Sute de voluntari au făcut curățenie de primăvară

Primăvara este, prin tradiție, anotimpul în care orice om gospodar își face curățenie în casă și are grijă ca toate bunurile sale să fie puse în ordine. Pentru că este un edil pentru care confortul cetățenilor, modernizarea localității și ordinea sunt preocupări permanente, primarul Narcis Constantin a organizat weekendul trecut o amplă acțiune de ecologizare în orașul Măgurele.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 549

Sâmbătă, 15 mai, începând cu ora 10.00, în parcarea din fața Primăriei Măgurele, a fost demarată prima acțiune de ecologizare din acest an, din localitate.

Toți cei care își doresc un mediu mai sănătos și un oraș mai curat au fost așteptați să participe timp de câteva ore la curățenia orașului. Spre marea bucurie a primarului Narcis Constantin și a organizatorilor, voluntarii nu s-au lăsat așteptați, semn că mobilizarea făcută de edil prin intermediul paginii de Facebook a avut ecouri pozitive.

Au venit peste 250 de persoane care au strâns gunoaiele din orașul Măgurele, timp de mai multe ore. ”Doar astfel ne putem bucura de frumusețile naturii, de zonele verzi pe care le avem în orașul nostru”, a spus primarul Narcis Constantin.

Cu mic, cu mare, adulți și copii au venit la campanie, deși unii dintre aceștia nici nu erau locuitori ai orașului Măgurele, și au început să strângă deșeuri, toată lumea având la dispoziție saci de gunoi, mănuşi de protecție și apă plată, din partea primăriei.

Pentru că ne confruntăm, însă, în continuare, cu pandemia de ­COVID-19, voluntarii nu au uitat de regula de bază pe care suntem cu toții obligați să o respectăm, adică păstrarea distanței fizice, pentru că, din fericire, începând cu data de 15 mai, purtarea măștii în exterior nu mai este obligatorie.

”Sunt plăcut impresionat că oameni care nici nu locuiesc în Măgurele au văzut pe Facebook mesajul meu și au venit la ecologizare. De fapt este un test, zic eu, pentru noile generații, care vin și care într-adevăr se implică în protecția mediului și promovează lucrul acesta, pe care l-am văzut în Europa, în plimbările în care am fost și cred că de acolo le-am învățat. În altă ordine de idei, dacă după acțiunea aceasta rămâne orașul mai curat este foare bine, dar dacă după acțiunea aceasta rămânem și cu o mentalitate schimbată, ne-am atins scopul”, ne-a declarat primarul Narcis Constantin.

O nouă campanie va avea loc peste două luni

Edilul a precizat că intenționează să organizeze mai multe astfel de acțiuni de ecologizare a orașului, următoarea fiind programată chiar peste două luni. ”Mă uit la fețele oamenilor și văd că sunt fericiți, pentru că este și prima ieșire după pandemie și socializează. Cred că dacă făceam un alt fel de acțiune, de genul unei petreceri, oamenii nu erau la fel de fericiți”, a spus primarul.

La eveniment au participat locuitorii orașului, angajați din administrație și copii însoțiți de cadre didactice. ”Îi îndemn pe toți, să stea cât mai mult în natură, dar să nu arunce gunoaie”, a atras atenția Narcis Constantin.

Prezent la campanie, deputatul PNL de Ilfov, George Tuță, a semnalat că pe 15 mai este și Ziua Internațională a Familiei. ”Am zis că este cel mai potrivit mod de a petrece această zi, alături de cei mici și de soție. Îl felicit pe primarul orașului Măgurele, Narcis Constantin, pentru inițiativă. Cred că este un bun exemplu ca autoritățile să dea tonul în administrație. Curățenia și spațiile verzi aparțin tuturor. Cred că este o inițiativă extrem de utilă și binevenită. Numărul impresionant de oameni nu face decât să confirme că e un lucru important pentru toată comunitatea. Să mergem să ne vaccinăm, după care să profităm de vremurile bune prin care trecem!”, a declarat deputatul.

Dragoș Mihai, directorul societății Primăriei, Utilități Publice Măgurele, ne-a declarat, la rândul său, că acțiunea de curățenie a implicat voluntarii orașului Măgurele, împreună cu echipa din Primărie, și Salserv, firma cu care orașul are contractul de salubrizare, toată lumea venind pentru a face curățenie pe străzile din Dumitrana. ”Am venit să strângem gunoaiele. Vremea ține cu noi, întâmplător este și prima zi cu restricții diminuate. Nu mai suntem nevoiți să purtăm mască în aer liber și asta ne bucură. Mă bucură faptul că am văzut și mulți copii și până la urmă scopul acestei acțiuni este de a conștientiza și a-i învăța pe copiii noștri că trebuie să avem grijă de mediu. Este casa în care trăim și sper la cât mai multe acțiuni pe viitor. Am venit cu utilajele din dotare și angajații pe care îi avem, sute de saci menajeri, care au fost împărțiți voluntarilor, mănuși și tricouri albe, albul fiind semnul curățeniei”, a precizat oficialul.

Parcul  Dumitrana ar putea fi inaugurat la toamnă

În timpul acțiunii, am ajuns alături de viceprimar și la locul unde se amenajează Parcul Dumitrana, un loc care în trecut era sufocat de gunoaie. A fost curățat și se vede interesul pentru protejarea mediului. ”Drumul din satul Dumitrana către Parcul Dumitrana era un drum de pământ pe câmp, plin de noroi și de gunoaie. A fost asfaltat, iar acolo se va face Parcul din Dumitrana. Acum locul arată din ce în ce mai bine. Sper să terminăm parcul în toamnă”, a spus viceprimarul. Parcul din Dumitrana este realizat în urma unei investiții în valoare de 5 milioane de euro, ce a fost posibilă cu ajutorul fondurilor europene, 2% reprezentând cofinanțarea primăriei. ”Este un obiectiv deosebit de important amplasat pe locul fostului ștrand Dumitrana, care nu mai funcționa”, a spus viceprimarul. 

Mulțumiri tuturor celor care s-au alăturat campaniei de ecologizare!

”Cei mai harnici voluntari au fost, bineînțeles, cei mai mici și mai tineri dintre noi. Implicarea copiilor și tinerilor într-un număr atât de mare m-a bucurat enorm. Au demonstrat grijă și dragoste față de natură și de mediul înconjurător și ne dau speranța că putem schimba mentalitățile și că vom putea stopa acest fenomen al aruncării deșeurilor în natură. Ați dat, încă o dată, dovadă de spirit civic, de preocupare față de mediul înconjurător și de orașul în care trăim. Felicitări!”, este mesajul de mulțumire transmis de primarul Narcis Constantin pe pagina de Facebook a Primăriei Măgurele, după încheierea campaniei de ecologizare.