Izbânzi cu triplu „V” – Verde, Viaţă, Vocaţie

Nu i se întâmplă nimic rău istoriei seculare dacă îi adăugăm reperele timpului contemporan. Dimpotrivă. Ele sunt puntea înţelegerii vremurilor. La Afumaţi, dovezile vechimii lor sunt preţuite. Eroi, hrisoave şi incinte cu ziduri istorice. Azi, prezentul preia valoarea acestor simboluri. Cum? Prin ceea ce e mai important – măsura calităţii vieţii oamenilor. Cu fiecare detaliu care contează. Din ea fac parte facilităţi urbane, cu utilităţile lor esenţiale pentru comunitate. În ultimii ani, oameni cu vocaţia înţelepciunii au avut grijă de toate.

În fond, prefacerile citadine din actualitatea comunei nu sunt, şi ele, tot istorie? A realităţii “la zi”? Bineînţeles că da. O enumerare succintă: ­şcoli, drumuri, trotuare, apă curată, spaţii ­verzi – destinate relaxării, terenuri de sport  – conexiuni gratuite la internet şi câte altele. Azi a venit rândul minunatei lumi a oazelor de linişte, a parcurilor excelent amenajate. Rolul lor? Socializare, odihnă sau fitness şi distracţia celor mici. 

 

În urmă cu opt ani? Nimic 

Reamintim că, în 2008, în Afumaţi nu exista niciun parc sau spaţiu verde, amenajat pentru agrement. Erau numai câteva locuri de joacă ale copiilor, la grădiniţe.

Odată cu acel an, au început transformările. Pri­marul Gabriel Dumănică, susţinut de Consiliul Local, a demarat în forţă schimbările în peisagistica urbană a comunei, modernizând-o substanțial.

 

Începuturile

Parcul de la Monumentul Eroilor a fost primul apărut, ca emblemă a localităţii. Suprafaţa? 500 mp. Amenajările i-au oferit, încă din 2009, prestigiul locului unde se oficiază ceremoniile sărbătorilor naţionale. El are alei bine îngrijite, aspersoare de udat iarba, o mică fântână arteziană, dar, mai ales, doi tei frumoşi, falnici, de aproape o jumătate de veac. Întreaga arhitectură a locului s-a realizat în jurul Monumentului Eroilor şi a celor doi tei.      

În anul următor, comuna a căpătat un alt parc frumos, pe str. Mihai Bravu. E un loc mobilat cu jardiniere, pomi bogaţi, alei cu bănci de odihnă şi aparate de joacă pentru cei mici. În curând, vor avea şi patru aparate de fitness în aer liber, pentru maturi. Aria lui verde acoperă 1.800 mp şi se află în vecinătatea bisericii vechi, declarată monument istoric. În zonă, vieţuiesc aproape 30% dintre locuitorii comunei, familii cu mulţi copii.

 

Curând, va împlini doi ani de viaţă

Primarul Dumănică afirmă: “E vorba despre excelenta amenajare a unui spaţiu pentru destindere, dedicat tuturor vârstelor. Se află lângă grădiniţa cu orar prelungit, în incinta fostului ICIL. Inaugurarea lui?  Iulie 2014. Amenajările, remarcabil inspirate, ocupă 2.500 mp şi oferă o ambianţă extrem de plăcută şi relaxantă. Umbrarul, aleile unduioase – cu bănci pentru răgazul gândurilor şi odihna trupului – fântâna arteziană circulară, vegetaţia tânără, aranjamentele florale, sunt numai câteva din argumentele acestei întinderi pline de viaţă. Şi aici, vor fi instalate cinci aparate de fitness.   

Amplasamentul lui asigură o oază de verdeaţă şi linişte tuturor locuitorilor din zonele Moară, Găneasa şi cea a Bisericii noi, Sf. Dimitrie. Adică peste un sfert dintre locuitorii comunei“.

 

Alte zone recent amenajate

Le vom enumera succint, din lipsa spaţiului tipografic. De puţină vreme, au fost amenajate două noi locuri destinate bucuriilor recreative şi relaxării. Unul – în zona Găneasa, pe o arie paralelă cu DJ 100. Era o zonă insalubră. Acolo au apărut băncuţe cu mese de şah pentru pasionaţii acestui sport al minţii. Al doilea, cu alei de promenadă şi bănci, s-a configurat în centrul comunei, lână zidul istoric al Cetăţii Domneşti a Voievodului Radu.

 

Sănătate prin sport

E de amintit zona verde, amenajată la baza sportivă a CS Afumaţi, situată în vecinătatea pădurii. Complexul acoperă 3 ha de teren, care cuprind stadionul, vestiarele, tribune, platou asfaltat, pentru diverse sărbători. La viaţa sportivă de aici participă 80 de copii,  elevi înscrişi la diferite sporturi, cu precădere la fotbal.

 

Lucrări la cel mai nou parc

El se află pe str. Ioan Slavici, din zona Deal a comunei, unde s-a ridicat un cartier de vile pentru tineret, finalizat în 2004.  Modernul parc se întinde pe 2.500 mp și va asigura confortul familiilor a peste 500 de locuitori ai noului cartier de tineri, dar şi al celorlalţi care au case în zonă.  

 

Wi-Fi gratuit

Primarul Gabriel Dumănică precizează: „Toate locaţiile amintite au internet gratuit, asigurat de primărie, prin reţeaua Wi-Fi de comunicaţii, fără fir. Toate parcurile, inclusiv zona verde din zona Găneasa, spaţiile şcolilor au această facilitate. La fel, majoritatea lor are asigurată paza umană.

În plus, e de amintit că Primăria şi Consiliul Local se ocupă de întreţinerea lor integrală. Le îngrijim constant şi le amenajăm cât mai frumos cu putinţă. E un volum considerabil de muncă, dar merită. Locuitorii noştri merită toate acestea”, a conchis el.