Snagovenii sunt îndemnaţi să respecte măsurile decise de autorităţi

Primarul Marian Oancea le-a adresat un mesaj de susținere snagovenilor, cu rugămintea de a continua să respecte măsurile decise de autorități pentru protecția lor, a celor dragi și a întregii comunități, să rămână acasă și să limiteze deplasările doar pentru serviciu și pentru cumpărăturile și activitatea de strictă necesitate.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 497

”Doar așa, respectând regulile, vom putea să oprim pandemia cu coronavirus”, a atras atenția primarul comunei Snagov, Marian Oancea. Edilul a transmis un nou mesaj de încurajare a membrilor comunității sale, într-o perioadă dificilă, în care suntem îngrijorați pentru propria sănătate și pentru cea a familiei. ”Vreau să semnalez că suntem cu toții în această situație, dar dacă respectăm măsurile de igienă și distanțare socială vom reduce riscurile. În ciuda greutăților cu care ne confruntăm, vom trece împreună și peste această încercare. Nu în ultimul rând, vreau să le mulțumesc tuturor cetățenilor și tuturor celor implicați în eforturile locale de limitare a ­Covid-19, pentru că ­s-au conformat tuturor solicitărilor noastre și pentru că au înțeles că tot ceea ce facem este spre binele comunității. Responsabilitatea și solidaritatea au fost la cote înalte în această perioadă extrem de dificilă pentru noi toți și sunt mândru de faptul că fac parte dintr-o comunitate care a înțeles că sănătatea trebuie să fie pe primul plan. Trăim vremuri pe care nu le-am mai trăit niciodată. Vedeam prin filme, aveam senzația că nouă nu ni se poate întâmpla. Din fericire, am reușit să trecem și prin etapa aceasta sau să fim aproape de a trece prin această etapă și cred că atât gena poporului român, cât și măsurile care s-au luat la nivel local și central, au dus la o limitare drastică a numărului de decese. Din păcate, în lupta cu ­Covid-19 și-au pierdut viața și medici, cei care au luptat în prima linie”, a subliniat primarul.

Activitatea primăriei continuă în ritm susținut

Marian Oancea a dorit să precizeze că acum, mai mult ca niciodată, este nevoie de eficiență în administrație. ”Primăria Snagov încearcă, pe cât posibil, să păstreze aceleași standarde înalte cu care au fost obișnuiți snagovenii. Respectăm toate normele impuse de autoritățile competente în domeniu. Continuăm lucrul și pe șantiere, atât pe străzi, cât și la alte obiective. Continuăm să întreținem zonele verzi și să emitem acte și răspunsuri către cetățeni. Această criză se va încheia, sperăm cu toții cât mai curând, iar atunci trebuie să fim la zi cu activitatea. Ne-am luat măsuri de precauție și activitatea administrativă a continuat în același ritm ca până acum. Am acționat în prima fază pentru promovarea măsurilor de igienă și de distanțare socială. Am continuat cu dezinfectarea periodică a fiecărui sat din cadrul comunei Snagov, am montat dispensere cu dezinfectant în scările de bloc și am distribuit măști și mănuși chirurgicale cetățenilor. Dezinfecția va deveni o recurență pe toată perioada pandemiei. Aceasta se desfășoară cu ajutorul unei autospeciale, dar și cu 10 atomizoare manuale pentru o rată cât mai mare de acoperire. Toate sunt instrumente eficiente de combatere și prevenție Covid 19.  Cu ajutorul donațiilor, am reușit să fim aproape și de persoanele defavorizate sau cu o situație materială precară. Astfel, voluntarii primăriei au dus cele necesare snagovenilor aflați în nevoie. În vremuri complicate, trebuie să descoperim metode de a servi comunitatea noastră și altfel. M-am bucurat să văd deopotrivă companii și persoane fizice care au înțeles că este nevoie de un plus de solidaritate. Medicii au fost numărul unu, au tratat informațiile cu seriozitate și am primit cu promptitudine raportări de la DSP. Noi, primăria, ne-am străduit să ducem la îndeplinire, atât ordonanțele militare, cât și diferite acțiuni pe care am simțit că este important să le derulăm. Am cumpărat 5.000 de măști, am primit de la oameni de bine încă 2.500 și așteptăm alte 5.000 de măști ­dintr-o sponsorizare. Nu acoperim necesarul, dar am mers către acei cetățeni, cu posibilități limitate sau care nu au avut de unde să cumpere și i-am ajutat în măsura în care am putut”, a spus primarul.

Sprijin pentru persoanele cu probleme

Marian Oancea a adăugat că a avut plăcuta surpriză din partea unui cetățean care a dorit să rămână anonim, de a primi o sponsorizare cu 350 de pachete pentru oamenii nevoiași. Pachetele, consistente, conțineau produse de bază: făină, mălai, ulei, zahăr, banane, mere, țelină, ceapă, cartofi, morcovi.  O altă persoană a oferit 100 de pachete cu câte cinci produse de bază. Astfel, s-au strâns circa 450 de pachete în comună, ”poate o cană de apă într-o mare”, a spus primarul, dar au mers fix către persoanele aflate în nevoie. ”Am mers personal și am dus aceste pachete pentru a sprijini aceste persoane, iar cetățenii din comuna Snagov să știe că primarul este alături de ei, să le ridic moralul, pentru că aveam semnale că sunt foarte mulți oameni speriați, în special bătrânii. Mai mult ca niciodată, am apărut în mediul online tocmai pe ideea de a-i încuraja pe oameni, de a le fi alături. Le-am dat declarații pentru a putea circula, mulți nu aveau, și am limitat cred la maximum numărul de cazuri de îmbolnăviri în comuna noastră”, a spus Marian Oancea.

În comuna Snagov, sunt înregistrate șapte cazuri confirmate pozitiv de îmbolnăvire cu coronavirus, dar practic o singură persoană din comună, o altă persoană cu buletin de Ciofliceni trăiește în București, este cadru medical și alte cinci persoane din București, care au buletin de Snagov. Cu alte cuvinte, un singur localnic confirmat pozitiv, care lucrează la ISU. În carantină, în acest moment nu sunt persoane înregistrate, și nici în izolare.

Oamenii au reacțio­nat pozitiv, a mai spus primarul. ”Sunt sensibili. Am mers la oameni unde s-au dus măștile și declarațiile, iar cetățenii au fost impresionați că a venit primarul să le aducă. Mulți erau foarte speriați, am mers la magazine, în zone aglomerate și am stat de vorbă cu ei, le-am explicat cât de important este să ne spălăm pe mâini, să respectăm de fapt regulile de igienă și distanțare socială”, a punctat edilul.

Consiliul Local a aprobat achiziționarea unor tablete pentru școlari

Edilul a semnalat că o perioadă dificilă este și pentru învățământ. Copiii stau acasă, procesul de învățământ se desfășoară online și tocmai de aceea, primăria a dorit să se implice și să vadă care este situația și cum poate ajuta. Astfel, în ultima ședință de consiliu, din data de 30 aprilie,  s-a făcut o rectificare bugetară prin care s-au alocat bani școlilor din Ghermănești și Tâncăbești în vederea achiziționării a 40 de tablete necesare elevilor pentru procesul de învățământ online.  ”Pentru școala din Snagov, încă nu s-a terminat inventarierea. Cu ajutorul părinților se verifică câți copii sunt în posibilitatea de a comunica online cu profesorii. Mai avem un domn care urmează să ne dea cinci laptopuri, pe care le voi da profesorilor. Elevilor doresc să le dau același tip de tabletă.  Cu profesorii comunic prin mediul online și constat că sunt într-un fel îngrijorați, speriați, cum vom trece peste această pandemie, pentru că sunt foarte multe păreri și informații contradictorii”, a mai declarat Marian Oancea.

Solidaritate cu respectarea strictă a restricțiilor, de Paște

Un exemplu al forței și solidarității comunitare snagovene a fost dat în perioada Sărbătorilor Pascale. ”O perioadă extrem de dificilă am petrecut-o de Paște, poporul român fiind preponderent un popor ortodox. Perioada de pandemie i-a pus la grea încercare atât pe preoți, cât și pe enoriași, care erau obișnuiți să meargă la biserică și să respecte ritualuri. Și, dintr-o dată, ni s-a stins lumina! Spre bucuria mea, constat, încă o dată, că am în comună cetățeni deosebiți, care au înțeles lucrurile acestea. Vreau să subliniez că nu vezi după ora zece, nicio mașină pe stradă. Poliția și-a făcut datoria cu prisosință. Mai mult, de Paște am reușit, împreună cu preoții din comună și voluntarii aleși de ei, să ducem atât Lumină cât și Paști tuturor celor care au dorit acest lucru. Totul s-a desfășurat civilizat și fără probleme. Peste 100 de persoane s-au înscris pentru a duce Lumină în noapte de Înviere. Din păcate, doar 25 dintre cei înscriși au putut lua parte activ la acțiune, selecția fiind făcută de fiecare parohie în parte, după noile reglementări. Acest lucru nu știrbește însă din meritele celorlalți. Pe această cale, vreau să le mulțumesc tuturor voluntarilor care s-au înscris pentru a ajuta comunitatea în noaptea de Înviere. A fost un moment impresionant prin civism și solidaritate. Fiecare dintre ei va primi o diplomă de merit din partea Primăriei Snagov. Preoții ne-au ținut moralul ridicat, au înființat grupuri de whatsapp ca să comunice cu cetățenii, iar în perioada Sărbătorilor Pascale au mers personal și au dus Paști, lumină. Nu în ultimul rând, vreau să le mulțumesc și preoților: Pr. Panaite Daniel, Pr.Iarinca Alexandru, Pr. Ștefan Dan-Marian, Pr. Șerban Ștefan, Pr. Șerban Sorin-Serafim, Pr. Vasluianu Marian Daniel, care în această perioadă dificilă ne călăuzesc spiritual. Cu această ocazie am demonstrat încă o dată că suntem o comunitate și că ne putem baza unii pe ceilalți”, a încheiat primarul, insistând că cetățenii comunei Snagov sunt oameni responsabili, care înțeleg că toate restricțiile anunțate de autorități sunt absolut necesare pentru a împiedica răspândirea pandemiei.