Lacul Snagov

Pe 2 februarie 1971 se semna Convenția de la Ramsar cu privire la zonele umede de importanță internațională, în special ca habitat pentru păsările acvatice. România a ratificat acest document în anul 1991, prin Legea 5. De atunci, în cea de-a doua zi a lunii februarie se celebrează și în țara noastră Ziua Mondială a Zonelor Umede.

În 2017, Ziua Mondială a Zonelor Libere a fost aniversată având drept temă „Zone umede pentru reducerea dezastrelor”, sub deviza “Protejarea zonelor umede ajută la prevenirea fenomenelor meteo extreme”. Gabriela Dorojan (foto), directorul Agenției pentru Protecția Mediului Ilfov, ne-a vorbit despre semnificația acestei zile și despre tema propusă în acest an.

Gabriela Dorojan

Zonele umede un mijloc de luptă împotriva schimbărilor climatice

”În ultimii ani, schimbările climatice au avut impact considerabil asupra ecosistemelor, economiei, sănătății și bunăstării populației, iar previziunile atestă o amplificare a manifestărilor climatice extreme: secete severe, inundaţii extreme, furtuni violente. Misiunea Convenției Ramsar constă în a conserva și utiliza rațional zonele umede cu fauna și flora specifică, prin acțiuni locale, regionale și naționale și de cooperare internațională, ca o contribuție la dezvoltarea durabilă a mediului. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Ilfov, marchează acest eveniment prin realizarea și diseminarea unor materiale informative (afișe, pliante) unităților de învățământ partenere, precum și prin organizarea unei acțiuni educative de informare și conștientizare a im­portanței și rolului zonelor umede, desfășurată îm­preună cu elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Dascălu, județul Ilfov”, ne-a spus directorul APM Ilfov.

Proiecte de conservare a zonelor umede din județul Ilfov

În județul Ilfov, zonele umede reprezentative sunt: aria naturală protejată Lacul Snagov şi siturile Natura 2000: Grădiştea – Căldăruşani – Dridu, Scroviştea şi Lacul şi Pădurea Cernica. Ele sunt caracterizate printr-o mare varietate a biodiversităţii: plante acvatice, avifaună şi elementele de ihtiofaună ce convieţuiesc permanent sau temporar în aceste ecosisteme. „Pentru conservarea și monitorizarea permanentă a acestor habitate, au fost elaborate planuri de management, prin proiecte finanțate prin Programul Operational Mediu – Axa prioritară 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecția naturii. Astfel, au fost realizate și aprobate următoarele planuri de management: «Plan de management integrat şi campanie de informare, educare şi conştientizare pentru Situl Natura 2000 Scroviştea», realizat de către APM Ilfov în parteneriat cu Clubul Ecologic UNESCO Pro Natura, «Plan de management și campanile de informare, educare și conștientizare privind Situl Natura 2000 Grădiștea – Căldărușani – Dridu», realizat de către Asociația Experților de Mediu în parteneriat cu APM Ilfov și Asociația pentru Protecția Habitatelor Naturale și Clubul Ecologic Unesco Pro Natura și planul de management al ariei naturale protejate Lacul Snagov, realizat de către Fundația Snagov, în cadrul proiectului «Aria Naturală Protejată Lacul Snagov – Management adecvat prin revizuire, Plan de management pe bază de studii ştiinţifice, informare şi conştientizare»”, ne-a precizat Gabriela Dorojan.

Concurs de fotografie

APM Ilfov a lansat o invitație tuturor persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18-25 ani de a participa la un concurs de fotografie având ca temă zonele umede. Cei care doresc să trimită o fotografie sugestivă dintr-o zonă umedă o pot face pe site-ul RAMSAR la adresa: World Wetlands Day event map – Add your event: http://www.worldwetlandsday.org/map, în perioada 02.02.2017 – 02.03.2017.

deltă