Zilele trecute am trecut pe la Prefectura Ilfov pentru a ne informa cu privire la activitatea acestei instituții vitale pentru bunul mers al lucrurilor în județ și pentru și pentru a afla modul în care se rezolvă problemele inerente apărute în viața de zi cu zi a ilfovenilor. Am fost întâmpinați de dl. subprefect Lilian Onescu, aflat pe “barica-de”, deoarece dna. prefect Florentina Pencea beneficiază de o binemeritată vacanță, pe care o amânase cu ocazia „minirecensământului”.
Dl. Onescu ne-a adus la cunoștință cu această ocazie că, în perioada 27-31 august, instituția Prefecturii, prin Comisia de Fond Funciar și cu sprijinul OCPI a susținut o acțiune de arbitraj și mediere a litigiilor existente la nivel județean în privința stabilirii limitelor de hotar dintre unitățile administrativ teritoriale aflate la limita județului și cele din județele limitrofe, respectiv municipiul București. Intervenția Prefecturii a avut drept scop încercarea de a se ajunge la o conciliere pe căi amiabile între părțile implicate în aceste litigii, pentru a se evita declanșarea unor acțiuni de durată în Justiție, care presupun cheltuieli considerabile. Am aflat că situația aceasta se datorează inadvertențelor existente la nivelul registrelor agricole și la nivel cadastral, ca urmare a proastei gestionări a documentelor privind fondul funciar în perioada regimului comunist. Mai direct spus, e o varză peste tot. S-a ajuns și la situații hilare în care, localități aflate în unități administrativ-teritoriale învecinate au ajuns să-și dispute un trotuar aflat la limita de hotar. De aici și efectul inevitabil: în prezent, în județul Ilfov se înregistrează 24 de astfel de litigii. Dintre acestea, 14 se desfășoară între localitățile din județ, aflate în imediata vecinătate a Capitalei, și toate cele 6 sectoare ale Bucureștiului. Alte trei localități, Cernica, Glina și Pantelimon sunt în litigiu cu comuna Fundeni din județul Călărași. Vidra, Dragomirești-Vale, Berceni și Ciorogârla se “ceartă” pe limita de hotar cu alte 5 comune din județul Giurgiu. În fine, orașul Buftea se “războiește” cu Crevedia, iar Perișul cu comuna Niculești din județul Dâmbovița. La nivel local, pe teritoriul județului Ilfov existau 26 de litigii cu privire la limitele de hotar dintre localități.
Negociați, negociați-conciliați!
Prin urmare, în perioada 27-31 august, comisiile locale de fond funciar implicate în toată această tevatură, împreună cu reprezentanții Comisiei Județene de profil, sub coordonarea subprefectului Lilian Onescu au încercat să stingă aceste litigii și să se ajungă la o rezolvare pe cale amiabilă. Rezultatul “ostilităților” este, deocamda-tă, indecis. Până la această dată (n.r.- 4 sept.) se ajunsese la conciliere în patru cazuri: comuna Glina a căzut “la pace” cu orașul Popești-Leordeni, comuna Berceni s-a înțeles cu același Popești-Leordeni, Clinceniul și-a dat mâna cu Cornetu, iar Moara Vlăsiei „pupat piața Endependenții” cu Gruiu. Au rămas în stadiu de negocieri 11 localități, 9 dintre ele având termen până pe 5 septembrie 2012, în timp ce Petrăchioaia și Grădiștea s au bucurat de un termen de grație mai lung, adică până pe 10 sept.
Sunt în continuare în litigiu 22 de localități, ceea ce înseamnă că pe rolul instanțelor de judecată vor apărea 11 procese, cei mai hotărâți părând a fi edilii din Afumați care vor avea 4 asemenea confruntări în justiție. Situația nu pare deloc îmbucurătoare, dar există, totuși, motive de optimism, pentru că, așa cum spuneam, Prefectura Ilfov depune toate eforturile pentru dezamorsarea acestor litigii care nu aduc decât necazuri și cheltuieli inutile. Însă problema cea mai importantă, în care autoritățile ar trebui să se implice de urgență, este, rezolvarea talmeș-balmeșului care există în documentele cadastrale ale localităților, provocate de nenumăratele ho-tărâri aberante luate în vremurile „de tristă amintire”…