@ Peste două milioane de români au votat pe 9 iunie

Românii și-au desemnat duminică reprezentanții în administrația locală, participând la alegerile pentru președinții de consilii județene, membrii consiliilor județene, primarii localităților și membrii consiliilor locale din întreaga țară.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 706, ediția print

Prezența la urne la nivel național a fost de 49,95%, cu peste nouă milioane de alegători exprimându-și opțiunea de vot până la ora 22.00, conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central. Partidul Social Democrat (PSD) a reușit să câștige 53,24% din totalul mandatelor de primar, în timp ce Partidul Național Liberal (PNL) a obținut 34,69% din mandate, iar Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a obținut 6,81%, conform rezultatelor parțiale prezentate de BEC. De asemenea, PSD a obținut cele mai multe mandate la alegerile pentru consiliile locale, cu 42,11%, urmat de PNL cu 33,80%, AUR cu 8,6%, UDMR cu 6,88% și USR cu 2,1%. Astfel, PSD a preluat controlul în 25 de județe, în contrast cu cele 12 județe câștigate de PNL și cele patru deținute de UDMR, conform datelor parțiale furnizate de Biroul Electoral Central.

Partidul Național Liberal a suferit pierderi în zone cu o semnificație istorică, cum ar fi Suceava, Prahova și Timiș, în timp ce USR a obținut succese doar la nivelul primăriilor din Timișoara, cu Dominic Fritz, și Bacău, cu Lucian Viziteu cu peste 37% din voturi. În majoritatea ora­șelor mari, primarii în funcție și-au asigurat un nou mandat din partea alegătorilor. De exemplu, Emil Boc (PNL) a câștigat al șaselea mandat de primar al Clujului, cu 45% din voturi, iar Vergil Chițac (PNL) va conduce din nou Constanța după ce a obținut aproape 30% din voturi. Craiova va fi administrată pentru următorii patru ani tot de Lia Olguța Vasilescu (PSD) cu un procentaj de peste 65%, iar Mihai Chirica (PNL) a fost reales primar al Iașiului cu un procent ce depășește 32% din totalul voturilor. Dominic Fritz (USR) a obținut un nou mandat ca primar al Timișoarei, câștigând detașat cu aproape 50% din voturi.

Liberalul Gheorghe Flutur a pierdut șefia CJ Suceava 

Alegerile au adus, însă, și schimbări majore în multe zone. Allen Coliban care a candidat din partea Alianței Uniți pentru Brașov a pierdut Brașovul obținând doar 43% din voturi, în timp ce contracandidatul său, George Scripcaru, susținut de Alianța PNL-PSD, a obținut un scor de 48%. PNL a câștigat Slatina, prin Mario De Mezzo, cu peste 48% din voturi, învingând astfel dominația PSD în Oltenia. Andrei Voloșevici (PSD) a pierdut Ploieștiul în fața candidatului independent Mihai Polițeanu, care a obținut peste 25% din voturi, comparativ cu cei puțin peste 19% ai lui Voloșevici. Vasile Rîmbu (PSD) a câștigat alegerile pentru funcția de primar al Sucevei cu peste 46% din voturi, pentru prima dată după 20 de ani în care orașul a fost condus de liberalul Ion Lungu, care acum a obținut doar 40% din voturi. De asemenea, liberalul ­Gheorghe Flutur a pierdut Consiliul Județean Suceava (CJ Suceava), obținând votul încrederii a numai 40% din alegători. Contracandidatul său, pesedistul Gheorghe Șoldan, a câștigat funcția de președinte CJ Suceava cu peste 43% din voturi. Până și cel mai vechi primar din România, Emil Cătănoiu, edilul comunei Căpreni din județul Gorj, care se afla în funcție de 34 de ani, a pierdut alegerile la o diferență de doar două voturi, în fața candidatului AUR, Radu Bârdăcel.