Vești bune pentru elevii și părinții acestora, din Ghermănești. Până la jumătatea lunii septembrie, clădirea noii școli va fi dată în folosință. Primăria Snagov a semnat, pe 22 februarie, contractul de execuție a lucrărilor, care vor începe de îndată ce vremea o va permite.

Articol apărut în nr. 391 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Școala din Ghermă­nești are o poveste destul de complicată. Așa cum spunea, în noiembrie 2016, primarul Marian Oancea, necesitatea construirii unei unități școlare noi și moderne a apărut ca urmare a faptului că vechea școală, cu o vechime de 130 de ani, nu mai oferea condițiile corespunzătoare desfășurării la standarde moderne a procesului de învățământ. Așadar, povestea atunci primarul, în primul său mandat, 2012-2016, a demarat un proiect de construire a unei noi școli în Ghermănești, în imediata apropiere a celei vechi. Finanțarea inițială a fost realizată în colaborare cu Ministerul Educației, care a asigurat fondurile necesare pentru ridicarea clădirii „la roșu”, urmând ca, ulterior, Primăria Snagov să găsească fondurile necesare pentru finalizarea lucrărilor și dotarea noii unități de învățământ. Din păcate, însă, bugetul comunei nu a avut forța financiară de a susține finalizarea proiectului, astfel că, pentru o perioadă de timp, școala a rămas în stadiul în care a fost realizată în prima etapă a proiectului…

Primarul obține finanțare prin PNDL II

Dar, primarul Marian Oancea nu putea lăsa lucrurile în acest stadiu. Prin urmare, s-au căutat surse de finanțare, pentru ca acest proiect să nu se transforme, dintr-o inițiativă bună, ­într-un eșec. După nenumărate demersuri, a fost depus, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II, un proiect pentru obținerea fondurilor necesare pentru a duce la bun sfârșit această inițiativă, care a fost declarat eligibil de către Ministerul Dezvoltării. „După multe încercări, reușim astăzi să semnăm contractul de a lucrărilor de execuție pentru școala din Ghermănești. Finanțarea o avem asigurată de Ministerul Dezvoltării, în proporție de aproape 95%, cu o valoare de 1.687.000 lei, prin PNDL, și așteptăm, din zi în zi să fim chemați la minister să semnăm acest contract de finanțare. Con­­tribuția de la bugetul local se va ridica la suma de 17.000 lei. Licitația, la care s-au prezentat cinci societăți, a fost realizată, toate au trecut de evaluarea tehnică, prin urmare diferențierea s-a făcut în funcție de diferențele de preț. Cel care a cerut cel mai puțin, a câștigat licitația. Este vorba de firma OVI Construction SRL, din Dragomirești Vale, care a oferit un preț mai mic circa 100.000 de lei. Am cerut clarificări în acest sens și am înțeles că au această ofertă deoarece firma este și producătoare de ferestre cu geam termopan de mai multe tipuri – lemn, aluminiu și PVC. Acum ne ocupăm să găsim un diriginte care să stea de dimineață până seara pe șantier și să urmărească foarte atent atât materialele folosite, cât și execuția, pentru ca acestea să fie de cea mai bună calitate, conform documentelor din deviz și să terminăm cât mai repede. Mai sunt de realizat lucrări la exterior și interior, montaj ferestre și uși, finisaje, instalații sanitare și electrice, dotări cu mobilier școlar, sistem de securitate la incendiu ș.a.m.d. Școala va avea 8 săli de clasă și 3 laboratoare, can­celarie, grupuri sanitare, camera tehnică pentru centrală. Astfel, co­piii vor învăța într-un singur schimb. Sperăm ca la începutul anului școlar, să tăiem panglica și să inaugurăm noua unitate de învățământ din comuna Snagov. Termenul de execuție este de 19 septembrie, dar tragem nădejde ca executantul să termine ceva mai devreme. Școala veche va fi demolată, iar pe acea suprafață vor fi amenajate un părculeț și un teren de sport multifuncțional, așa cum ne-au spus că își doresc copiii care învață în această școală”, ne-a spus primarul Marian Oancea.

Contractul a fost semnat, lucrările stau să înceapă

Primarul ­comunei Sna­­gov ne-a invitat să asistăm la momentul sem­­­nării contractului de execuție cu societatea comercială OVI ­Contruction SRL. Cele două părți au căzut de comun acord ca, atunci când vremea o va permite și contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării va fi fost semnat, să se dea ordinul de începere a lucrărilor. S-a apreciat că acest lucru ar putea fi posibil, undeva, în jurul datei de 15 martie 2018. Societatea amintită a fost reprezentată de administratorul acesteia, Daniel Stratulat. El i-a prezentat edilului din Snagov un portofoliu de lucrări executate de societatea pe care o administrează, cum ar fi reabilitarea Bisericii Amzei, din București, ­afterschool-ul din Dimieni, comuna Tunari, blocul de locuințe din spatele Primăriei Bragadiru etc. Totodată, Daniel Stratulat a precizat că societatea are capacitatea financiară, tehnică și de personal pentru a susține astfel de lucrări, având un număr de peste 100 de angajați.

La rândul său, primarul Marian Oancea a ținut să precizeze faptul cănu există posibilitatea legală de a se încheia acte adiționale. „Ați licitat la acest preț, trebuie să duceți lucrările până la capăt în cele mai bune condiții! Să nu veniți cu scuze că stai, că au crescut prețurile, stai, că nu știu ce nu se mai găsește, nu va exista așa ceva. De aceea căutăm un diriginte de șantier care să «țină aproape» și să fie foarte riguros în privința calității lucrărilor și materialelor folosite!”, i-a spus edilul reprezentantului OVI Construction.

Așadar, lucrurile au por­nit pe un făgaș bun. Mai rămâne doar ca executantul să dea dovadă de aceeași seriozitate, ca și până acum, pentru ca elevii din Ghermănești să se bucure, la toamnă, de o școală nouă, modernă și primitoare. Doamne-ajută!