În doi ani, toată comuna Snagov va avea reţea de alimentare cu apă şi canalizare
Primarul Marian Oancea a organizat, săptămâna trecută, alături de Consiliul Local, o întâlnire informativă cu cetățenii comunei Snagov, pentru a le comunica detalii referitoare la implementarea proiectului ”Extindere rețea canalizare și mărire capacitate stație epurare și extindere rețea alimentare cu apă potabilă, foraje puțuri și mărirea capacității stației de tratare a apei”. Altfel spus: ”Vom avea apă și canal la nivelul întregii comune”, potrivit anunțului făcut de primarul Marian Oancea. Edilul a precizat că lucrările, care vor dura aproximativ doi ani, sunt posibile în baza unei investiții în valoare de 154.019.320 lei, prin Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI).
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 477
”Este normal să fiți la curent cu ceea ce se întâmplă în comuna Snagov. Această reușită îmi dă speranțe că împreună putem să modernizăm Snagovul. Că împreună putem să ducem lucrurile la următorul nivel, deoarece avem cea mai mare comună din Ilfov”, le-a spus primarul Marian Oancea cetățenilor veniți miercuri, 13 noiembrie, la Casa de Cultură ”Antim Ivireanu”, pentru a se informa în legătură cu modul în care se vor desfășura lucrările menite să rezolve problema alimentării cu apă și a canalizării în Snagov. O comună care ar putea deveni chiar oraș, așa cum a menționat primarul că și-ar dori, dacă, bineînțeles, și cetățenii își doresc această transformare și o consideră benefică.
”Avem cei mai mulți kilometri de străzi din județul Ilfov. Fără lipsă de modestie, consider că avem și cea mai frumoasă comună din Ilfov și, de ce nu, din întreaga țară. Oamenii din comuna aceasta sunt diferiți față de locuitorii altor zone. Avem o societate extrem de solidă. Observați că la această întâlnire participă atât membri ai comunității, cât și preoții, medici, oamenii care intră în contact permanent cu cetățenii din comuna Snagov. De când am preluat, cu ajutorul dumneavoastră, funcția de primar al Snagovului, am înțeles că infrastructura este cheia dezvoltării comunității noastre. Plecând de la infrastructură, ajungem la dezvoltarea economică pe care o dorim. Rețeaua de alimentare cu apă și canalizarea reprezintă o normalitate. Nu putem să vorbim de civilizație fără apă și canal, fiind atât de aproape de Capitală. Suntem o comună ferită de rele, căci rata infracționalității este foarte mică, dar oameni cu posibilități, nu numai materiale, ci și intelectuale, depășeșc orice medie la nivelul întregii țări”, a punctat primarul.
Proiect în valoare de 32 milioane de euro
Valoarea întreagă a proiectului este 32 de milioane de euro, potrivit anunțului făcut de primar, adică 154.019.320 lei. Proiectul se va desfășura pe perioada a doi ani. ”Contractul de finanțare este semnat, banii vor veni prin Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI), în doi ani, în fiecare an, câte 77.009.660 lei. Avem și graficul de accesare a plăților și declarația pe care am dat-o ca primar”.
Edilul a enumerat străzile incluse în proiect, dar înainte de aceasta a subliniat că proiectul s-a axat în primul rând pe Drumul Județean și Drumul Național, la care s-au adăugat străzile adiacente.
Rețea de canalizare pentru 52 de străzi
Potrivit temei de proiectare, extinderea rețelei de canalizare și mărire a capacității stației de epurare în comuna Snagov cuprinde 52 de străzi pe o lungime de 52,363 km.
l în satul Snagov, străzile: Nucului, Alunului, Castanului, Intrarea Margaretelor, Bradului, Stejarului, Arțarului, Salciei;
l în satul Ghermănești, străzile: Codrii Cosminului, Posada, Războieni Lac, Războieni, Intrarea Războieni, Dacia, Plevnei, Podul Înalt, Milcov, Vidin, Intrarea Vidin, Intrarea Tismana, Tismana;
l în satul Ciofliceni, străzile: Bisericii, Ștefan cel Mare, Iancu de Hunedoara, Avram Iancu, Dimitrie Cantemir, Șerban Cantacuzino, Alexandru Ioan Cuza, Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș;
l în satul Vlădiceasca, străzile: George Enescu, Constantin Nottara, Renașterii;
l în satul Tâncăbești, străzile: Popa Angela, George Bacovia, Marin Sorescu, Anatol Vieru, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Ion Barbu, Bisericii, Ionel Teodoreanu, I.C. Băicoianu, Reînvierii, Otilia Cazimir, Mihail Sadoveanu, Nicolae Labiș, Marin Preda, Tudor Arghezi, Mihai Eminescu.
l în Ferma Vlăsia: Codrii Vlăsiei pe o lungime de 3.259 metri, DJ 101B – 16.840 metri și DN1 – 4.635 metri.
Rețea de alimentare cu apă pentru 67 de străzi
Tema de proiectare privind extinderea rețelei de alimentare cu apă potabilă, foraje puțuri și mărire a capacității stației de tratare a apei în comuna Snagov cuprinde 67 de străzi, pe o lungime de 45,814 km.
l în satul Snagov, străzile: Alunului, Pinului, Nucului, Castanului, Intrarea Margaretelor, Margaretelor, Gorunului, DE222/1, Crinului, Cireșului, Intrarea Salcâmilor;
l în satul Ghermănești, străzile: Codrii Cosminului, Podul Înalt, Dacia, Putna, Secu, Războieni, Intrarea Războieni, Plevnei, Milcov, Vidin, Intrarea Vidin, Intrarea Codrii Cosminului, Aleea Codrii Cosminului;
l în satul Ciofliceni, străzile: Bisericii, Ștefan cel Mare, Iancu de Hunedoara, Avram Iancu, Dimitrie Cantemir, Șerban Cantacuzino, Alexandru Ioan Cuza, Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Bogdan Vodă, Matei Corvin, Intrarea Matei Corvin, Voievod Menumorut;
l în satul Vlădiceasca, străzile: George Enescu, Constantin Nottara, Ionel Perlea, Sabin Drăgoi, Ciprian Porumbescu;
l în satul Tâncăbești, străzile: Popa Angela, George Bacovia, Cornel Țăranu, Marin Sorescu, Anatol Vieru, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Ion Barbu, Bisericii, Ionel Teodoreanu, I.C. Băicoianu, Reînvierii, Otilia Cazimir, Mihail Sadoveanu, Nicolae Labiș, Marin Preda, Tudor Arghezi, Mihai Eminescu, DE 887/4, Eugen Barbu, Profesor Bucheru Costin, Profesor Panait Ion;
l în Ferma Vlăsia: Codrii Vlăsiei pe o lungime de 3259 metri, DJ 101B – 3.482 metri și DN1 – 4.635 metri.
”În Ferma Vlăsiei, vom pleca din curba Vlăsia până la nodul de pe autostradă. Avem nu mai puțin de 3,259 km. DJ are o lungime de 16,84 km. Drumul național are 4.635 metri, deci o investiție care ne va schimba statutul de comună și vom putea trece lejer la statutul de oraș. Mult timp, mi-am pus întrebarea dacă este bine să facem pasul acesta spre oraș. Pentru că noi avem taxele și impozitele foarte sus, iar trecerea nu ar fi atât de bruscă, pentru că la oraș, taxele sunt mai mari. Dar vom analiza și împreună cu dumneavoastră vom lua o astfel de decizie.”, a spus Marian Oancea.
”La robinet va curge apă plată”
Edilul a mai atras atenția că sloganul său de campanie a fost ”Fără vorbe, doar fapte!”: ”Cred că dovedesc că ușor, ușor, ce am spus, am și făcut. Avem o școală ultramodernă în Ghermănești, o normalitate. Școala din Tâncăbești este și ea deosebit de frumoasă, iar comunitatea a contribuit prin plata taxelor și a impozitelor. Să fiți convinși că știu toate nevoile și tot necesarul comunei!”.
Primarul l-a prezentat și pe Radu Romeo, reprezentantul firmei de proiectare care a realizat studiile de fezabilitate privind rețelele de apă și canal. ”Eu vă promit că veți avea toți apă plată la robinet”, a spus Radu Romeo, dorind să îi asigure pe cetățeni că la finalul investiției probele vor demonstra o calitate superioară a apei de consum.
Proiectul presupune și două stațiii de pompare și de tratare a apei, una la Tâncăbești și una la Snagov, dar și cinci puțuri la Tâncăbești și cinci la Snagov. ”Cu puțurile existente, avem în total 15 puțuri. Vor fi 68 de stații de pompare pentru a pompa apa de la Tâncăbești până la Siliștea, o investiție care este deja realizată. Stația de epurare de la Siliștea a însemnat o investiție de 4,5 milioane de lei. Investiția aceasta este prevăzută și pentru generațiile viitoare. Noi avem acum 8.341 gospodării, din care 1.453 sunt racordate la apă și canal. Trăim în jur de 10.000 de locuritori în comuna Snagov. Am ținut cont și de extinderea prevăzută de calculele demografice, astfel că stația de epurare este prevăzută până la 50.000 de locuitori. La Vlăsia va fi o adevărată explozie de case, foarte multe PUZ-uri cu sute de locuințe”.
Cetățenii s-au arătat mulțumiți de proiect, pe care l-au considerat o dovadă de civilizație. Nu s-au pus prea multe întrebăr,i dar oamenii doreau să știe, dacă chiar se va realiza în totalitate, cât de mare va fi disconfortul provocat de lucrări. ”Eu sunt o garanție a faptului că acest proiect se va realiza. Legat de disconfortul creat de lucrări, vom încerca să băgăm canalizarea prin șanț și în general să stricăm cât mai puțin. Majoritatea străzilor din proiect sunt fără asfalt, astfel că nu sunt probleme în privința intervenției. Lucrările vor fi demarate în toată comuna”, a mai spus primarul, menționând că administrarea investiției va fi făcută prin intermediul unei societăți comerciale de Apă și Canal gospodărită de primărie, cu acționar principal Consiliul Local.