Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, a declarat că în acest an nu vor fi scumpiri la gaze, prețul urmând să crească abia din 2013. De asemenea, cu ocazia audierilor din Parlament, a spus că eliminarea treptată a prețurilor reglementate la gaze va avea loc în perioada 2013-2018. În realitate, în urma negocierilor avute cu reprezentanții delegației FMI, Comisiei Europene și Băncii Mondiale, s-a convenit ca până la 1 decembrie 2012 să aibă loc, în mod obligatoriu, cel puțin o majorare a prețurilor la gaze pentru consumatorii industriali, au declarat surse apropiate negocierilor. „Înțelegerea după discuții a fost: obligatoriu trebuie cel puțin o mărire a prețurilor până la 1 decembrie”, au spus sursele citate. Acestea au mai precizat că s-a convenit ca Executivul să elaboreze și să publice un pachet de măsuri care vizează atât calendarul eliminării prețurilor reglementate, cât și de revizuire a sistemului fiscal.
„Prețul gazelor nu se va majora în acest an, ci din 2013, însă deocamdată nu s-a stabilit un procent în acest sens” a declarat ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, după negocierile avute cu Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Comisia Europeană, de la sediul Băncii Naționale a României.
„Anul acesta nu vor fi scumpiri la gaze, dar din 2013 prețul va crește, dar încă nu s-a stabilit procentul. Urmează ca experții tehnici și experții instituțiilor financiare să stabilească acest lucru” a afirmat Chițoiu.
De asemenea, scumpiri vor fi și la tarifele pen­tru energia electrică, au mai adăugat sursele apropiate negocierilor. Cuantumul acestora și calendarul urmând a fi stabilite tot în urma analizelor efectua­te de experții români și ai instituțiilor financiare internaționale. (L.G