Angajatorii din Spațiul Economic European (SEE) oferă, prin intermediul rețelei EURES România, 1.368 de locuri de muncă vacante, cele mai multe fiind disponibile în Spania și Germania, informează Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM).

Cele mai multe oferte sunt din Spania, unde angajatorii dispun de  801 locuri de muncă. Opt sute dintre acestea sunt pentru muncitori necalificați, în agricultură, și un loc este pentru un maseur.În Germania, oferta este mult mai diversificată. Acolo se caută 236 locuri de muncă, printre care 50 de asistenți medicali generaliști, 15 șoferi de TIR, 15 comisionari, 15 operatori stivuitori, etc.

Marea Britanie are nevoie de asistenți medicali

În Marea Britanie se pot ocupa 67 de locuri de muncă, respectiv 30 de asistenți medicali, 20 de îngrijitori persoane/infirmieri, 15 îngrijitori persoane, un tractorist și un vinificator, în timp ce în Republica Cehă sunt disponibile pentru români 145 de locuri de muncă, dintre care 50 pentru lucrători în producție (asamblarea aparatelor de aer condiționat), 50 operatori, 20 muncitori asamblare etc.

Angajatorii din Ungaria oferă 50 de locuri de muncă pentru românii care vor să lucreze ca operatori la asamblarea panourilor electrice, cei din Suedia au disponibile 35 locuri de muncă – 15 vopsitori auto, 10 mecanici auto, 10 tinichigii auto -, iar polonezii sunt interesați să angajeze 23 de români, respectiv 20 de șoferi de camion și 3 lăcătuși-sudori. Și în Norvegia se pot accesa 8 locuri de muncă, unde este nevoie de 8 români care vor să lucreze ca antrenori de gimnastică ritmică. Belgia oferă doar două locuri de muncă, disponibile pentru infirmieri/asistenți medicali, iar în Austria există un singur loc de muncă, pentru un asistent proiect.

Persoanele interesate să se angajeze în țări din UE pot viziona ofertele și pot obține informații suplimentare cu privire la angajatori, domeniu de activitate, condiții de ocupare a posturilor, condiții de muncă și salarizare accesând portalul
EURES național, www.eures.anofm.ro.