Munca în poliție, tehnicile folosite, dotările și echipamentele au fost prezentate copiilor și adulților, pentru ca aceștia să înțeleagă un domeniu interesant de activitate, care necesită perfecționare și pregătire continuă, seriozitate, implicare, adaptare, totul în folosul nostru, pentru siguranța noastră
De mai bine de două secole, polițiștii români au grijă să trăim într-una dintre cele mai sigure țări din Europa
În fiecare an, pe 25 martie, este sărbătorită Poliția Română. În 2023, instituția a împlinit 201 ani de atestare documentară, iar cu acest prilej de sărbătoare, polițiștii Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Ilfov au organizat, vinerea trecută, pe platoul din fața Centrului Cultural ”Ion Manu” din Otopeni, ”Ziua porților deschise”, un eveniment cu tradiție, care a cuprins multe prezentări și ateliere, dedicate în special copiilor.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 645
La locul desfășurării evenimentului au sosit foarte mulți copii, elevi din județul Ilfov, pentru a face cunoștință cu polițiștii de la rutieră, ordine publică, arme si muniții, acțiuni speciale, de la protecția animalelor, prevenire, siguranță școlară, cu specialiștii criminaliști, dar și cu echipele chinotehnice.
Polițiștii și-au prezentat munca desfășurată zilnic, mijloacele tehnice din dotare, procedee și tehnici de autoapărare, dar și un moment de interceptare în trafic a unui autoturism cu 2 suspecți, în cadrul unor aplicații demonstrative executate de luptătorii de la acțiuni speciale.
Dac, Tisha și Fafa, câini de urmă și patrulare, din echipele chinotehnice, au încântat publicul cu abilitățile lor practice acumulate la antrenamentele desfășurate alături de polițiști. Un alt punct de atracție a fost cel de prezentare a autovehiculelor care au făcut parte din dotarea Poliției Române în decursul anilor, dar și cele folosite în prezent. Și, nu în ultimul rând, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au venit cu o selecție de arme de colecție, începând cu anul 1781 și până în zilele noastre.
Detalii interesante despre activitățile polițiștilor
Întregul eveniment organizat de IPJ Ilfov a fost, ca de fiecare dată, foarte bine pregătit. În Laboratorul Mobil de Educație Rutieră, publicul a fost întâmpinat de poliștii Serviciului Rutier Ilfov, care au vorbit despre dotarea aferentă și indicatoarele rutiere. Cei mici au aflat informații utile, folosindu-se de ”covorașul rutier”, special conceput pentru familiarizarea cu cele mai importante reguli de circulație.
La ateliere polițiștilor de la Siguranță școlară și prevenire s-au oferit materiale informative și recomandări, utile elevilor, pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor. Elevii mai mari au primit informații cu privire la profesia de polițist și detalii despre unitățile de învățământ din structura M.A.I.
Într-o altă zonă a platoului din fața Centrului Cultural ”Ion Manu” s-a amenajat atelierul criminalistic, unde au fost multe informații interesante despre tehnica din dotare, respectiv trusa criminalistică universală, trusa cu lanterne cu lungimi de undă variabilă, aparatul foto, camera video, detectorul de metale sau despre tehnica amprentării.
Iar la atelierele polițiștilor de ordine publică, vizitatorilor le-au fost prezentate mijloacele tehnice și cele de autoapărare, un sistem de securitate electronic, precum și un kit de monitorizare electronică a agresorilor și victimelor violenței domestice.
Din nou, un atelier de al polițiștilor rutieri, care au adus cu ei aparatele folosite pentru depistarea persoanelor care nu respectă regimul legal de viteză în trafic și a celor care conduc sub influența băuturilor alcoolice ori a substanțelor psihoactive, respectiv aparate etilotest, etilometru, drugtest și radare.
Arme de colecție și câini antrenați
Și, cum precizam în deschiderea articolului, polițiștii de la Serviciul Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au prezentat o selecție de arme de colecție, printre acestea aflându-se arme cu pulbere neagră și cremene, arme capsiere cu încărcare pe la gura țevii, arme lungi din perioada napoleoneană, arme de cavalerie din Statele Unite ale Americii, fabricate în 1874 și folosite în celebra bătălie de la Little Bighorn, arme din Primul și al Doilea Război Mondial, dar și arme tactice moderne, semiautomate.
De la polițiștii Serviciului Acțiuni Speciale am aflat informații despre armele din dotarea acestei structuri și, într-o altă zonă am admirat câteva dintre autovehiculele care au făcut parte din dotarea Poliției Române în decursul anilor, dar și autospecialele și motocicletele folosite în prezent.
Polițiștii ilfoveni au pregătit, de asemenea, momente demonstrative ale activității lor, publicul fiind extrem de încântat să vadă procedee și tehnici de autoapărare, interceptarea în trafic a unui autoturism cu 2 suspecți sau să-i vadă ”în acțiune” pe ”specialiștii canini”. Dac, un mascul în vârstă de 6 ani, specializat în prelucrarea urmelor de miros, a plecat în urmărirea unui infractor, după ce a mirosit un obiect vestimentar abandonat de acesta. Tisha, o femelă în vârstă de 4 ani, este un ajutor important al polițiștilor din serviciul de patrulare și intervenție și ne-a arătat pregătirea ei într-un exercițiu de imobilizare a unei persoane. Apoi, am admirat-o pe Fafa, femela de Ciobănesc German, în vârstă de doar 8 luni, care se află în perioada de predresaj (învățare) și urmează să participe la cursuri de specializare în cadrul Centrului Chinologic Sibiu.
Așadar, a fost o ”Zi a porților deschise” extrem de captivantă, unde chiar și adulții, nu doar copiii, au descoperit o parte din munca din diferite structuri de poliție, pregătirea constantă de care este nevoie în acest domeniu de activitate, dotarea într-o permanentă adaptare, toate acestea având un singur scop – siguranța noastră!
Pentru cei mai mici dintre vizitatori, polițiștii ilfoveni au oferit câte o diplomă de ”Polițist Junior” și au promis că, anul viitor, vor pregăti și mai multe surprize pentru Ziua Poliției Române.
De ce să-ți alegi o profesie în Poliție?
Premergător Zilei Poliției Române, pe 22 și 23 martie a.c., polițiștii ilfoveni de la siguranță școlară, prevenire a criminalității, pregătire profesională, resurse umane și rutieră, împreună cu polițiști din Popești-Leordeni, Voluntari și Clinceni, au desfășurat activități de promovare a profesiei de polițist în rândul elevilor din anii terminali, de la mai multe unități de învățământ din județ – Liceul Teoretic ”Alexandru Rosetti”, din comuna Vidra, Liceul Teoretic ”Radu Popescu”, din Popești- Leordeni, Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălcescu”, din Voluntari și Liceul Sportiv ”Helmut Duckadam”, din Clinceni. Peste 200 de elevi au aflat aspecte relevante cu privire la riscurile și satisfacțiile profesiei de polițist. Ei au primit informații despre unitățile de învățământ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar și cu privire la condițiile ce trebuie îndeplinite și pașii de urmat, pentru cei care doresc să devină polițiști. Cu mențiunea că, o carieră în poliție înseamnă un proces continuu de perfecționare și pregătire. De asemenea, le-au fost prezentate elevilor noua uniformă de poliție și elemente din dotare. Un elev al unei școli de poliție, aflat în stagiul de practică la IPJ Ilfov, le-a împărtășit din experiența proprie.