Ziua de 1 Iunie a fost una cu adevărat specială și pentru copiii ai căror părinți se află în detenție la Penitenciarul Jilava. Pentru prima dată în istoria penitenciarului, sub coordonarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) au organizat o zi festivă, în care toți micuții s-au bucurat de o atmosferă de basm, alături de familiile lor.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 406, ediția print

De Ziua Copilului, 160 de micuți de toate vârstele nu au mai trăit sentimentele de rușine și abandon, ci au petrecut câteva ore splendide, împreună cu părinții lor. Potrivit Basilica.ro, evenimentul voluntarilor CMN a avut ca scop principal revederea și interacțiunea copiilor cu părinții lor privați de libertate. “Indiferent de problemele juridice sau sociale în care sunt implicați părinții, copiii sunt nevinovați, ei le simt lipsa, le poartă dorul. Copiii trăiesc o traumă care-i poate urmări toată viața”, a spus Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, citat de Basilica.ro. De altfel, părintele Ciprian este coordonatorul tuturor activităților sociale inițiate și demarate de voluntarii CMN.

Timpul, cea mai scumpă resursă

“Noi mai organizăm activi­tăți la o scară mai mică, dar un festival al copiilor nu am mai avut și cred că este prima oară când se organizează în sistemul penitenciar. Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt deja niște parteneri tradiționali ai noștri. De ani de zile, vin la diverse activități și nu doar că oferă daruri persoanelor private de libertate, dar oferă din timpul lor. Acesta este un lucru extraordinar de important pentru că, poate, cea mai scumpă resursă la vremea actuală este timpul”, a spus Cristina Teoroc, Directorul Penitenciarului Jilava, pentru Trinitas TV, subliniind faptul că voluntarii CMN dedică timp și efort acestei cauze nobile.

Dănuț Prună, coordonatorul grupului de voluntari CMN: „Campania de sănătate la care au participat copiii, anul trecut, s-a transformat într-un festival”

Anul trecut, de Ziua Inter­na­țională a Copilului, voluntarii de la Paraclisul CMN au organizat o ediție specială a Campaniei de Prevenție și Educație pentru Sănătate, la Penitenciarul Jilava. În programul de atunci au fost incluși 30 de copii ai căror părinți se aflau în detenție. „Această activitate pe care am desfășurat-o anul trecut, anul acesta s-a transformat într-un festival. Contează foarte mult ca cineva să aprindă o scânteie și de aici să se dezvolte ceva minunat”, a spus Dănuț Prună, coordonatorul grupului de voluntari, citat de aceeași sursă. Potrivit acestuia, la evenimentul din acest an au luat parte mai multe ONG-uri.

Foto: Basilica.ro