Îți vine, câteodată, să te închini de uimire atunci când afli că un seamăn de-al tău a hotărât să-și sacrifice liniștea și confortul pentru a-și dedica viața binelui comunității în care trăiește. Asemenea gesturi sunt atât de rare, încât au ajuns să fie considerate dincolo de limita normalității. Un ast-fel de om am întâlnit la Balotești. Îl cheamă Cristian Ștefan Pretorian și este, din iunie anul trecut, primarul din această localitate.

Povestea primarului este simplă. Pretorian a fost, până în urmă cu doi ani, contabilul șef al primăriei Balotești. El era, practic, după cum ne-a povestit, cel care creiona bugetul primăriei și proiectele de investiții. Dezamăgit, însă, de modul în care se gestionau ulterior banii comunității, Cris-tian Pretorian a renunțat la funcția pe care o deținea, hotărât să se pregătească pentru a câștiga mandatul de primar. Lucru pe care l-a reușit cu brio. Ajuns la primărie, a început să-și pună în aplicare, cu obstinație, ideile și promisiunile din campania electorală. „Tot ce am promis celor care m-au ales a început deja. Am creat deja potecile viitoarei dezvoltări a comunei. Cum se va aproba bugetul, vom începe lucrările.”, spune primarul. 

Pentru aceasta, Cristian Pretorian a convocat, la începutul lunii februarie, o ședință cu cetățenii, pentru a-i informa cu privire la modul în care se vor investi banii comunei în exercițiul financiar al bugetului local de anul acesta, prilej cu care a făcut și un bilanț al primelor 6 luni de mandat.

Zeci de proiecte așteaptă bugetul

Rectificarea bugetară din august, anul trecut, i-a permis primăriei Balotești, printre altele, înființarea poliției locale, căreia i s-au alocat fonduri de 1,2 milioane de lei. O parte din acești bani a fost folosită pentru amenajarea sediului acestei instituții. Tot din luna august, a început repartizarea de loturi pentru construcția de locuințe pentru tineri. Până în prezent, au primit câte 250 mp, în zona străzii Privighetorilor, peste 40 de solicitanți. Aici există deja rețea electrică, anul acesta urmând să fie introduse rețelele de apă și canalizare. Primăria mai intenționează construirea în fiecare an a cel puțin 2 blocuri de locuințe cu câte 40 de apartamente, pentru acest proiect fiind deja alocate 4 milioane de lei. De aceste locuințe sociale vor beneficia, în special tinerii și familiile numeroase. Deja, după cum ne-a informat primarul, există peste 200 de cereri. În cel mai scurt timp, în funcție de starea vremii, vor începe lucrările la rețeaua de canalizare din satul Balotești pe o lungime de 2,2 km, după care această porțiune va fi as-faltată. 

„La capitolul canalizare, stăm destul de prost. Dacă în privința alimentării cu apă, 90% din localitate beneficiază de această utilitate, canalizare ex-istă doar în zona blocurilor construite în anii ‘80. De aceea, principala preocupare a primăriei este rezolvarea acestei situații. Suntem în negocieri avansate cu Administrația Fondului de Mediu pentru o finanțare de 9,2 milioane de lei. Această sumă ne va permite să începem lucrările la rețeaua de canalizare și la stația de epurare în Săftica. Anul acesta vom termina și lucrările de pe strada Tineretului, din zona locuită de romi. Aici se deru-lează un proiect care cuprinde alimentarea cu apă, canalizarea, construcția unei stații de pompare a apei, forarea unui puț de mare adâncime, amenajarea unei stații de epurare și asfaltarea stăzii amintite, totul bani alocați de la FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală).”, ne-a spus primarul.

„În curând, nu veți mai recunoaște Baloteștiul!”

Cel puțin așa afirmă Cristian Pretorian. El speră ca cele 17 milioane de lei pe care le va avea bugetul, împreună cu fondurile externe să fie pe măsura ambițiilor edililor din Balotești. Astfel, pe strada Martha Bibescu, în Dumbrăveni, se va amenaja o nouă policlinică, în fosta clădire a unui centru de recuperare. Aici vor funcționa cabinetele celor trei medici de familie din comună, dar și cele ale unor medici specialiști, care au promis tot sprijinul în acest sens. Până la începutul viitorului an școlar, se va da în folosință noua școală și sală de sport, care, în prezent, este „la roșu.” Pentru aceasta, au fost alocate, din fondurile primăriei, un milion de lei. În localul școlii vechi, va fi mutată  grădinița, care acum se găsește într-o clădire neîncăpă-toare. Și, pentru a-i da o destinație și acestei clădiri, primarul dorește să amenajeze aici un punct de lucru pentru direcția de taxe și impozite și pen-tru cea de urbanism, unde primarul promite că va petrece câteva ore pe zi, pentru a-i scuti pe locuitorii din acest sat de drumurile până la Săftica, unde se află primăria.

„La anul, vom mai construi o grădiniță nouă în comună. De altfel, primăria subvenționează, deja, taxa pentru gră­diniță care a scăzut de la 14 lei la 10 lei.”, ne spune primarul Cristian Pretorian. „Un alt proiect privește și anveloparea celor 40 de blocuri din Balotești, dar și reabilitarea acoperișurilor acestora. Am alocat pentru aceasta 1 milion de lei. Trei blocuri au fost deja terminate în noiembrie și, de cum ne va permite vremea, ne apucăm și de celelalte. De asemenea, vom reabilita stațiile de epurare existente, printr-o asociere cu Consiliul Județean Ilfov, investiție care pre-supune un efort financiar de 7-800 de mii de lei. Bineînțeles, ne vom ocupa și de extinderea rețelei de alimentare cu apă, astfel ca, în viitorul ap-ropiat, toți locuitorii comunei să aibă acces la apă potabilă.” Apă care, aflăm de la primar, este mult mai ieftină decât în Capitala aflată la o azvârli-tură de băț, un metru cub din prețiosul lichid costând, la Balotești, doar 2,47 lei, cu TVA. Și nu printre cele din urmă probleme, pe care primarul s-a angajat să le rezolve, se află transportul în comun. În acest sens, primăria dorește să achiziționeze 3 autobuze care să asigure transportul din localitățile comunei până la capătul autobuzului 449, la un preț mult mai mic decât cel practicat de transportatorii de maxi-taxi.

Iată, așadar, doar câteva din proiectele actualului primar din Balotești. „La anul, vom contura un program nou. Peste ceva vreme, vă asigur, când veți veni la noi, nu veți mai recunoaște localitatea!”, spune Cristian Pretorian. După cât l-am văzut noi de „pornit”, inclinăm să-i dăm dreptate. Doamne-ajută!