Așa cum am mai anunțat, MADR a hotărât să acorde un ajutor de minimis producătorilor de tomate în sere și solarii, în valoare de 3.000 de euro pe an. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a făcut, săptămâna trecută, o serie de precizări privind acest program.
„Sperăm că va crește suprafața cultivată în solarii cu cel puțin 1.300 de hectare, de la 1.600 de hectare câte sunt acum la nivel național. Am fost în bazinele legumicole Giurgiu, Matca, Vidra, dar și în alte zone din țară și agricultorii sunt interesați de acest ajutor de minimis de 3.000 de euro pe an, pe care îl pot lua dacă îndeplinesc condițiile. Ei pot cultiva atât soiuri de roșii românești cât și străine, dar important este ca în microclimatul țării noastre să obțină producții bune de roșii, cu gust, făcute de producătorii români și să se bucure și ei și noi de câștigul lor”, a menționat oficialul MADR.
Etapele de parcurs
Daea a explicat toate etapele care trebuie parcurse de producătorii care vor să acceseze, ajutorul de minimis pentru tomate. „Programul are etape de control și etape de implementare. În primul rând, omul depune cererea, se înscrie și se înregistrează în registru, apoi specialistul de la Direcția Agricolă se duce în teren, unde s-a realizat spațiul respectiv de 1.000 de mp și a fost plantat cu tomate. În momentul acela se întocmește o fișă de identificare a producătorului. Atunci devine recunoscut că deține acea suprafață plantată cu tomate. După acest pas, producătorul agricol are obligația să anunțe specialistul de la Direcția Agricolă când are primul rod, iar acesta verifică, face o fișă de verificare și confirmă garanția producției, după care producătorul își poate valorifica producția. La prima verificare, producătorul trebuie să pună o placă cu numărul din registrul unic, care arată că este program de tomate, pentru ca orice cetățean care este interesat să afle ce se întâmplă în spațiul respectiv sau să cumpere roșii de acolo. El trebuie să obțină o producție de 2 kg/pe metrul pătrat”, a explicat Daea.
Livrarea a 2 tone de tomate, barem pentru a primi ajutorul
„Când a adus actele care justifică vânzarea a 2.000 de kilograme de tomate, atunci poate i se face un calcul, creează un decont, se transmite la minister și într-o lună de zile vin cei 3.000 de euro. Producătorul poate să își valorifice producția oriunde în piață, în târguri, magazine, la bufete și restaurante, unități de procesare, oriunde, doar să facă dovada vânzării cu carnetul de comercializare. Vânzarea este deschisă peste tot. În cazul în care nu a făcut cantitatea respectivă în ciclul 1, respectiv perioada ianuarie — mai, poate să o completeze în ciclul 2, în noiembrie-decembrie”, a mai precizat șeful MADR.