Sărbătoarea închinată Maicii Domnului, Izvorul Tămăduirii, a adus mare bucurie credincioșilor din satul Roșu, comuna Chiajna, în Vinerea Luminată. Parohia condusă de preotul Ion Ciucă, tatăl spiritual al localnicilor, a prăznuit al 21-lea hram.

Preoți cu har și cu multă iubire de oameni au sfințit apele și s-au rugat pentru sănătatea, mântuirea și bunăstarea creștinilor din Roșu/Chiajna, în cea mai importantă zi după Sfintele Paști, Vinerea Luminată. Slujba frumoasă, înălțătoare și predicarea vie, permanentă, a cuvântului Domnului de către preoții slujitori, a strâns, la cel de-al 21-lea hram al Parohiei Izvorul Tămăduirii, sute de credincioși de pretutindeni. Printre mulțimea de enoriași evlavioși care au venit la Biserica Roșu, din Chiajna, să se reculeagă, să o cinstească și să o preamărească pe Preacurata Fecioară Maria pentru minunile Sale, săvârșite la izvorul din apropierea Constantinopolului, s-au aflat și doamnele muzicii populare românești, Elisabeta Turcu și Ioana Modan Cornea.

”Am venit la biserica mea de suflet, să mă rog pentru sănătatea și binele familiei mele, a celor dragi inimii mele, a cunoscuților și a tuturor oamenilor. De 12 ani, vin în acest așezământ minunat cât de des pot, pentru că preotul paroh săvârșește slujbe foarte frumoase și aici îmi găsesc liniștea mereu”, ne-a spus cântăreața Elisabeta Turcu.

Au fost însă, și credincioși care au bătut drum lung ca să ajungă la hramul ansamblului mănăstiresc de la Chiajna. ”În această zi specială, am venit tocmai din Maramureș pentru a împărtăși bucuria praznicului Izvorul Tămăduirii, la Parohia Roșu/Chiajna. Și la noi, în Vișeul de Sus, sunt slujbe și obiceiuri frumoase, dar slujba de astăzi, de aici, este și mai frumoasă, prin bucuria de a fi cinstitori ai Maicii Domnului”, ne-a mărturisit Mădălina Pop, o tânără creștină venită din depărtarea Maramureșului.   

”Piatra de la intrarea pe poarta bisericii am pus-o ca o carte de vizită pentru parohie și ca un testament sentimental pentru enoriași. Ca inițiativă nouă, la acest hram, a fost pelerinajul credincioșilor Parohiei Sfânta Treime Militari, condus de fiul meu cel mare, preotul Anichit Orest Ciucă. El a venit cu aproximativ 150 de credincioși cu steaguri, cruci și cu Icoana Izvorului Tămăduirii. De asemenea, 60 de familii au dăruit o cristelniță nouă, adusă din Rusia, pentru noii botezați. S-a săvârșit slujba Canonului, după care grupul de pelerini de la Sfânta Treime s-a unit cu creștinii bisericii noastre și, împreună, au venit la fântână, unde s-a săvârșit slujba sfințirii Aghiasmei din Săptămâna Luminată, unde au fost înălțați trei porumbei albi, în cinstea Sfintei Treimi. Apoi, a urmat slujba Sfintei Liturghii, unde au participat 10 preoți și un diacon”, ne-a spus preotul Ion Ciucă, parohul bisericii. Parohul și duhovnicul sătenilor din Roșu, a ținut să le transmită credincioșilor gândurile sale bune și frumoase. ”Apa tămăduitoare a sărbătorii de astăzi să reverse în casele tuturor credincioșilor care o vor primi, alese bucurii duhovnicești și împlinirea tuturor gândurilor bune. Celor care ne-au fost aproape, material, fizic și sufletește, să le fie aproape și Lumina Învierii lui Hristos și bucuria prăznuirii acestui hram.”

Masa frățească, împărțită cu enoriașii

În semn de mulțumire pentru atmosfera de bucurie ­duhovnicească pe care au întreținut-o credincioșii la hram, preotul Ion Ciucă a împărțit cu ei masa frățească. O adevărată “cină a dragostei”, pregătită cu grijă și măiestrie de cele mai pricepute bucătărese ale locului, în frunte cu preoteasa Ciucă. Femeile și-au întâmpinat mesenii cu delicioasele lor preparate culinare tradiționale.