Promovarea sportului în rândul tinerilor a fost o preocupare constantă de la începutul primului mandat de primar al lui Marian Oancea. Printre primele măsuri luate de acesta în calitate de primar se numără cea din iulie 2013 când, în colaborare cu Comitetul Olimpic Român, 400 de copii au învăţat să înoate în baza de la Izvorani. În fapt, copiii au beneficiat de transport gratuit cu microbuzele până la bază şi de câte opt şedinţe de înot cu antrenori calificaţi.

Tot în 2013, primarul Marian Oancea a propus Consiliului Local înfiinţarea Asociaţiei Sportive Voinţa Snagov. Proiectul a avut rezultate importante în ultimii ani, beneficiind de sprijinul constant al administraţiei locale.

Ultimele rezultate remarcabile ale micilor sportivi din Snagov au venit chiar în aceste zile. „În finala Campionatului Naţional de Biliard (bila 8), sportivul  nostru Tudose Nicuşor, în vârstă de 13 ani, a devenit campion naţional. Vicecampion naţional este un alt sportiv din Snagov, Verschatse Clement (16 ani). Pe locul III s-au clasat alţi doi tineri din Snagov, Păun Robert (12 ani) şi Victor Răducanu (17 ani). Din echipa antrenată de Valentin Turigioiu au mai făcut parte Adelin Sorbalo (15 ani) şi Bogdan Sandu (14 ani)”, a anunţat primarul Marian Oancea.

 

Karate, fotbal, şah, biliard, kaiac – canoe, dansuri

Pe lista sporturile practicate în comuna Snagov, devenite secţii ale Asociaţiei Sportive Voinţa Snagov, se numără karate, fotbal, şah, biliard, kaiac – canoe, dansurile sportive .

“Mă bucur că avem peste 200 de copii legitimaţi în cadrul acestei asociaţii. Atât eu, ca primar, cât şi preşedintele Asociaţiei Sportive Voinţa Snagov, Marian Geangavelea, suntem mândri, alături de antrenorii fiecărei secţii,  de rezultatele excelente cu care copiii s-au întors acasă după fiecare competiţie. De exemplu, la categoria 12-14 ani, la karate, Mihai Cristian, centură maro, a luat locul I la kata individual la Europene, locul III la Mondiale, locul I la kumite şi la Europene şi la Mondial. Apoi, Marin Cătălin, centură maro, campion european şi mondial, George Tonciu, locul III la kumite. Desigur, copiii au obţinut aceste rezultate datorită muncii lor, îndrumată de sensei Cristian Niculae, un sportiv cu centura neagră cu trei dan, maestru emerit al sporturilor, campion european şi mondial”, a spus Marian Oancea.

 

Echipa de kaiac – canoe vrea la Mondiale

Înfiinţată în mai 2015, secţia de kaiac – canoe are deja rezultate remarcabile. Cele mai recente performanţe s-au înregistrat la Campionatul Naţional de Kaiac – Canoe desfăşurat la Bascov (Argeş) în perioada 12-15 mai 2016. Antrenorul Iulian Postăvaru a făcut un bilanţ al rezultatelor obţinute: „Ne-am întors cu rezultate frumoase de la Bascov unde au participat 33 de cluburi şi 330 de sportivi. La canoe juniori 2, 1000 metri : locul 4 – Marin Andrei; canoe juniori 2 , 200 metri finala B : locul 2 – Marin Andrei, locul 6 – Cazan Andrei, locul 8 – Grigore Stelian; canoe juniori 2, 3000 metri: locul 4 – Marin Andrei, locul 7 – Cazan Andrei, locul 10 – Grigore Stelian; canoe cadeţi 1000 metri : locul 3 – Marian Ioniţă; canoe cadeţi 2000 metri: locul 2 – Marian Ioniţă”.

De asemenea, tinerii sportivi din Snagov au obţinut în competiţia destinată juniorilor 1 o medalie de argint în proba de dublu cu echipa formată din Bodan Postovaru şi Andrei Niculae. „Avem 10 copii la antrenament, în cadrul bazei Dinamo de la Ghermăneşti. A fost ambiţia mea de a demonstra că şi copiii de aici pot avea performanţe. Clubul Dinamo (cu care suntem sub contract) face selecţii în ţară, dar aici nu a făcut niciodată. Sprijinul a venit de la primarul Marian Oancea, care a înţeles exact ce vreau să fac. Nu ascund că este foarte greu să aducem copiii din ziua de astăzi la sport, au alte ocupaţii. Încerc să-i fac să înţeleagă şi pe părinţi că dacă nu le ocupăm noi timpul liber, şi-l vor ocupa ei cu diverse alte activităţi. Am avut copii care au renunţat, sunt unii care continuă şi avem copii de perspectivă care se gândesc la Mondiale”, a mai spus antrenorul. Cu ocazia practicării acestui sport, copiii au învăţat şi să înoate.”Cu toate că locuiesc atât de aproape de lac, dacă nu veneau la kaiac – canoe nu ar fi învăţat niciodată să înoate. Primăria a plătit deplasările şi, sincer, am aşteptat să câştigăm medalii pentru a cere ajutor primarului Marian Oancea”, a mai spus antrenorul.

Pe de altă parte, primarul Marian Oancea  are cuvinte de laudă la adresa antrenorului Postăvaru: „Lucrez foarte bine cu Iulian Postăvaru şi uită să vă spună că a făcut rost şi el de sponsorizări de la diverse cluburi, iar de la Lotul Naţional al Mexicului, antrenat de un român, a făcut rost de bărci. Cum să nu ajuţi asemenea oameni?”.

 

Pioni, rege şi regină

Secţia de şah a Asociaţiei Sportive Voinţa Snagov este o altă sursă de medalii. „Avem 52 de copii legitimaţi din care 37 sunt activi, am fost la Naţionale cu cinci copii. Andreea Năstase a luat două medalii, aur şi argint, la fete, la grupa de 16 ani. Andrei Raţă a obţinut locul 6 din 120, la egalitate cu locul 3, la Naţionale. Carmen Dragomir şi Ana-Maria Raţă sunt în loturile naţionale, au câştigat foarte multe premii la concursurile naţionale, printre care şi locul 3 la cel mai recent turneu desfăşurat la Drobeta Turnu Severin”, a declarat responsabilul secţiei, Nicolae Petre Grigore, maestru internaţional, antrenor senior şi antrenor FIDE.

La rândul său, primarul Marian Oancea vorbeşte despre implicarea administraţiei locale în activitatea acestei secţii: „Primăria plăteşte salariul pentru antrenor, dar ajutăm şi cu deplasările şi cazarea. Sunt foarte mulţumit de rezultatele micilor noştri şahişti”.

 

Snooker şi fotbal

„Secţia de snooker (care este o variantă a biliardului) se autofinanţează, şi-au adus mesele, de exemplu. Sunt foarte bucuros că antrenorul Gabriel Vişoiu, cvadruplu campion mondial la biliard artistic, direcţionează către Snagov nişte fonduri pentru acest sport. Tot datorită lui Gabi Vişoiu, snookerul devine un sport care pe zi ce trece are tot mai mulţi adepţi la Snagov. Şi tot mulţi sunt şi spectatorii de la meciurile de fotbal. Avem seniori care au promovat în liga a III-a, copiii sunt 90% din Snagov”, a declarat primarul Marian Oancea.

Din 2015, antrenor principal la echipa de C este fostul atacant Marin Dună, secund este George Dumitru, antrenorul la echipa de juniori B este George Dumitru, iar la juniori C – Corneliu Rotaru.  De juniorii D se ocupă Mihai Sorin Geangavelea, iar de juniorii E este responsabil Anton Florin

Un alt sport îndrăgit de copiii din Snagov este minifotbalul. „La grupa de minifotbal, antrenor este Bogdan Ridescu. În plus, doi copii au fost selecţionaţi la reprezentativa României sub 17 ani. Primăria plăteşte salariile antrenorilor, ajutăm cu deplasările, susţinem baza sportivă, care consumă foarte mulţi bani. Sunt mândru că avem şi rezultate externe datorită copiilor care pleacă la loturile naţionale”, a spus primarul Marian Oancea.

Dansuri

Întrebat care secţie îi este mai apropiată de suflet, primarul Marian Oancea a spus: „Este greu să fac acest clasament. Am un mare respect pentru antrenori şi de aceea fac tot posibilul pentru a-i ajuta. Toate sporturile au în spate o muncă intensă, chiar şi dansurile, unde instructorul Claudia Zaharescu face minuni pe scenă”. Astfel, de două luni, Claudia Zaharescu antrenează şi 40 de copii de la Tâncăbeşti, pe lângă cei 60 de copii din Ghermăneşti.

 

„Pe lângă salariile antrenorilor din secţiile noastre, susţinem cantonamentele, deplasările, echipamentele, tatami-urile şi, în general, tot ce este nevoie. Avem chiar patru copii care vor participa în curând la Târgovişte la un concurs de ciclism şi
le-am pus la dispoziţie o maşină pentru transportul bicicletelor. Avem copii deosebiţi în comună, suntem preocupaţi de sănătatea lor, la care sportul are o mare contribuţie. Voi face mereu tot posibilul pentru a-i susţine în a practica un sport. Dar îi întreb şi de rezultatele şcolare!”, a punctat primarul Marian Oancea.