Indemnizaţia de şomaj pentru persoanele care au cel puţin un an de cotizare va creşte cu aproximativ 100 de lei, cu un impact bugetar de 120 de milioane de lei pe an, potrivit unui proiect de lege iniţiat de şase parlamentari independenţi şi un deputat UNPR.

Majorările prevăzute de proiectul de lege presupun creşterea de la 375 la 450 de lei a indemnizaţiei pentru persoanele care au cel puţin un an stagiu de cotizare.

Proiectul prevede, de asemenea, majorarea cotelor procentuale, diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, care se aplică mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare.

Astfel, va creşte de la 3% la 3,6% pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani, de la 5% la 6% pentru o cotizare de cel puţin 5 ani, de la 7% la 8,6% pentru persoanele care au cotizat cel puţin 10 ani şi de la 10% la 12% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

Persoanele care nu au avut un loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ vor beneficia de o majorare de la 250 de lei la 300 de lei pe lună.

„În ceea ce priveşte efortul financiar necesar pentru implementarea acestei măsuri se estimează că, pentru cei circa 100.000 de şomeri indemnizaţi, care ar beneficia de o majorare lunară de aproximativ 100 de lei, sunt necesare fonduri suplimentare de circa 120 de milioane de lei/anual, sume ce pot fi obţinute printr-o mai bună gestionare şi colectare a veniturilor la bugetul de stat”, potrivit expunerii de motive.

 

Proiectul de lege se află în dezbatere publică la Senat. Iniţiativa este semnată de senatorii independenţi Mircea Geoană, Dan Tătaru şi deputaţii independenţi Liliana Ciobanu, Maria Dragomir, Florentin Gust Băloşin şi deputatul UNPR Andrei Condurăţeanu.