.09.2018, pentru plățile finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă); 4,6585 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 29.12.2017, pentru plățile finanțate din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală).

Adeverințe pentru creditele-punte

APIA eliberează pe toată durata lunii septembrie adeverinţe pentru beneficiarii schemelor de plată (schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu şi măsurile de mediu şi climă – M10, M11, M13), implementate de Agenţie în cadrul Campaniei 2019, respectiv pentru cei care intenţionează să acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la insituţiile bancare și non-bancare care au încheiat convenţii cu APIA. Astfel, potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2019 solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu și/sau pentru măsurile de mediu şi climă – M10, M11, M13.

Valoarea creditului va fi de până la 85% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei eliberate de APIA. Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor. Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale. Schemele pentru zootehnie, ANT-urile vegetal și zootehnie sau Sprijinul cuplat vegetal sau zootehnie nu fac obiectul eliberării adeverințelor!

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.466