Sărbătorile Pascale sunt un prilej minunat de a petrece timp cu familia, dar tradiția românească este aceea a exceselor alimentare și nu de puține ori se întâmplă că după perioada sărbătorilor să ne confruntăm cu lipsa de energie, stare de balonare, pofte alimentare insistente și, de ce nu, câteva kilograme în plus. Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates ne explică, în cele ce urmează, cât este important să alegem cu atenție alimentele pe care urmează să le consumăm și cum să le asociem în mod corespunzător. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 700, ediția print

Paștele este sinonim cu iepurași de ciocolată, ouă, pască, drob, cozonac și desigur carne de miel, ceea ce înseamnă cantitari mari zahăr și un număr destul de mare de calorii. Paștele înseamnă bucuria revederii celor dragi, zile și mese de răsfat, liniște și gustări delicioase cu zahăr. Evident că la sfârșitul zilei apare regretul meselor mult prea îmbelșugate și al caloriilor consumate peste măsură. Secretul constă în a încerca să evitați să vă simțiti vinovați că v-ați permis câteva bunătăți. Când nu simțiți că v-ați restricționat obiceiurile alimentare, este mai puțin probabil să consumați în exces. Cu puțină atenție și planificare, puteți să vă bucurați de deliciile pascale fără a compromite obiectivele. Alegeți cu înțelepciune alimentele pe care le consumați și bucurați-vă de sărbători într-un mod sănătos și echilibrat!

5 strategii care ne pot ajuta să evităm excesul alimentar

  1. Un mare NU pentru abținerea de la preparatele preferate

Dacă porniți de la o premisă nerealistă, prin care să vă interziceți cu înverșunare să consumați preparatele tradiționale, din punct de vedere psihologic, vă veți expune pericolului de a vă încarca de vinovăție și frustrare. În realitate, este mai matur și mai eficient să aveți un plan prin care să introduceți în fiecare din zilele de sărbătoare câteva dintre preparatele tradiționale la care poftiți și să măncati cu moderație din fiecare. Este un compromis confortabil pentru psihic și dacă planificați să mâncați cantități mici din preparatele tradiționale preferate pe durata mai multor zile și să limitați excesul alimentar și vinovăția alimentară.

  1. Nicio masă fără legume proaspete!

În loc să vă concentrați pe preparatele bogate în calorii și grăsimi, încercați să vă concentrați pe alimentele sănătoase și echilibrate. Mesele care conțin legume din belșug ajută la evitarea exceselor alimentare, fibrele vor susține digestia și dau rapid senzația de sațietate, astfel încât abuzul alimentar să fie mai puțin probabil. Alegeți salate proaspete sau legume asortate gătite la cuptor fără ulei adăugat. Profitați de legumele proaspete și de sezon, salată verde, ridichi, ceapă verde, usturoi verde și verdețuri și înlocuiți garniturile tradiționale de cartofi la cuptor sau rumeniți.  Legumele verzi și amare te ajută să digeri mai ușor preparatele tradiționale grele de Paște.

  1. Alegerea corectă a băuturilor

Consumul excesiv de alcool poate adăuga rapid calorii inutile și poate inhiba procesul de ardere a grăsimilor. Multe tipuri de băuturi pe care le avem pe masă au cel puțin la fel de multe calorii precum un aperitiv sau un fel principal. Așadar, evitați să beți prea multe cocktail-uri alcoolice, pahare de vin dulce, vișinată, sucuri acidulate sau sucuri din fructe amestecate. Cumulate cu caloriile din mâncare, băuturile adaugă un exces caloric important în cadrul meselor festive. Rezumați-vă la 1-2 pahare de vin sau tărie pe zi și în rest consumați apă, limonade neîndulcite sau sucuri light. Nu consumați alcool pe stomacul gol, întrucât acesta va fi rapid absorbit de organism și va crește semnificativ apetitul. De asemenea, evitați să consumați alcool în exces pentru că ulterior veți simți nevoia de a mânca și mai mult și nu vă veți putea controla prin preajma mâncării. Aplicați regula de 3 pahare de apă pentru fiecare pahar de alcool pentru a evita deshidratarea și a tempera avântul bahic.

  1. Conștientizarea efectelor meselor asupra corpului

Este important să păstrați controlul asupra porțiilor consumate și să nu exagerați cu cantitățile. A mânca un ou-două, o felie de drob, o bucată de friptură, o felie de cozonac sau pască în aceeași zi este perfect normal și poate fi încadrat cu ușurință într-un plan alimentar echilibrat. A mânca 3 ouă, friptură cu cartofi, drob, cozonac, fursecuri, consumul de vin și alte băuturi alcoolice, toate la aceeași masă, vă expune real, în varianta optimistă, la indigestie. Știind clar că vă expuneți unui disconfort atât fizic, cât și psihic vă va ajuta și mai mult să aplicați regula moderației, știind cât să consumați sau când să vă opriți din anumite feluri de mâncare festive, pentru a rămâne cu sănătatea digestivă intactă. De asemenea, recomand că dulciurile să fie tratate ca o gustare, asta înseamnă o felie mică de cozonac sau pască, și să mâncați separat de mesele principale, ideal în prima parte a zilei.

  1. Ajutarea digestiei

După o masă îmbelșugată de Paște, o plimbare în aer liber poate aduce multiple beneficii pentru sănătate. Ideal ar fi să vă bucurați de timp petrecut afară, miscandu-vă puțin. Nu trebuie să stați toată ziua la masă, mai ales că 30 de minute de mers după o masă copioasă vă ajută digestia mai mult decât v-ați aștepta. După cină puteți bea și un ceai de verbină sau de ghimbir, pentru a ajuta digestia. De asemenea, puteți suplimenta și cu enzime digestive, care vor ajuta intestinul subțire să facă față aportului crescut de grăsimi saturate și proteine în exces.