Mare bucurie duhovnicească s-a așternut în Catedrala Patriarhală, miercuri, pe 30 septembrie, la împlinirea celor opt ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel, ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Catedrala Patriarhală de un sobor de ierarhi, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Rânduiala liturgică a fost urmată de o slujbă de Te-Deum, în semn de mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române (BOR), poporului român și a Preafericirii Sale, în cei opt ani de slujire patriarhală. Slujba a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Aniversat ca un adevărat păstor cu suflet bun

După frumoasele cântări bisericești, rugi și mărturisiri de credință, lăcașul de cult s-a umplut de flori multicolore, parfumate și daruri minunate. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a fost omagiat de
înalte fețe bisericești, preoți, diaconi, politicieni din fruntea țării și credincioși din toate colțurile țării. La ceas aniversar, înalți demnitari, oaspeți de seamă s-au alăturat credincioșilor veniți din toate colțurile țării,
l-au felicitat și i-au mulțumit pentru dragostea părintească și purtarea de grijă arătate în toți acești ani de slujire și păstorire la cârma BOR. Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, ministrul Educației Naționale, Sorin Câmpeanu și președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, sunt doar câțiva dintre demnitarii care au fost alături de Părintele Patriarh Daniel, la momentul festiv prilejuit de aniversarea celor opt ani de păstorire rodnică în fruntea Bisericii Ortodoxe Române. Ceremonia de aniversare a fost frumoasă, grandioasă. Demnă pentru un păstor cu suflet bun și luminos, pentru un slujitor conștiincios și merituos al Bisericii Ortodoxe Române.  

 

Laudă și mulțumire celor ce transmit valorile creștine

La rândul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru toate harurile pe care
le-a primit în toți acești ani. Părintele Patriarh a adus mulțumire și ierarhilor, preoților, monahilor și monahiilor, Guvernului, autorităților locale, regionale, naționale și tuturor celor ce contribuie la ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului, pentru că sunt “împreună păstori în transmiterea Evangheliei lui Hristos”.

Preafericirea Sa a mulțumit, de asemenea, profesorilor de religie și tuturor luminătorilor copiilor și tinerilor, care transmit valorile culturii, credinței creștine și spiritualității ro­mânești. Și, nu în ultimul rând, și-a exprimat lauda și mulțumirea față de cei milostivi cu oamenii nevoiași. Apoi le-a explicat celor prezenți responsabilitatea mare pe care o are cel căruia i se încredințează păstorirea credincioșilor pe calea mântuirii. 

“Mulțumim în mod deosebit mulțimii preoților de mir, din parohii, care zidesc biserici, care au grijă de bolnavi, de săraci și care, prin predica lor, transmit Evanghelia lui Hristos și prin activitățile organizate transmit iubirea lui Hristos celor care au mare nevoie de încurajare și consolare. Păstorul de suflete nu se îngrijește doar de sine, de familia sa, ci de întreaga comunitate încredințată lui. Cinstea în Biserică nu vine niciodată fără o motivație. Cinstea derivă din slujire, din jertfelnicie, din dăruire de sine pentru alții, după chipul lucrării Mântuitorului Iisus Hristos, care a spus: «Eu nu am venit ca să Mi se slujească, ci ca Să slujesc». Deci, în această lucrare suntem cuprinși toți păstorii de suflete: ierarhi, preoți, duhovnici”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în cuvântarea sa.  Părintele Patriarh și-a încheiat cuvântul de învățătură îndemnând oamenii la credință dreaptă, puternică și transmițându-le călduroase urări de sănătate și binecuvântare divină.       

Momentele de bucurie duhovnicească au fost îmbogățite de mesajele frumos alese care i-au fost adresate Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, de către oficialități. “Este un eveniment deosebit de important pentru credincioșii ortodocși din România și din comunitățile românești aflate în afara granițelor țării, un moment aniversar și în același timp un prilej de bilanț pentru activitatea Bisericii Ortodoxe Române, în anul care s-a scurs. Profit de această ocazie pentru a exprima încă o dată prețuirea și respectul meu pentru Biserica Ortodoxă Română. Nu voi înceta să cred și nu voi obosi să spun că avem nevoie de valorile creștine, tăria credinței și identității spirituale să își regăsească locul binemeritat în centrul societății noastre. Ele sunt purtătoarele unor mesaje și energii etice fără de care viitorul națiunii nu poate fi decât incert, dezvoltarea sa șovăitoare, iar viața noastră nesigură”, este mesajul de felicitare al președintelui României Klaus Iohannis, aflat în SUA la acea dată, pe care i l-a transmis Părintelui Patriarh prin intermediul consilierului prezidențial al Departamentului Cultură, Culte și Centenar, din cadrul Administrației Prezidențiale, Sergiu Nistor. Premierul Victor Ponta și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, au transmis, de asemenea, mesaje de felicitare Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. 

 

Daruri minunate pentru Patriarh

Preoți, oaspeți de seamă și credincioși au venit la Catedrala Patriarhală încărcați cu daruri alese pe care le-au oferit Preafericirii Sale. Cu mare bucurie, Întâistătătorul BOR a primit din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, o raclă cu moaștele Sf. Ioan Gură de Aur. Racla, pe care sunt reprezentate scene din viața Sfântului Ioan Gură de Aur și istoria Constantinopolului, i-a fost înmânată de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Membrii Permanenței Consiliului Național Bisericesc și cei ai Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor i-au dăruit Părintelui Patriarh Daniel o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos. Darul i-a fost oferit de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal.  

 

Sute de titluri și distincții onorifice, în peste trei decenii academice   

Preafericitul Părinte Daniel, este al șaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. El a fost întronizat ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române la data de 30 septembrie 2007. În cei peste 30 de ani de activitate academică și peste 20 de arhierie, a deținut numeroase funcții și a fost onorat cu diverse premii, titluri și distincții.

Premiul Emanuel Heufeder (Germania1998), Medalia Comemorativă “150 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu” și Ordinul “Serviciul Credincios” în rang de Mare Cruce acordat de către Președinția României (2000), Membru titular al Academiei Internaționale de Științe Religioase, de la Bru­xelles (2000), Premiul Pro Humanitate acordat la Berlin, în 2002, de Fundația Europeană pentru Cultură Pro Europa (din Freiburg im Breisgau), Senator de onoare al Universității Dunărea de Jos (Galați, 2003) sunt doar câteva dintre distincțiile deținute.

Patriarhul Daniel deține și titlul de Doctor Honoris Causa al mai multor institute academice din țară și din străinătate: Universitatea de Arte “George Enescu”, din Iași (2006), Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Cluj. Ca o încununare a tuturor contribuțiilor sale, la data de 30 septembrie 2007președintele României i-a conferit Ordinul Național “Steaua României” în grad de Mare Cruce.

 

Întâistătătorul BOR, o viață dedicată Binelui

Onorat de-a lungul timpului cu numeroase premii, titluri și distincții, pentru Părintele Patriarh Daniel cel mai mare dar îl reprezintă viața primită de la Dumnezeu. De aceea, nu a contenit să trăiască în cuvântul Domnului. A apărat întotdeauna Biserica, familia creștină și a îndemnat poporul la rugăciune, milostenie, dragoste și sfințenie. A avut un rol social deosebit.

Prin săvârșirea multor fapte de caritate, a ajutat o mulțime de oameni bolnavi, săraci, marginalizați, devenind un model demn de urmat pentru scoietatea de astăzi.

 

Întru mulți și luminoși ani, Preafericite Părinte Patriarh!

 

În semn de prețuire și binecuvântare pentru întreaga slujire, cu prilejul acestei frumoase cinstiri, îi urăm și noi, echipa Jurnalul de Ilfov, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sănătate, bucurie și ajutor sfânt în toate! Întru mulți și luminoși ani, Preafericite Părinte Patriarh!