Parohia Chiajna, ca de altfel toată aşezarea creştină a locului, se află şi sub ocrotirea Sfinţilor Petru şi Pavel. Zeci de flori au împodobit biserica, alături de veşmintele luminoase ale clericilor, la ziua parohiei părintelui Romică Macovei, fostul Protopop al Protopopiatului Ilfov Sud. Ca la orice mare sărbătoare petrecută în sânul acestei minunate biserici, soborul ales de preoţi şi-a făcut loc în inimile noastre, ale celor ce am asistat la slujbele speciale, îmbogăţindu-ne zestrea sufletească.
Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 358.
Încă de la rânduielile bisericeşti de miercuri seara, părintele Romică Macovei, un om frumos cu o inimă mare cât o grădină cu flori în care te poţi odihni la nesfârşit, ne-a întâmpinat pe toţi cei ce am mers să ne rugăm în Parohia Chiajna, într-o atmosferă minunată, presărată cu surprize şi bucurii duhovniceşti. Zece preoţi cu glasurile puternice ca tunetul, dar calde ca o uşoară adiere de vânt, ne-au mângâiat sufletele cu o slujbă de înaltă frumuseţe şi au deschis fereastra unei sărbători deosebite, în care puterea omului credincios, unit cu Dumnezeu, s-a arătat mai presus de toate.
„Mă bucur că ne-am reîntâlnit şi anul acesta pentru a-i sărbători împreună pe aceşti doi mari Apostoli, Petru şi Pavel, buni propovăduitori, învăţători şi apărători ai credinţei creştine! Ei sunt pentru noi modele de urmat în viaţa de zi cu zi. De la ei învăţăm cum să‑L urmăm pe Hristos chiar şi atunci când ne încearcă unele stări de slăbiciune. Tot ei ne arată că Dumnezeu ne luminează gândurile şi ne dă putere în orice împrejurare, dacă‑I dăm întâietate. Îi rugăm să se roage pentru noi să avem pace, statornicie în credinţă, unitate, sănătate şi bunăstare în toate! Să rămânem uniţi, români creştini – ortodocşi, indiferent de politicienii care ne conduc! Prin rugăciunile noastre, putem să-i ajutăm şi pe ei să ia cele mai bune decizii pentru ţară”, a spus părintele Ion Cătănescu, de la Parohia Bragadiru, în cuvântarea sa, de suflet, cel care a şi condus soborul slujitor alături de părintele Romică.
„Mulţumim tuturor celor care v-aţi rugat alături de noi, în această zi deosebit de importantă pentru noi şi comunitatea creştină din Chiajna! Ne aflăm la cel de-al 11-lea hram închinat Sf. Apostoli Petru şi Pavel şi suntem bucuroşi să-l petrecem împreună. Este o binecuvântare pentru noi să avem acest hram pentru că ocrotitorii noştri au cinstit cuvântul lui Hristos şi au deschis învăţătura creştină. Deşi nu a existat niciun grad de rudenie între ei, îi sărbătorim pe amândoi în aceeaşi zi, pentru că au murit împreună. Ei au fost martirizaţi în timpul împăratului roman Nero. Au fost decapitaţi pe 29 iunie, în anul ‘67, în timpul prigoanei creştine declanşate de acest împărat păgân. În unele icoane apar îmbrăţişaţi, pentru că îmbrăţişarea denotă unitatea, împăcarea, întărirea puterii cuvântului şi a comuniunii creştine”, ne-a spus părintele Romică Macovei, parohul bisericii, amintindu-ne că darurile materiale după care tânjim cu toţii sunt daruri ale iubirii lui Dumnezeu, iar pentru a ajunge la ele trebuie să ne deschidem inima spre rugăciune şi întărire în credinţă.
Parohia Chiajna, frumoasă ca o mireasă Cerească
Praznicul de la Chiajna a fost cu adevărat o sărbătoare a iubirii şi iertării. Oamenii spun că ori de câte ori intră şi se roagă în această biserică îşi încarcă sufletele cu o energie specială, care-i linişteşte şi-i ajută să dea uitării necazurile de zi cu zi. Biserica frumoasă ca o mireasă Cerească, împodobită pentru Mirele Hristos, aşterne peste tine, credinciosul, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, înţelepciunea şi facerea de bine.
„M-am născut sănătos dar am rămas ţintuit în scaunul cu rotile în copilărie, când un vaccin avea să-mi schimbe tot cursul vieţii. Asta nu mă împiedică să fiu alături de biserică. Vin la toate hramurile acestei parohii şi la toate marile sărbători pentru că iubesc biserica aceasta şi pe slujitorii ei. Mă rog din adâncul sufletului şi am observat că viaţa mea se uşurează tot mai mult în urma rugăciunilor rostite aici. Nu pot să spun că mă rog pentru ceva anume, în afară de sănătate. Dumnezeu ştie ce-mi trebuie şi o să-mi dea. Sunt cu inima la El şi asta mă face să simt că nu sunt niciodată singur”, ne-a spus Marian D., un tânăr care înfruntă greutăţile vieţii cu iubire, speranţă şi încredere în Dumnezeu. Şi care, iată, ne dă tuturor o impresionantă lecţie de viaţă. Să-L iubim pe Dumnezeu mai presus de orice şi să lăsăm ceva frumos din noi, peste tot pe unde trecem. Aşa cum au făcut mereu părintele Romică Macovei şi ceilalţi slujitori ai Parohiei Chiajna, ajutaţi de oameni care au dragoste de Biserică. Sprijiniţi financiar de primarul Mircea Minea, căruia preoţii îi şi aduc mulţumiri, joi, după slujba care a-ncheiat marele praznic, preoţii de aici, au împărţit pachete cu alimente tuturor credincioşilor ce au asistat la hram.
Părintele Romică – de 35 de ani, în inima credincioşilor
Părintele Romică Macovei este în inima credincioşilor din Chiajna, de o viaţă. El slujeşte aici din anul 1982. În anul 2005, s-a început construcţia noii biserici. Aceasta a fost sfinţită de Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul în 2008, care a şi dat, pe lângă hramul Sf. Nicolae, încă două hramuri, respectiv, hramul Sf. Petru şi Pavel şi pe cel al Sf. Neagoe Basarab. Între 2011 şi 2012, s-a pictat biserica mare de către pictorul Petru Botezatu. Pictura a fost sfinţită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe 6 decembrie 2012. Concomitent, s-a construit şi capela, clopotniţa, lumânărarul, agheasmatarul, tot ansamblul, practic. Acum părintele Romică slujeşte aici împreună cu părintele coslujitor Cristian Vasile şi cu părintele diacon Alexandru Gabriel Negoiţă.