1 Decembrie

În mai 2013, primarul comunei 1 Decembrie ne arătase clădirea superbă, cu mozaic pe fațadă,  aparținând Ministerului Agriculturii, pe care voia s-o transforme în grădiniță. În august 2013, Petre Gheorghe aștepta o HG de încredințare. Între timp….s-a hotârăt să ridice una nouă. Nu se mai putea! Ce i-a ieșit, însă, întrece orice așteptări.

Grădinița de 6 luni

Presărate cu mici doze de umor, povestirile primarului Petre Gheorghe despre hățișurile birocratice prin care a „cutreierat” nu sunt altceva decât o altă variantă a promisiunii (citește încăpățânare) de a avea o grădiniță cu program prelungit în comună: “Birocrația în care ne zbatem deocamdată a întârziat lucrurile. Clădirea pe care voiam s-o transformăm în grădiniţă este cu probleme în justiţie, procesul durează prea mult. Lichidatorul nu a primit acceptul de la adunarea creditorilor să modifice cartea funciară pe cheltuiala lor și se trenează. Motiv pentru care am hotărât să facem o grădiniță nouă. Am primit terenul de la o persoană fizică, o donaţie de 1.000 mp, am turnat fundația, în decembrie 2014, am izolat-o, am conservat-o și în aprilie 2015, ne-am apucat de construit. La 1 octombrie a fost gata, deci 6 luni. E făcută pe o structură metalică și am ales-o așa pentru că era tipul cel mai rapid de construcție care se putea realiza și cel mai sigur din punctul de vedere al cutremurelor. Culmea, în perioada ridicării grădiniței, au fost niște mișcări seismice, așa că Natura ne-a testat‑o gratuit. Grădinița nu are nicio sursă de încălzire, nu există gaze, agentul termic este furnizat din centralele noastre de la primărie. Am făcut o cascadă de centrale și furnizăm noi totul. Deci, nu există nicio sursă de explozie. Am gândit-o așa de la bun început, am mai montat încă o centrală în primărie. Am vrut să fie cea mai sigură clădire din comună. Și este! Trebuie să știți că, în comuna 1 Decembrie, de 50 de ani nu s-a construit o grădiniță. Și cea pe care o aveam, cu vestita cămăruță unde am fost și eu la grădiniță acum 30 și ceva de ani și unde l-am dus pe fiul meu cel mare, nu cred că era construită de la zero căci era amenajată în casa învățătorului. Și dacă tot sunteți aici, haideți să ștergem subiectul de pe tabla cu subiecte “fierbinți”, unde era pe primul loc din anul 2013”, spune primarul Petre Gheor­ghe. 

200.000 euro, cu tot cu dotări

Ideea că din cauza fondurilor mici nu se poate ca o localitate să aibă o grădiniță nouă nu se verifică întotdeauna pe teren. Ce spune primarul: “Nu susțin nicio secundă că e floare la ureche să faci rost de bani, dar misiunea nu este imposibilă. Pentru grădiniță am avut fonduri, în primul rând, de la Consiliul Județean Ilfov de la care am primit 35%. Asocierea (unică, de ­altfel, cu CJI) avea valoare de 2.500.000 lei și am primit 450.000 lei. Banii i-am avut din 2012 și i-am păstrat până ne-am apucat de treabă. Am completat și cu fonduri de la bugetul local și am mai primit jumătate din sumă de la Ministerul Dezvoltării, pentru extinderea ei. Adică, pentru construcția parterului banii sunt de la CJI și de la bugetul local, pentru etaj de la Ministerul Dezvoltării. Într-un final, a costat în jur de 1.000.000 lei, cu tot ce este înăuntru. Adică circa 200.000 euro pentru 700 mp, 9 săli de clasă, cu sală de mese, sală de primire. Sunt înscriși 220 de copii și avem și două grupe de antepreșcolari, finanțate 100% de Consiliul local. Sunt 25 de copii cu vârste între 2 și 3 ani. Masa le este furnizată micuților de o firmă de catering, cu 50 de grădinițe în portofoliu, Consiliul de părinți a ales firma, noi o monitorizăm din punctul de vedere al calității, al livrărilor etc. După cum vedeți, în această scurtă vacanță de toamnă pe care copiii au avut-o, se lucrează intens la îmbunătățirea grădiniței prin construcția unei recepții la intrarea în grădiniță. Rolul ei va fi în primul rând igienic, căci nimeni, în afara cadrelor angajate, nu va mai putea intra în grădiniță. Recepția va fi locul părinților care își vor lua/lăsa de acolo copiii. Există vestiarele copiilor, care sunt acum pe holuri și pe care le vom monta în această recepție, evident este prevăzută cu încălzire. Cred că am reușit să oferim comunității o grădiniță ultramodernă, cu toate condițiile și toa­te necesitățile privind edu­cația în anul 2015. Taxa este cât este mâncarea: 450 lei”, precizează Petre Gheorghe.  Vizita pe care am făcut-o la grădiniță ne‑a lămurit încă o dată asupra nivelului implicării primarului în această bijuterie pentru copii. Totul, dar totul, a fost gândit, ales și propus de primar cu patru rânduri de ochi: de primar și de tată, căci al doilea fiu al lui Petre Gheorghe este înscris la această grădiniță. Pentru că a văzut că micuții bâjbâie când e vorba să revină de la baie în clasă, Petre Gheorghe a propus ca pe ușa fiecărei clase să existe câte o reprezentare a unui personaj din desene animate. Plafonierele, deosebit de simpatice, sunt alese tot de Petre Gheorghe, din catalog, fiecare cameră are termometru, la momentul vizitei noastre se montau ecranele pentru proiectoare, totul, dar absolut totul este nou: creioane, cărți, jucării. Și totul este foarte animat de personaje din povești transpuse în tapete de mari dimensiuni.