Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a depășit pragul de 40% la gradul de absorbție a fondurilor europene alocate României în perioada 2007-2013 prin Programul Operațional Regional (POR).

În urma ultimei plăți, din luna septembrie, realizată de Comisia Europeană către România, fondurile europene absorbite prin POR se ridică la 1,49 miliarde de euro. Suma reprezintă 40,05% din totalul de circa 3,72 miliarde euro, alocate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru acest program, în perioada 2007-2013.

Gradul de absorbție a fondurilor europene prin POR înregistrează, astfel, o creștere cu peste 15 puncte procentuale față de 1 ianuarie 2013. Creșterea a fost generată de implementarea, în acest an, a măsurilor privind accelerarea procesării cererilor de rambursare, aplicarea sistemului de cereri de plată pentru beneficiari și asigurarea disponibilităților de plată prin împrumuturi de la Trezorerie. POR se menține, astfel, pe primul loc la capitolul absorbție de fonduri europene în rândul programelor operaționale derulate în România. „Avem toată încrederea că, păstrând același ritm susținut, vom atinge ținta de 50%, pe care ne-am propus-o pentru finalul anului 2013”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea. În ceea ce privește Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative (PO DCA), gestionat in prezent tot de MDRAP, acesta se situează pe al doilea loc în cadrul programelor operaționale derulate în România. Gradul de absorbție pentru PO DCA se ridică la 30,62%, față 12,1%, cât înregistra în luna mai 2012.