@ Canalizarea, finalizată în proporție de 80% @ Stația de epurare, terminată, recepționată și decontată @ Alte patru proiecte așteaptă finanțare de la Ministerul Dezvoltării

Deși se numără printre comunele ilfovene cele mai vitregite din punctul de vedere al disponibilităților financiare provenite de la buget, în comuna Dascălu se lucrează la foc continuu, iar Doina Mănăilă, singurul primar femeie din județ, reușește să pună și să țină lucrurile în mișcare, dând dovadă de o energie și o forță demne de invidiat.

Articol apărut în nr. 350 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

dascălu

Situația materială a comunei compusă din așezările Dascălu, Creața, Gagu și Runcu este departe de a fi una privilegiată. Acesta este și motivul pentru care, primărița Doina Mănăilă ne dezvăluie că lucrurile merg cumva pe principiul puțin, câte puțin sau ”cu răbdarea, treci marea”. ”Știți cum fac? Strâng bani, și cum acumulez ceva, mă apuc de o lucrare”, ne spune Doina Mănăilă, dovedind că este un foarte bun gospodar, deoarece se străduiește să exploateze orice șansă oferită comunei.

”Am depus și patru proiecte la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene pentru finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Este vorba despre două proiecte pentru tot ce înseamnă școli și grădinițe, dotare cu mobilier și echipament și proiecte pentru reabilitarea de drumuri, unul mare de 12 km și unul de circa 5 km. Astfel aș putea ajunge la 100% asfaltare”, ne-a declarat Doina Mănăilă.

14 drumuri asfaltate cu o lungime de aproape 7 km

Planul pentru anul acesta înseamnă asfaltarea a 14 străzi, adică 11 din comuna Dascălu și 3 din satul Gagu, cu o lungime totală de circa 7 kilometri. Proiectul vizează modernizarea străzilor Ardealului, Biruinței, Ia­lomița, Izvor, Libertății, Liliacului, Mureș, Oltului, Intrarea Victoriei și străzile Panseluțelor și Unirii din Dascălu, precum și modernizarea străzilor Cheia, Tismana și Horezu, din satul Gagu. Potrivit Doinei Mănăilă, drumurile sunt largi și ușor de lucrat, iar edilul speră că în aproximativ o lună și jumătate lucrările vor fi finalizate, iar re­parațiile realizate pe aceste străzi vor rezista foarte mulți ani.

Structura rutieră este potrivit specialiștilor pe care i-am găsit la muncă în teren foarte solidă, iar lucrările sunt făcute foarte serios, conform prevederilor caietului de sarcini. Se folosește geotextil, cu rol de izolant între stratul de balast și stratul de fundație, o metodă tehnică mai nouă, după cum ne-a explicat șeful de șantier.

Finanțare nerambursabilă de peste 6 milioane de lei

Un proiect foarte important pentru comună, care va fi finalizat în acest an, este cel realizat prin finanțare de la Administrația Fondului de Mediu, ce a avut ca scop realizarea în Dascălu a unor lucrări de canalizare și realizarea unei stații de epurare. Rețeaua, cu o lungime de 4,9 km, proiect finanțat prin Fondul de Mediu, conform actului adițional este programată să fie finalizată în iulie 2017. Lucrările de canalizare se desfășoară de-a lungul a 4,3 kilometri, între intersecția DJ care duce spre Ștefănești și Fierbinți, până la limita administrativă cu Moa­­ra Vlăsiei, pe partea dreaptă, cum vii dinspre Ștefănești. Alți 700 de metri de canalizare fac legătura cu stația de epurare, pe strada Călărași. La aceasta se adaugă stația de epurare care este terminată, recepționată și decontată.

Stația de epurare se află la capătul străzii Călărași

Finanțarea ne­ram­bur­sabilă de care a beneficiat comuna Dascălu este în valoare de circa 6,3 milioane de lei, reprezentând 74,15% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru implementarea proiectului intitulat ”Sistem public centralizat de canalizare a apelor uzate menajere și stație de epurare a efluentului uzat menajer în comuna Dascălu, județul Ilfov. Valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale proiectului este de 8.560.329 lei. De această investiție ar putea beneficia toți locuitorii comunei, cât și potențialii dezvoltatori.