Pentru a avea sărbători frumoase, atmosferă festivă și preparate tradiționale, care însă nu destabilizează nici silueta și nici starea generală de sănătate, puteți urma 7 principii de bază. Nu uitați că sunt 3 zile de sărbătoare, și cel mai eficient mod de a vă bucura de preparatele tradiționale este să le împarțiți la mesele din cele 3 zile festive.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 700, ediția print

Așadar:

– Nu amestecați carbohidrații simpli (pâine, făină, zahăr) cu grăsimi! De exemplu, combinațiile de tipul sarmale cu mămăligă și smântână, carne de miel grasă cu cartofi sau pâine, dulciuri consumate la sfârșitul mesei, nu sunt combinația ideală. Cel mai bine este să vă planificați puțin mâncarea pe întreagă zi, astfel încât să vă feriți de acesta combinație.

– De fiecare dată când consumați carne grasă, adăugați și o salată de crudități cu zeamă de lămâie și o linguriță de muștar iute. Vă va ușura digestia și vă reduce din absorbția grăsimilor saturate.

– Puteți mânca dulciuri la o masă de sine stătătoare (ideal, la gustarea de dimineață) fără să le asocia cu lapte/iaurt sau alte alimente, după care așteaptati 3 ore până la următoarea masă. O cafea neagră cu o felie mică de cozonac, un ceai cu prăjituri de casă sau o felie de pască pot fi introduse în fiecare din cele 3 zile de Paște.

– După fiecare pahar de alcool trebuie să consumați 3 pahare de apă și evitați să consumați băuturi carbogazoase cu zahăr sau sucuri dulci.

– Chiar dacă suntem obișnuiți să petrecem sărbătorile așezați la masă, ar trebui să faceți 30 de minute de plimbare după fiecare masă. Mișcarea vă va ajuta la digestie, reduce timpul de transit intestinal al alimentelor și reduce din retenția de apă datorată consumului ridicat de alimente grase și sărate.

– Beți apă, în fiecare zi! Ar trebui să beți cel puțin 2 litri de apă, iar după masă puteți consuma ceaiuri benefice pentru digestie – ceai de ghimbir, de verbină, de rozmarin sau de gălbenele.

– Nu în ultimul rând, este important să mâncați la o masă un singur tip de proteine (deci nu amestecați carne/ brânză/ou la aceeași masă ), tocmai pentru a ușura procesul de digestie.