În primele 10 luni ale anului trecut, potrivit datelor publicate pe site-ului Camerei Deputaţilor, aleșii au cheltuit peste 2 milioane de lei pentru deplasările externe pe care le-au făcut.

Cea mai scumpă deplasare a costat 121.230 de lei și a fost făcută în Vietnam, cu prilejul participării la cea de-a 132 -a Adunare a Uniunii Interparlamentare și reuniunile asociate, unde 5 parlamentari români au petrecut 9 zile și jumătate. Din delegaţia Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI), condusă de deputatul PSD Ioan Stan, au făcut parte: deputatul PNL Ionel Palăr, senatorul PNL Dumitru Oprea, deputatul ALDE Liviu Bogdan Ciucă, deputatul PSD Gheorghe Marin. Deplasarea externă în Vietnam a fost făcută la doar o lună după vizita oficială pe care președintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, însoţit de o delegaţie, a făcut-o în Canada. Șeful Camerei și deputaţii Angel Tîlvar, PSD, Mircea Lubanovici, PNL, și Ștefan Burlacu, independent, au cheltuit de la bugetul de stat 93.086 de lei pentru cele 6 zile și jumătate pe care le-au petrecut pe continentul american. O altă deplasare pe care au făcut-o parlamentarii români și care a surprins din cauza cheltuielilor pe care le-a generat a fost participarea la Summit-ul Forumului Global al femeilor din Parlamente 2015 (WIP), pentru care Camera Deputaţilor a plătit suma de 89.398 de lei, echivalentul cheltuielilor de transport, cazare și diună pentru 6 zile, facilităţi de care a beneficiat o delegaţie formată din 4 deputaţi. Din delegaţia parlamentară au făcut parte deputatul PSD Tamara Dorina Ciofu, deputatul independent Liliana Ciobanu, deputatul ALDE Cornelia Negruț, deputatul PNL Andreea Paul și un consilier parlamentar.

Cele mai multe deplasări ale aleșilor au fost făcute în luna octombrie 2015 – 28 – și au generat cheltuieli de peste 445.000 de lei, iar cele mai puţine în luna ianuarie din anul trecut, când teoretic deputaţii sunt în vacanţă – 3 deplasări externe care au costat în jur de 33.000 de lei.

Deputaţii au mai plătit sume considerabile și pentru deplasări în Franţa, SUA, Japonia sau Mongolia.

 

Datele aferente deplasărilor din lunile noiembrie și decembrie 2015 nu au fost făcute publice deocamdată de Camera Deputaţilor.