Cea mai mare surpriză a fazei grupelor de la Euro 2012 o reprezintă eliminarea vi­ce­cam­pioanei mondiale, Olan­da, după trei înfrângeri din tot atâtea jocuri dispu-tate. 0-1 cu Danemarca, 1-2 cu Germania și 1-2 cu Portugalia sunt rezultatele înregistrate de olandezi la Euro, rezultate care au trimis „portocala mecanică” pe ultimul loc al grupei.

Unul dintre liderii echipei, Arjen Robben – aflat la a… patra mare dezamăgire a verii, după ce a pierdut finala Ligii Campionilor, finala Cupei Germaniei și a terminat pe locul secund în Bundesliga cu Bayern Munchen -, spune că acest eşec este dificil de acceptat şi a vorbit de „anumite lucruri” petrecute în lotul vicecampioanei mondi-ale, dar pe care nu doreşte să le dezvăluie. „Am pierdut de trei ori, este o realitate dificil de acceptat. Trebuie să avem curajul să ne uităm în oglindă: toţi am eşuat. Este dificil să găsim explicaţii. Uneori, anumite lucruri sunt inexplicabile. În meciul cu Portugalia, am început bine, dar apoi am uitat repede să ne dezvoltăm jocul nos-tru. Au fost anumite lucruri care s-au petrecut în grupul nostru, dar le ţinem pentru noi”, a declarat Robben.

În grupa D, calculele hârtiei au fost respectate: Anglia și Franța în sferturi. Din păcate, Euro a rămas și fără Ucraina, a doua țară organizatoare, așa că fanii gazdă nu au acum decât să își aleagă alte favorite în absența naționalelor lor.

Ce urmează? Primul pas – sferturile de finală. Printre jocuri, și un meci „politic” la nivel înalt, reprezentanta liderului european, Germania, întâlnind „copilul rebel” Grecia. Dar iată programul complet al sferturilor de finală: 21 iunie: Cehia – Portugalia; 22 iunie: Germania – Grecia; 23 iunie: Spania – Franța; 24 iunie: Italia – Anglia.

Arjen Robben a pierdut tot ce se putea în această vară