Vicepreședintele PPMT (Partidul Popular Maghiar din Transilvania), Szilagyi Zsolt, și-a lansat săptămâna trecută, la Oradea, candidatura pentru alegerile prezidențiale, el declarând că este pentru prima dată în istorie când comunitatea maghiară va avea doi candidați în cursa pentru Președinția României, ceea ce înseamnă că își va putea face auzită mai bine vocea.

Szilagyi Zsolt și-a înscris datele personale și a semnat pentru susținerea sa, fiind al 10.000-lea susținător pe lista de semnături din județul Bihor. La întrebarea ce caută un candidat maghiar în această bătălie, ba mai mult ce caută doi candidați ai etniei maghiare, Szilagyi Zsolt a răspuns că ”este o excelentă ocazie de comunicare, de dialog cu societatea românească”. 

Vicepreședintele PPMT a mai declarat că, doi candidați au aceeași șansă ca un singur candidat maghiar, însă pot avea o voce auzită mai tare. Pe de altă parte, în opinia sa, sunt foarte mulți maghiari dezamăgiți de prestația șubredă a actualei guvernări. ”Asistăm la participarea celor de la UDMR într-un guvern care, deseori, ia măsuri antiminoritare. Pentru noi este o șansă să ne prezentăm, să ne prezentăm programul, pentru că nu este un lucru secret că foarte mulți maghiari nu se prezintă la vot pentru că nu se simt reprezentați. Se simt înșelați”, a precizat ­Szilagyi.

Csomortanyi Istvan, liderul bihorean al PPMT, a ținut să sublinieze că deși înscrierea a două candidaturi maghiare pare un lucru îmbucurător, toți cei care îl vor vota pe Kelemen Hunor de fapt îl vor susține pe Victor Ponta, deoarece ar exista deja o înțelegere secretă între UDMR și PSD pentru turul doi.