Producătorii de cereale sunt de părere că deși se estima un profit ridicat pentru agricultorii români, ca urmare a recoltelor foarte bune obținute anul acesta, această previziune nu se va adeveri, din cauza prețului foarte scăzut al cerealelor.

„Anul trecut, grâul avea preţul de 1,2 lei pe kilogram, acum se vinde cu 0,6 lei. La porumb, preţul era de 1,1 lei, acum este de 55 – 56 de bani. În felul acesta, chiar dacă s-au realizat producţii mai însemnate cantitativ, situaţia este mai proastă decât anul trecut”, a declarat Nicolae Sitaru, unul dintre fermierii prezenți la conferința organizată de MEDIAFAX pe această temă.

În această privință, secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Daniel Botănoiu, a afirmat că instituția pe care o reprezintă, nu poate accepta intervenţia marilor companii pentru ca preţul cerealelor să rămână scăzut, în condiţiile în care acest preţ scăzut nu se va reflecta şi în preţul ajuns la consumator.

 „Noi am fost şi suntem împotriva înţelegerilor care se fac pe sub masă cu privire la preţurile pe care le fac cei care au o capacitate mai bună de negociere decât o pot avea fermierii. Aici mă refer la companiile mari care îşi permit, datorită capacităţii lor de a negocia şi a capacităţilor financiare de a duce preţul în jos, iar acest preţ în jos nu se regăseşte şi la consumator, ceea ce nu este în regulă. Trebuie găsite soluţii pentru rezolvarea acestor deficienţe”, a spus Botănoiu.

Potrivit datelor existente până la acest moment, producţia de grâu şi secară din acest an totalizează 7,3 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani şi a doua din ultimii 43 de ani. Faţă de anul trecut, producţia de grâu şi secară a crescut cu 37%. Suprafaţa cultivată a fost de 2 milioane de hectare, similară celei de anul trecut, dar cu un randament de 3.472 kg la hectar, faţă de 2.650 kg la hectar în 2012.