Pandemia de coronavirus a schimbat fundamental modul în care trăim. În toată Europa, toate domeniile au fost afectate, de la muncă la petrecerea timpului liber și la călătorii. Și, evident, nici sectorul educațional nu a fost scutit de schimbări radicale, și luni de zile, unitățile de învățământ și-au închis pe rând porțile, cursurile în sistem online devenind o normalitate. Iar acest lucru a dovedit că educația nu se oprește la poarta școlii, chiar dacă nu va mai fi niciodată ca înainte de pandemie. De aceea, profesorii trebuie să se pregătească permanent, pentru a dobândi cât mai multe competențe necesare în folosirea tehnologiei suport pentru învățarea la distanță, astfel încât să poată să ofere elevilor o educație bună, sigură, accesibilă și atractivă.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 576

 

”În contextul mondial în care ne aflăm, având în vedere noutatea învățământului online, ­ne-am întrebat cum noi, cadrele didactice, copiii și părinții, ne putem adapta mai usor, cum putem crește calitatea învățării și cum ne putem dezvolta competențele în utilizarea instrumentelor educaționale digitale. Și, din dorința de a descoperi practicile altor instituții europene din domeniul educației la distanță, am cunoscut cinci cadre didactice din Europa, pe platforma e-twinning, cu care aveam ceva în comun: școlile din care provenim au preșcolari și elevi care nu au un acces facil la învățământul online, elevi cu rezultate mai puțin satisfăcătoare la învăţătură și elevi cu CES care întâmpină probleme în utilizarea instrumentelor educaționale digitale. Acestora li s-a adaugăt faptul că există și părinți care întâmpină dificultăți în a-i sprijini pe copii în acest proces de învățare online. Astfel, am identificat nevoile tuturor participanților, și s-a născut ideea unui proiect care să creasă comunicarea și cooperarea între profesori, copii și părinți, cu scopul de a crește calitatea învățării în mediul online. Având în vedere necesitatea și noutatea în abordarea temei, am prezentat în cadrul consiliilor profesorale ale Grădiniței Nr.1 Pantelimon, ­ideea unui parteneriat ­Erasmus+. Apoi, am gândit proiectul, l-am scris, ne-am ales partenerii și am aplicat în vederea obţinerii unui grant. În luna februarie 2021, am aflat rezultatul evaluării: APROBAT. Așadar, grădinița noastră este, de la 1 martie 2021, coordonatoarea proiectului ”SEIZE THE DIGITAL TIME”, care se va derula pe parcursul a doi ani. Instituțiile de învățământ implicate sunt din România (coordonator), Turcia, Italia, Cehia și Grecia (parteneri)”, ne-a declarat prof. Ramona Ionescu, coordonatorul proiectului.

Scop comun: creșterea calității învățării

”Acest proiect va reprezenta, pentru fiecare participant o oportunitate de a-și dezvolta abilitățile digitale, creativitatea și motivația în procesul de educație la distanță, lucru care va conduce la creșterea calității învățării. Prin intermediul acestui proiect vom pune accent pe creșterea motivației grupurilor defavorizate de a participa la educația online, de a beneficia de o educație de calitate superioară. Profesorii se vor familiariza cu sisteme educaționale europene, metode inovatoare de predare online cu ajutorul întâlnirilor de proiect transnaționale, vor face schimb de idei. Totodată, își vor îmbunăţăți competenţele de exprimare în limba engleză și competenţele TIC, li se va dezvolta sentimentul de apartenență la comunitatea europeană și vor intra în contact cu diferite culturi și moduri de gândire. Ne așteptăm ca personalul grădiniței să devină mai interesat de parteneriatul european, de participarea și inițierea altor proiecte europene”, a adăugat directorul Grădiniței Nr. 1 Pantelimon, prof. Mariana Liscan.

Învățare/predare/formare, pe model grecesc

Prima mobilitate în cadrul proiectului a avut loc în perioada 3-9 octombrie 2021, în Grecia, iar profesorii eleni parteneri au organizat WEB2TOOLS LTT la Școala Aristotelio, din Serres, cu participarea reprezentanților tuturor țărilor partenere în proiect. ”A fost o experiență unică și o oportunitate de a vedea noi moduri de predare folosind tehnologia digitală. Cursul de formare din această mobilitate a atins o temă de actualitate, deoarece învățarea online poate fi definită ca o forma alternativă de învățământ în cadrul căreia se asigură continuarea procesului educațional în condiții normale sau de autoizolare, prin intermediul diverselor instrumente informatice de comunicare la distanță. Au fost prezentate instrumente digitale, platforme educaționale, manuale digitale, site-uri etc., dar și moduri de folosire a acestora în activitățile didactice. Cursul desfășurat în Grecia a fost un real succes, iar la întoarcerea acasă, profesorii care au fost în mobilitate au împărtășit cadrelor didactice din grădință cunoștințele dobândite. Grădinița Nr. 1 din Pantelimon a fost reprezentată, în Grecia, de prof. Ramona Ionescu, Maria Bantaș  și Ionela Silvia Enache”, ne-a comunicat coordonatorul proiectului.

Erasmus Days 2021

În perioada 14-16 octombrie 2021, Gradinita Nr. 1 Pantelimon a participat la cea de cincea ediție a Erasmus Days, alături de câteva mii de organizații și instituții din Europa și din întreaga lume. Și acest eveniment este prevăzut în agenda proiectului Erasmus + ”SEIZE THE DIGITAL TIME”, iar zilele dedicate Erasmus au avut, și în acest an, o însemnătate aparte: prilejul de a sărbători dezvoltarea competențelor lingvistice, a celor digitale și noile legături interumane. Erasmus Days 2021 s-a concentra pe obiectivele noului program Erasmus +, care acordă prioritate temelor incluziunii, protecției mediului, transformării digitale și participării la viața democratică.

Grădinița Nr. 1 Pantelimon a marcat această sărbătoare prin organizarea unui workshop în care preșcolarii instituției au creat logo-ul proiectului, au deslușit pas cu pas tainele educației online prin organizarea de ateliere de lucru echipate pentru jocuri și activități online. Evenimentul, denumit ”Erasmus – Step by step in digital education”, s-a desfășurat la sediul instituției de învățământ, cu participarea cadrelor didactice și copiilor din grădiniță. Activitățile derulate pot fi vizualizate pe site-ul proiectului www.seizethedigitaltime.com și pe site-ul grădiniței www.gradinitapantelimon.ro.