Cornetu este o localitate ilfoveană care a cunoscut în ultimele decenii prefaceri importante. Primele documente în care comuna este pomenită sub numele de Poieni-le, sau Poene, datează din ianuarie 1541, de pe vremea domnitorului Matei Basarab. Prin anii ‘80, odată cu amenajarea hidrologică a râului Argeș, o bună parte din co-mună a fost demolată pentru a se construi blocuri de locuințe, iar satul Buda a fost strămutat, pentru a face loc lacului de acumulare Mihăilești.

Din anul 2008, destinele așezării sunt conduse de primarul Adrian Stoica. Domnia sa și-a dedicat priceperea și energia transformării localității într-una din cele mai curate și mai cochete comune ilfovene. Pe primarul Stoica este greu să-l găsești într-un moment de răgaz. E mai mereu prins cu rezolvarea treburilor localității. Norocul dumnealui că s-a înconjurat de oameni la fel de aplecați asupra problemelor comunității. Unul dintre aceștia este viceprimarul Ion Stanciu, care ne a oferit informații despre proiectele și realizările edililor cornețeni. „În ultima perioadă am reușit să ducem la bun sfârșit câteva dintre proiectele demarate anterior.”, ne spune domnia sa. „Ca peste tot în țara asta și mai ales în ultima perioadă, principala problemă este lipsa banilor. Cornetu are un buget mic, de aproximativ 2 milioane de lei. Ce să faci mai întâi? Dacă am avea bani pe măsura proiectelor pe care le avem în minte și pe măsura nevoilor cetățenilor, altfel ar sta treaba!”, continuă, cu o doză de amărăciune în glas, viceprimarul. În ciuda acestor fonduri modeste, nu se poate spune că localitatea nu arată bine. Blocurile ridicate pe vremea Împușcatului au fost reabilitate ter-mic aproape în totalitate. În aceste zile se lucrează la finalizarea ultimei clădiri. A fost construită o sală multifuncțională în care cetățenii comunei pot organiza diferite evenimente, cum ar fi nunți, botezuri sau parastase pentru sume modice. Sala este dotată și cu o bucătărie, astfel că organizatorii se pot gospodări prin mijloace proprii. Sala de spectacole a Casei de Cultură a fost, la rândul ei, renovată. Cel care intră în ea poate jura cu mâna pe inimă că puține lăcașuri de cultură, chiar și din Capitală, beneficiază de asemenea incinte. Renovarea a inclus și alte spații ale Casei de Cultură. Ele vor fi închiriate Judecătoriei Cornetu care, în prezent, își desfășoară activita-tea în condiții mai mult decât improprii, în ciuda faptului că este campioană pe țară la numărul de dosare pe care judecătorii de aici le au de rezolvat. Ei vor beneficia, în cel mai scurt, de spațiile de la subsolul, etajul 1 și mansarda clădirii.

O grădiniță de talie europeană

În ultima perioadă, edilii comunei au reușit să ducă la bun sfârșit și construcția bazei sportive a localității, care va beneficia și de un teren de fotbal. A fost schimbat în totalitate acoprișul școlii cu clasele 1-8. Din primăvară vor începe lucrările de amenajare a încă 8 săli de clasă, astfel încât clasele 1-4 să studieze separat de cele gim-naziale. Sunt în proiect extinderea rețelelor de canalizare și alimentare cu apă, împreună cu Consiliul Județean, în cadrul Masterplanului prin care se estimează obținerea a 283 de milioane de euro din fonduri europene. Din păcate, lucrările de canalizare, demarate pe un proiect anterior, au fost temporar suspendate din cauza faptului că s-au oprit plățile către executantul acestora. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor credincioșilor, s-a luat decizia construirii unei trapeze la biserica din localitate, lucrări-le aflându-se în curs de realizare. Dar investiția care ne-a impresionat cel mai mult a fost grădinița din Cornetu, de departe cea mai frumosă și modernă din județ. Clădi-rea grădiniței a fost dată în folosință anul trecut și beneficiază de spații generoase și dotări deosebite. În ziua când am vizitat-o, prichindeii erau în vacanță, prilej pentru tot personalul didactic de aici să facă curățenie și să pavoazeze cu desene vesele sălile de clasă și culoarele grădiniței. Viceprimarul Ion Stanciu, plin de mândrie, a ținut morțiș să ne arate fiecare colțișor al clădirii. Vă vine să credeți, sau nu, dar grădinița are și o sală de calculatoare cum rar mi-a fost dat să văd! Cât despre grupurile sa-nitare, ce să mai vorbim! Peste tot domnea ordinea și curățenia. Trebuie să recunoaștem că am fost sincer impresionați. Concluzia este numai una. Iată că se pot realiza și lucruri frumoase și cu bani mai puțini, dacă cei care îi administrează sunt chibzuiți și au ca scop primordial doar bunăstarea concetățenilor lor și nu burdușirea buzuna-relor proprii.