Edilul acordă o prioritate specială tuturor resurselor care pot suplimenta bugetul local, pentru investiții de calitate

Primăria Afumați, cu sprijinul Consiliului Local, la inițiativa primarului Gabriel Dumănică, s-a înscris în mai multe proiecte ce își propun investiții pentru reabilitatea și modernizarea diferitelor sectoare ale localității, cu ajutorul fondurilor județene, guvernamentale, precum și al fondurilor europene.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 645

 

”Bugetul local nu ne permite să facem investițiile pe care ni le dorim, deoarece există foarte multe domenii unde trebuie realizate ample lucrări de reabilitare și modernizare, iar sumele disponibile sunt insuficiente. În consecință, am decis să ne înscriem permanent prin proiecte care să permită obținerea unor finanțări din fonduri externe, peste tot unde ne încadrăm, cum este cazul proiectelor de modernizare a școlilor sau a infrastructurii rutiere, având în vedere că suntem străbătuți de DN2, un drum cu mari probleme de trafic”, ne-a declarat edilul. Acesta a menționat că tocmai în acest context, este important de menționat faptul că după investițiile din ultimii doi ani, zona comunei Afumați nu mai face parte din clasamentul negativ al accidentelor ușoare, grave sau al tamponărilor cu victime umane. ”Afumațiul nu mai este un punct negru în clasamentul în care figura în urmă cu câțiva ani, în privința victimelor înregistrate în accidente rutiere. Acest lucru a fost posibil datorită investițiilor efectuate de Ministerul Transporturilor prin CNAIR, cu sprijinul secretarului de stat Irinel Scrioșteanu și al președintelui CJI, Hubert Thuma, care au permis realizarea giratoriului din curbă, la km 16+100, intersecția DN2 cu Pe-trăchioaia DJ200A și amplasarea semaforului din centrul comunei, de la monument, la intersecția DN2 cu DJ100. De aceea, trebuie să continuăm genul acesta de investiții”, a precizat edilul. Așadar, potrivit primarului, se află în ultima fază documentațiile pentru demararea licitației vizând proiectul de realizare a sensului giratoriu de la Moară, ca punct de întoarcere, la ieșirea din comună, în zona cimitirului. Este o lucrare așteptată cu mare interes de întreaga comună, inclusiv pentru mai buna funcționare a transportului public care, prin realizarea acestei investiții, va beneficia în zona menționată de capăt al liniei de transport. Investiția va fi realizată de Ministerul Transporturilor prin CNAIR și a necesitat efectuarea unor exproprieri.

Sistematizarea va contribui în mod esențial la fluidizarea traficului și la creșterea siguranței în trafic. Comuna Afumați este prinsă și în proiectul PNRR care prevede realizarea celor 10 drumuri radiale, unul dintre acestea făcând legătura cu DN2 și cu Centura Capitalei. În proiect, drumul radial care vine dinspre Pantelimon, Dobroești, comuna Găneasa, satul Moara Domnească, se unește cu drumul radial din Afumați și se continuă cu traseul care ajunge în orașul Voluntari. Pe traseu va exista un pod peste DJ100 care merge spre Afumați – Găneasa și încă un pasaj la DN2. Va apărea astfel o centură parțială a comunei Afumați.

Edilul ne-a vorbit și despre faptul că localitatea Afumați este parcursă de lotul 2 și lotul 3 al Autostrăzii de Centură A0 – București Nord. Lotul 2 este în plină execuție, ”pornește din spatele societății Ocean Fish, cu pod peste râul Pasărea, în zona Boltaș. Ca urmare a săpăturilor pentru realizarea pasajului la podul peste Pasărea, s-au descoperit vestigii istorice ale comunei Afumați, respectiv a fost descoperit satul vechi, cu vase de lut, bănuți din sec XV – XVII, s-a găsit cimitirul vechi, cu circa 60 de morminte. Traseul pornește de la Afumați și ajunge la Otopeni – Corbeanca”, a explicat Gabriel Dumănică. ”Lotul 2 este în grafic și cu siguranță lucrările vor fi terminate în cursul anului 2023. Este primul tronson din cele patru ale Centurii de nord a Capitalei (A0). Bineînțeles, sunt investiții naționale, prin fonduri europene. Am sprijinit și noi, comuna, cu tot ce am putut, pentru buna desfășurare a acestui proiect. Am redus birocrația la maxim și cu partea de exproprieri, care este foarte complexă, am acordat avize, autorizații pentru ca lucrurile să se desfășoare cât mai repede. Acestea sunt investiții ce fac parte din categoria celor de infra-structură mare, care vor îmbunătăți foarte mult calitatea vieții afumățenilor”, a precizat primarul Gabriel Dumănică.

Stații de autobuz digitalizate

Un alt proiect, cu bani din fonduri externe, are în vedere înscrierea comunei în sistemul ITS Integrat Smart & Green Mobiliy pentru Regiunea București – Ilfov, privind informarea călătorilor în stațiile de transport public. ”În cadrul PNRR, facem parte dintr-o asociere la nivel județean și ne bucurăm să fim și noi parte din acest proiect unde deja s-au făcut pași importanți și datorită căruia și în comuna noastră vor fi amenajate stații digitalizate care vor informa călătorii cu exactitate. S-a aprobat cererea de finanțare, în valoare totală de 4.186.299 euro, tot din fonduri europene, 324.770 euro fiind contribuția comunei Afumați. Așadar încă o veste bună”, a spus edilul.

Eficiență energetică crescută

Un proiect finalizat este acela privind creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public stradal în comuna Afumați, cu fonduri de la AFM, în valoare de circa 1 milion de lei. S-au montat deja lămpile, iar cetățenii sunt mulțumiți de calitatea iluminatului, care a cuprins circa 60% din localitate. Se vede deja o diminuare semnificativă a costurilor cu facturile. ”Cu fiecare lună care trece, facem economie la bugetul local. Totodată, ne-am înscris cu un alt proiect tot la AFM vizând montarea stațiilor de încărcare pentru vehiculele electrice și în comuna Afumați. Așteptăm confirmările referitoare la acest proiect, pentru a ajunge în faza de construire și de punere în funcțiune, având în vedere tendința în creștere de a avea autovehicule electrice. Extinderea sistemului de semaforizare inteligentă reprezintă un alt proiect important pentru comunitate, iar Afumați beneficiază deja de două semafoare pe raza comunei, unul în zona Doraly, iar un altul în zona primăriei, în centrul comunei. ”Suntem înscriși în acest proiect împreună cu orașul Voluntari, pentru a beneficia de cel mai modern sistem de semaforizare inteligentă care există în acest moment în județul Ilfov. Fondurile vor fi alocate prin PNRR, în valoare de 7.836.938 lei, pentru județ Ilfov”, a spus primarul comunei Afumați.

Proiecte diverse, utile comunei

”Proiectele sunt diverse și noi ne-am propus să participăm la toate. Astfel că un alt proiect, împreună cu CJI a fost darea în administrare către Consiliul Județean a șapte străzi din comună, pentru reabilitare, modernizare și asfaltare: Murelor, Garoafelor, Alunului, Aurel Vlaicu din zona Doraly pe o lungime de 1,2 km, Șos. Moara Domnească, care se împarte între Afumați și Găneasa și care are 2,5 km pe zona Afumați. Urmează o modernizare capitală și la Intr. Petrăchioaia și Intr. Pinului nr. 4. Toate aceste străzi sunt deteriorate sau sunt străzi de pământ”, a spus edilul. ”Alt proiect la care se lucrează presupune atragerea finanțării prin programul <<Anghel Saligny>> pentru 9 proiecte cu valoare de 3,8 milioane lei. Suntem pe ultima fază cu aprobările. Avem 4 asfaltări pe străzile Intr. Islazului, Intr. Macului și Zambilei, toate în zona Deal – cartierul de tineret, dar și în zona Moară, prelungirea Str. Pinului pe o porțiune dintre Str. Prelungirea Salcâmului și DN2. Avem două străzi unde vom face podețe de acces la proprietăți pe străzile Mihai Bravu și pe Str. Șos Baku. Dar avem și extinderi ale rețelei de apă până la baza sportivă a comunei, cu o lungime de circa 300 metri liniari și a rețelei de canalizare pe Șos. Petrăchioaia și pe străzile Liliacului, Magnoliei și Crizantemei”, a mai detaliat primarul. ”Iată, așadar, că veștile sunt foarte bune pentru cetățenii comunei și, așa cum spun în toate discursurile mele, pentru următorii 2-3 ani, vom finaliza cel mai probabil peste 60 de proiecte pe care să le punem în practică. Dacă adăugăm și proiectele finanțate de la bugetul local și care sunt la rândul lor foarte multe, cu siguranță comuna noastră are șansele de a deveni o comună cu o infrastructură europeană, sigură, cu numeroase spații de relaxare. Toate aceste lucruri se fac printr-o bună colaborare în interiorul comunității, între administrație, școală, părinți, preoții celor două parohii și cetățeni implicați, care ne dau sugestii constructive. CL Afumați susține Primăria, care a inițiat majoritatea proiectelor. Sunt proiecte necesare pentru comunitatea noastră istorică și suntem foarte optimiști în ceea ce privește viitorul comunei”, a concluzionat primarul Gabriel Dumănică.

Acesta a adăugat că anul trecut s-a înființat un compartiment cu 3 posturi dedicate accesării de fonduri externe, și au început să se vadă rezultatele. Edilul a dorit să amintească realizarea cadastru-lui sistematic într-un parteneriat cu Oficiul de Cadastru Județean Ilfov. O porțiune din comună va beneficia de cadastru sistematic pe terenuri extravilane și intravilane în zona tronsonului 2 al Centurii A0 pe Nord. Această acțiune, cu o valoare de 187.175 lei, s-a făcut și cu scopul de a lămuri aspectele din acest proiect național.

Giratoriu definitiv

O altă veste bună, după circa doi ani de formalități, este faptul că s-a reușit, aprobarea documentațiilor în cadrul CNAIR, privind predarea amplasamentului societății care a câștigat licitația pentru înlocuirea giratoriului provizoriu din curba din centrul comunei, pe DN2. În acea zonă este prevăzută realizarea unui giratoriu din construcție definitivă, ceea ce înseamnă că va fi refăcut asfaltul, la fel amenajările laterale cu borduri, pavele pentru trotuare pentru siguranța pietonilor și vor fi suplimentate semnele de circulație pentru a fi mult mai vizibile. ”Va fi o schimbare radicală față de ceea ce există în prezent, provizoratul care a funcționat cu succes de altfel și datorită căruia numărul de accidente a scăzut foarte mult, astfel că Afumațiul nu mai este localitatea cu cele mai multe accidente din Ilfov”, a subliniat primarul, adăugând că această girație va sistematiza tot traficul, va aduce un plus de protecție și cu siguranță, în scurt timp, se va putea constata o nouă diminuare a numărului incidentelor rutiere.Iată așadar numeroase proiecte menite să îmbunătățească infrastructura rutieră, cât și siguranța în trafic.

Investițiile în sistemul de învățământ

”Ne-am înscris la CNI pentru realizarea unei creșe, cu o capacitate de 40 de locuri, amplasamentul propus fiind în zona Deal, pe Str. Albăstrelelor, la intersecție cu Str. Mihai Eminescu, în cartierul de tineret. Acolo sunt multe familii care au copii mici, pentru că s-au atribuit peste 170 de locuri de casă, la care se adaugă construcțiile private. Este o zonă în plină dezvoltare. Valoarea proiectului este 12.249.270 lei”, a spus edilul.Apoi, o altă creșă modulară, cu o capacitate de 20 de locuri, ar urma să fie construită în urma unui proiect ce va fi derulat de Ministerul Educației, prin PNRR, în valoare de 995.000 lei. Proiectul acesta presupune și o cofinanțare din partea Primăriei.Tot la CNI, pe lângă creșă, Primăria Afumați s-a înscris și cu un proiect privind finanțarea unei săli de sport cu multiple funcțiuni,180 de locuri pe scaune și suprafață acoperită de 1.500 mp. Aceasta urmează a se realiza în zona Ograda Ștefănești, pe un teren de 7.500 mp, unde se va realiza un parc și o clădire P+4 pentru asistență socială. De asemenea, valoarea proiectului va fi de 11 milioane de lei.Primarul a atras atenția că scopul principal este acela de a realiza proiecte cu fonduri externe integrale, dar există și proiecte cu fonduri externe bugetului local, care necesită o mică cofinanțare din partea comunei, care sunt tratate cu la fel de multă atenție și pentru care administrația are grijă să prevadă sumele necesare.”Prin Ministerul Educației ne-am înscris într-un proiect, de circa 833.000 de lei pentru dotarea școlilor cu aparatură pentru laboratoare și aparatură informatică”, a spus primarul.

Pod refăcut

Un alt proiect care nu implică investiții din bugetul local se referă la modernizarea podului din centrul comunei. Acolo au fost înlocuite balustradele, parapeții metalici, elemente de siguranță care numai suferiseră înlocuiri sau modernizări de peste 40 de ani. Lucrarea a fost finalizată deja, fiind făcută la solicitarea primarului, de către Ministerul Transporturilor, prin DRDPB. ”La sesizările cetățenilor am înlocuit balustrada veche și parapeții care erau foarte deteriorați de rugină și se mișcau. A fost prevăzută și amenajarea cu instalație de iluminat pentru o cât mai bună semnalizare”, potrivit primarului.

20 milioane euro pentru rețele de apă și canalizare

Un proiect major, cu o valoare foarte mare, are în vedere extinderea rețelelor de apă și apă uzată menajeră, în comuna Afumați. S-a semnat cererea de finanțare la CJI, în prezența ministrului Marcel Boloș, suma accesată pentru Afumați fiind de circa 20 milioane de euro, iar aici este prevăzută și realizarea unei stații moderne de epurare. Comuna ar trebui să beneficieze de 100 milioane lei pentru investiții, ceea ce reprezintă o sumă foarte mare comparabil cu bugetul comunei, care în contul de execuție bugetară, la 31 decembrie 2022, avea circa 47 milioane lei.

O casă de cultură modernă

O lucrare amplă, cu o valoare foarte mare este aceea pentru reabilitarea și modernizarea căminului cultural, unde acum funcționează Primăria. Vorbim de 16 milioane lei, deoarece este, în primul rând, consolidarea clădirii, așa cum s-a stabilit în urma unei expertize tehnice. Lucrarea va fi foarte complexă, pe o suprafață de aproape 800 mp, fiind astfel reorganizată încât spațiile în care funcționează actualmente birourile Primăriei să devină spații unde copiii din comună să participe la cursuri de pictură, dansuri, teatru, muzică etc. Lucrarea va presupune eficientizare energetică completă, prin izolare termică, înlocuire instalații electrice și sanitare, montarea panourilor fotovoltaice și a panourilor solare, sistem de încălzire prin pompe de căldură, înlocuire tâmplărie conform normelor europene, înlocuire acoperiș, amenajarea unei săli de spectacole cu peste 200 de locuri pe scaune, refacerea scenei, iluminat și sonorizare conform standardelor moderne de funcționare.

Proiecte pentru afumățeni, în colaborare cu cetățenii!

Primarul a amintit și de parteneriatul cu CJI, pentru sterilizarea gratuită a câinilor, desfășurată la finalul lunii martie. Acest proiect va continua și se adaugă astfel campaniei organizate de Primăria și CL Afumați, prin care s-a ajuns la sterilizarea gratuită a aproximativ 300 de animale de companie. ”Campania noastră este permanentă, până când reușim să reducem înmulțirea necontrolată a animalelor din gospodării. Sunt foarte mulți câini abandonați în tot județul Ilfov”, a spus primarul.”Ilfov zâmbește” este un alt proiect desfășurat tot împreună cu CJI și Colegiul Medicilor Stomatologi. Sunt sprijiniți pensionarii cu venituri mici, care pot beneficia de lucrări de stomatologie gratuite, în valoare de 3.000 lei, pentru cei care au venituri sub 1.200 de lei/lună.Apoi, avem în Afumați, ”eliminarea risipei alimentare” – un alt obiectiv al administrației locale. ”Nu arunca mâncarea! Câți bani ai în coșul de gunoi? Sunt devize ale acestui proiect derulat împreună cu CJI, în cadrul căruia noi am participat și am făcut informări în întreaga localitate. Pot spune că Ilfovul a fost printre inițiatori și apoi s-a extins la nivel național”, potrivit edilului.