Orașul Popești-Leordeni va avea finalizat în scurt timp unul dintre cele mai importante proiecte realizate vreodată pe raza localității. Autoritățile au anunțat că, până la mijlocul lunii august, va fi finalizată pasarela pietonală care va face legătura directă a orașului cu stația de metrou „Berceni”. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 505, ediția print

Un proiect de mare anvergură, care a implicat eforturi imense, atât financiare cât și birocratice, se apropie de final. Prin utilitatea sa și-a meritat din plin toate sacrificiile, după cum a subliniat primarul orașului Popești-Leordeni, Petre Iacob. Primăria Sectorului 4 al Capitalei şi Primăria oraşului Popeşti-Leordeni au oferit, în cadrul unei conferințe de presă, informații importante despre construirea pasarelei Popești Vest din sudul Bucureştiului, care va deservi zona de sud a Capitalei și va face legătura între Sectorul 4 și Popești-Leordeni. Urmare a unui parteneriat între Sectorul 4 al Municipiului București și orașul Popești-Leordeni, noua structură va asigura legătura locuitorilor cartierelor rezidențiale din zonă către stațiile mijloacelor de transport în comun de pe Șoseaua Berceni. 

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a anunțat în cadrul conferinței de presă că se va construi şi o linie de metrou în zonă. ”Numărul de persoane pe care îl estimăm că vor trece pe această pasarelă zilnic este între 8.000 şi 12.000. Acestea, în mod uzual, petrec 20 de minute în trafic, dar folosind această pasarelă discutăm de sub cinci minute în care au timp să o parcurgă”, a declarat primarul sectorului 4.

O lucrare complexă

Conform primarului orașului Popești-Leordeni, Petre Iacob,  ridicarea pasarelei a fost întârziată de faptul că după două licitaţii nu se prezentase nimeni, întrucât lucrarea este una complexă, aceasta prevăzând 47 de stâlpi foraţi la 14 metri adâncime, lifturi pentru persoane cu dizabilităţi, panouri antivandalism, grupuri sanitare şi parcări pentru biciclete. Proiectul a fost sprijinit de Metrorex şi de Ministerul Transporturilor, a precizat Daniel Băluţă. „Alături de această pasarelă, alături de şoseaua Berceni care a fost lărgită de la două la patru benzi, va începe în mod clar construcţia unei noi linii de metrou. (…) Viaţa oamenilor, vă garantez lucrul acesta, trebuie să fie din ce în ce mai bună, mediul trebuie să fie din ce în ce mai protejat, pentru că odată cu aceste modificări a scăzut în mod exponenţial şi nivelul de poluare în zona de sud a Bucureştiului”, a afirmat primarul Sectorului 4.

Primarul Daniel Bălu­ță a mai spus că zona de Sud a fost, de-a lungul timpului, defavorizată din punct de vedere instituțional, dar odată cu finalizarea acestui proiect avem un exemplu de bune practici, fiind un fapt unic în istoria muncipiului București, această asociere cu Popești-Leordeni, cu sprijinul Metrorex și al Ministerului Transporturilor. Potrivit edilului, investiția dovedește că Bucureștiul și UAT-urile din jur fac parte dintr-o zonă metropolitană, iar flexibilitatea pe care legislația trebuie să o aibă în acest moment trebuie să fie una corespunzătoare. 

Primarul orașului Po­pești-Leordeni, Petre Iacob, a mulțumit, la rândul său, instituțiilor care au contribuit la realizarea proiectului: Primăria Sectorului 4, Primăria Capitalei, CGMB, Metrou SA și Metrorex. ”Este o investiție foarte necesară, deoarece localitatea Popești-Leordeni are gradul de dezvoltare cel mai mare din Europa. Am preluat mandatul de primar, acum 8 ani, cu 14.700 de locuitori, iar acum sunt peste 125.000 de locuitori neoficial. Orașul se dezvoltă și datorită celor două stații de metrou. Pasarela este o lucrare complexă, o lucrare de artă. Este cea mai modernă pasarelă din România și sunt foarte mulțumit de constructori”, a mai spus primarul, menționând că realizarea obiectivului a fost posibilă datorită primarului Sectorului 4, căruia a insistat să îi mulțumească pentru implicare.

Pasajul va putea fi tranzitat de 12.000 de cetățeni, zilnic

Cu o suprafață construită de 192 mp și un regim de înălțime de P+2E, noua structură va fi compusă din 3 părți principale: două  turnuri verticale de circulație, (unul construit în Sectorul 4, iar celălalt în Popești-Leordeni) și dintr-un pasaj orizontal cu o lungime de 65 de metri, care va trece peste liniile de metrou, aflate la suprafață. Totodată, zona centrală a construcției va fi susținută de doi stâlpi intermediari din beton armat, iar pentru rezistența structurii s-au executat piloni forați la o adâncime de 14 metri, lucrul acesta însemnând că pasarela are o fundație foarte solidă în pământ.  Pasarela va asigura legătura locuitorilor cartierelor rezidențiale din zona de sud către stațiile mijloacelor de transport în comun de pe Șoseaua Berceni. Astfel, între 8.000 și 12.000 de locuitori ai Sectorului 4 și ai orașului Popești-Leordeni vor putea tranzita zilnic pasajul, scurtând timpul de deplasare de la domiciliu până la stația de metrou, de la 15-20 de minute la mai puțin de 5 minute. În paralel, UAT-ul Popești-Leordeni va amenaja în vecinătatea pasarelei o parcare de aproximativ 600 de locuri. Prin urmare, cei care până acum veneau cu mașina pe Șoseaua Berceni pentru a ajunge la stația de metrou, vor putea să-și lase autoturismele în noua parcare din Popești, ceea ce înseamnă o reducere semnificativă a valorilor de trafic de pe Șoseaua Berceni.   Accesul pietonilor pe pasarelă va fi permis pe la parterul celor două turnuri, dotate cu scări fixe și lifturi, iar circulația propriu-zisă se va face la etajul al doilea. Primul etaj al construcției va fi destinat zonei tehnice. 

Structura este prevăzută cu o serie de elemente speciale la interior. Mai exact, balustradă metalică, semnalistică destinată transportului de biciclete, benzi ceramice de direcționare a persoanelor cu deficiențe de vedere, suprafețe și pardoseli anti-derapante, toate aceastea pentru buna desfășurare a circulației în condiții de maximă siguranță. Cât privește aspectul exterior al clădirii, acesta se încadrează în specificul urban al zonei, cu o arhitectură contemporană. Pasarela va fi realizată dintr-o structură metalică, cu fațade longitudinale din panouri vitrate mari, din tâmplărie tip perete cortină, cu geam duplex securizat. Pentru siguranța pietonilor, clădirea va fi echipată cu sistem de supraveghere internă, racordat la dispecerat. Lucrările au început în luna mai a acestui an și au un termen de execuție de 90 de zile. Valoarea investiției este de 6.166.353,62 lei fără TVA, dintre care un procent de 80% asigurat din bugetul local al orașului Popești Leordeni, restul de 20%  de către Primăria Sectorului 4.