Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale continuă campania de „Prevenire și depistare a cancerului de col uterin”, în rândul femeilor de la sate. Pe 7 august, ei au desfășurat o nouă etapă a programului, în județul Ilfov. Astfel, zeci de femei din comuna 1 Decembrie au primit sfaturi medicale și au beneficiat de controale gratuite realizate de către experții în domeniu.  

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 564, ediția print

Nu mai puțin de 80 de femei au facut gratuit testul Babeș Papanicolau și un controlul primar la sân, investigațiile fiind oferite de către medicii de la Institutul Oncologic “Alexandru Trestioreanu, din București. “A fost o activitate foarte prolifică. Au venit multe paciente, în timp ce unele dintre acestea nu auziseră de testul Babeș-Papanicolau, altele nu-l mai făcuseră de mulți ani de zile”, ne-a spus dr. Cristina Șaptefrați, specialist în Obstetrică-Ginecologie. Despre importanța campaniei, ne-a vorbit și dr. Virgiliu Prunoiu, coordonatorul programului de screening pentru cancerul de col uterin, din cadrul Institutului Oncologic București. “Este foarte clar că este mai ușor să previi decât să tratezi, și atunci acest program gratuit, doar cu buletinul, din partea Ministerului Sănătății, reușește să scaneze toate femeile din România. Este foarte important să găsim leziuni incipiente, tratabile, chiar și un cancer incipient. Este foarte clar că un cancer depistat din timp poate fi mai ușor tratat. De aceea le încurajăm să se prezinte la programele de screening  ale Ministerului Sănătății”, ne-a explicat dr. Virgiliu Prunoiu.

“Medicii au constatat probleme care arată cât de importantă este verificarea sănătății”

“Aceasta a fost o primă activitate în cadrul campaniei «Prevenire și depistare a cancerului de col uterin și sân» pe care o desfășurăm anul acesta. Din martie 2020 până în prezent, din cauza pandemiei nu am mai reușit să ne deplasăm în localitățile rurale. De data aceasta, aproximativ 80 de femei au beneficiat de testul Babeș-Papanicolau și de examen clinic al sânului. Medicii au constatat diverse probleme, asta ne arată că este foarte important să participăm la astfel de activități pentru a ne verifica periodic starea de sănătate. Prevenția este foarte utilă. De când a început această campanie s-au depistat aproximativ 60 de femei cu afecțiuni oncologice. Un număr foarte mare raportat la numărul persoanelor care s-au prezentat la aceste investigații”, ne-a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale. Activitatea care a avut loc în comuna 1 Decembrie a fost cea de-a 27-a etapă a campaniei de “Prevenție și depistare a cancerului de col uterin”, inițiată și organizată de voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale. 

“Sunt convins că unele doamne din comunitatea noastră ar fi amânat un astfel de control”

“Suntem fericiții beneficiari ai acestei inițiative a Patriarhiei Române în parteneriat cu Ins­titutul Oncologic București. Ne bucurăm că am fost aleși să facem parte din acest program, pentru că într-un context mai puțin prietenos sunt convins că unele doamne din comunitatea noastră ar fi amânat un astfel de control care este de mare importanță. Cunoaștem faptul că cifrele nu ne avantajează deloc, incidența multor maladii fiind foarte ridicată”, ne-a spus părintele Didel Stroe, parohul Parohiei Adormirea Maicii Domnului, din comuna 1 Decembrie. Din ianuarie 2018 și până la momentul ediției desfășurate în localitatea 1 Decembrie, numărul femeilor care au beneficiat de serviciile acestei campanii ajunsese la 900.