European Voice notează că premierul Emil Boc a demisionat după săptămâni de proteste publice împotriva măsurilor de austeritate, notează European Voice. Mii de români au ieșit pe străzi în ultimele săptămâni pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate, iar cota de popularitate a lui Boc a scăzut sub 20%, scrie aceeași publicaţie.

Celebra publicaţie The Guardian asociază demisia cabinetului Boc cu un fenomen mai amplu. Conform jurnaliștilor englezi de la Marea Baltică și până în Balcani, politicienii încearcă să rămână la putere, implementând în același timp programe dure de austeritate. The Guardian opinează că prăbușirea guvernului Boc este doar ultimul exemplu dintr-o serie care cuprinde Irlanda, Portugalia, Grecia, Italia și Spania.

Wall Street Journal relatează la rândul său că demisia premierului Emil Boc după săptămâni de proteste împotriva programului său dur de austeritate anunţă o nouă perioadă de incertitudine politică, ce ar putea zădărnici eforturile Bucureștiului de a adopta reforme structurale.

Agenţia austriacă de presă APA anunţă că după săptămâni de proteste masive la nivel naţional împotriva pro­gramului său de austeritate, premierul român Emil Boc a aruncat luni în mod surprinzător prosopul, anunţându-și demisia.

Le Parisien reamintește că mai multe voci din cadrul Partidului Liberal Democrat, aflat la guvernare, au cerut în ultimele săptămâni plecarea lui Boc, pe fondul contestaţiilor din stradă. Publicaţia notează totodată că anunţul de demisie vine la o zi după sfârșitul unei misiuni a FMI și UE, care a oferit un raport favorabil în ceea ce privește reformele derulate de guvernul Boc în ultimele luni.

L’Express scrie la rândul său că, „aplaudat de FMI și Bruxelles pentru reformele sale, dar confruntat cu un val de nemulţumire din partea populaţiei din cauza măsurilor de austeritate, premierul român Emil Boc a prezentat luni demisia guvernului său de centru-dreapta”.

New York Times relevă că premierul Boc este cel mai recent lider european care a căzut victima unei stări de spirit de indignare publică privind măsurile de austeritate și creșterea stagnantă.

Scotsman notează că premierul desemnat Mihai-Răzvan Ungureanu s-a angajat rapid să continue reformele economice nepopulare, dar numirea lui poate face prea puţin pentru a potoli furia populară.

The Independent scrie că Boc este ultima victimă a măsurilor de austeritate aplicate în UE, subliniind că în realitate președintele Băsescu are multă putere și ia multe decizii-cheie, aceasta fiind  situaţia care a contribuit la climatul politic agitat.

El Mundo: Premierul Emil Boc și-a anunţat demisia în urma protestelor dure care au avut loc împotriva politicii sale de austeritate. Perceput drept „marioneta” președintelui, Boc și-a apărat din nou politica de economisire, arătând că aceasta ‚a salvat ţara de la colapsul economic”.